Πέντε νεαροί παίκτες που έκαναν βήματα καθιέρωσης το 2023-24 και το μέλλον τους ανήκει.

Στην Πρέμιερ Λιγκ, η ηλικία είναι σχετική. «Αν είσαι αρκετά καλός, είσαι αρκετά μεγάλος», είναι το δόγμα που ασπάζονται οι περισσότεροι προπονητές, που δε διστάζουν να ρίξουν στον αγωνιστικό χώρο τα…πιτσιρίκια τους, αν κρίνουν ότι έχουν ό, τι χρειάζεται.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν, ο Φιλ Φόντεν, είναι «μόλις» 24 ετών, αλλά οι παραστάσεις του μοιάζουν με αυτές βετεράνου. Την ίδια ώρα, ο «ρούκι» της κατηγορίας, Κόουλ Πάλμερ, στα 22 του, λίγο έλειψε να κλέψει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ από ολόκληρο Χάαλαντ, κουβαλώντας στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν την Τσέλσι.

Στο αμέσως μικρότερο ηλικιακό γκρουπ, υπήρχαν πολλοί παίκτες άξιοι αναφοράς, οι παρακάτω όμως έδειξαν έτοιμοι από νωρίς να ανταποκριθούν στα δεδομένα της Πρέμιερ Λιγκ και του χρόνου αναμένεται να είναι πρωταγωνιστές. Αναλυτικά:

Κόμπι Μέινου (Μάντσεστερ Γ.)


Tέτοιες μέρες πριν ένα χρόνο, είχε μόλις υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πλέον, ο 19χρονος μέσος, αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες για την επόμενη μέρα των «κόκκινων διαβόλων». Στη σεζόν της καθιέρωσής του, έφτασε μέχρι και την Εθνική Αγγλίας, έχοντας 24 συμμετοχές και 3 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ. Ακόμα μεγαλύτερα ήταν όμως τα κατορθώματά του στο Κύπελλο, όπου πέτυχε το πρώτο του γκολ στο Ολντ Τράφορντ στη μεγάλη νίκη επί της Λίβερπουλ και κυρίως το νικητήριο στον τελικό Κυπέλλου απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι!

Τζαρέλ Κουάνσα (Λίβερπουλ)


Έκανε ντεμπούτο λόγω ανάγκης, καθιερώθηκε λόγω αξίας. Ο 21χρονος Άγγλος σέντερ μπακ, που ξεκίνησε την καριέρα του στις Ακαδημίες της Λίβερπουλ, σε ηλικία μόλις 5 ετών, έκανε στη σεζόν 2023-24, το επίσημο ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ, καλύπτοντας τα κενά από τους τραυματισμούς των Κονατέ και Μάτιπ. Δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς του κόσμου, τον Βέρτζιλ Φαν Ντάικ, σε ελάχιστες στιγμές φάνηκε η απειρία του, όπως στο λάθος για το γκολ του Μπρούνο Φερνάντες, στο 2-2 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Προς το τέλος της σεζόν πέτυχε και δύο γκολ, ενώ ήταν βασικό μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Λιγκ Καπ, τον τελευταίο «κόκκινο» τίτλο του Γιούργκεν Κλοπ. Έφτασε μέχρι και την προεπιλογή της Αγγλίας για το Euro, σίγουρα θα είναι στις αποστολές τα επόμενα χρόνια, αν συνεχίσει έτσι.

Τζον Ντουράν (Άστον Βίλα)

O 20χρονος, αριστεροπόδαρος επιθετικός από την Κολομβία, πέρασε για πρώτη φορά τον Ατλαντικό το περασμένο καλοκαίρι, όταν τον απέκτησε η Άστον Βίλα από την Ενβιγκάδο. Δεν ήταν εύκολο να καθιερωθεί, σε μία θέση που κυριαρχούσε ο Όλι Ουότκινς, όμως κατέγραψε 23 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με τη διόλου ευκαταφρόνητη επίδοση των 5 γκολ, στον δρόμο των «βίλανς» για το Τσάμπιονς Λιγκ. Όποιος είδε το τέρμα που πέτυχε με την Κρίσταλ Πάλας τον Σεπτέμβριο, σίγουρα θα κατάλαβε ότι το μέλλον του ανήκει.

Λιούις Μάιλι (Νιουκάστλ)


Γέννημα – θρέμμα του Νιουκάστλ, ο 18χρονος μέσος, σπάει μία σειρά από ρεκόρ εδώ και 13 μήνες: έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του κλαμπ στην Πρέμιερ Λιγκ, κάνοντας ντεμπούτο τον Μάιο του 2023. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, έγινε ο νεότερος παίκτης της που αγωνίστηκε και στο Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Ντόρτμουντ, σε ηλικία 17 ετών και 191 ημερών. Τον Δεκέμβριο, κόντρα στη Φούλαμ, έγινε και ο νεαρότερος παίκτης της ομάδας του αγγλικού Βορρά που σκόραρε στην Πρέμιερ Λιγκ (17 ετών και 229 ημερών), αλλά και ο νεαρότερος γενικά, από το 2009 και τον Φεντερίκο Μακέντα! Σε μία μεσαία γραμμή που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, ο πολυσύνθετος δεξιοπόδαρος μέσος, «προσέφερε μυαλό και έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι είναι άξιο μέλος της πρώτης ομάδας», σύμφωνα με τον προπονητή του, Έντι Χάου. Ο ίδιος ο πιτσιρικάς, δεν απέφυγε κάποια προβλήματα τραυματισμών, καθώς είναι ακόμα στην ανάπτυξη, αλλά έχει δείξει ήδη τι θα γίνει όταν μεγαλώσει!

Ντέστινι Ουντότζι (Τότεναμ)


Γεννημένος στη Βερόνα, από νιγηριανούς γονείς, μετακόμισε στην Αγγλία για την Τότεναμ, το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας ήδη στη φαρέτρα του τρεις σεζόν με την Ελλάς, στη Σέριε Α. Ο 21χρονος σήμερα, αριστερός μπακ, έκανε δική του τη θέση από το ξεκίνημα στους «σπερς» με τον Άγγελο Ποστέκογλου, έχοντας 2 γκολ και 3 ασίστ. Αν δεν τραυματιζόταν σοβαρά τον Απρίλιο, θα είχε σίγουρα περισσότερες από 28 συμμετοχές, αλλά η Τότεναμ δεν χρειάστηκε να δει και πολλά, για να του ανανεώσει το συμβόλαιο μέχρι το 2030! Ήταν υποψήφιος για το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη της σεζόν.