Η Άστον Βίλα έκανε μια εξαιρετική χρονιά στην Premier League και θα κουνήσει ξανά σεντόνι, 41 ολόκληρα χρόνια μετά.

Οι «χωριάτες» την  σεζόν 2024-25, θα γίνουν πολίτες της ποδοσφαιρικής Ευρώπης και μάλιστα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωσης της.

Μετά από μια εξαιρετική πορεία στην φετινή Premier League, τερμάτισαν στην 4η θέση του πίνακα και εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στη νέα διευρυμένη φάση των Ομίλων του Champions League.

Ήταν το μακρινό 1982 όταν η Άστον Βίλα είχε δώσει το παρών στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών σηκώνοντας την κούπα μ’ ένα γκολ του Πήτερ Γουίδ, κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου.

. Τελευταία της συμμετοχή ήταν τον Μάρτιο του 1983, όταν είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά από τη Γιουβέντους.

Η  «σφραγίδα» της μεγάλης επιστροφής

Στις 13 Μαΐου, μια αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος, η Βίλα έκανε ένα εκπληκτικό come back κόντρα στην Λίβερπουλ σε ματς που τελείωσε με το χορταστικό 3-3.

Την ίδια στιγμή η Μάντσεστερ Σίτι νικούσε την Τότεναμ, ομάδα που διεκδικούσε την 4η θέση και πλέον όλα είχαν τελειώσει.

Η μεταξύ τους διαφορά ήταν πια πέντε βαθμοί και τίποτε δεν μπορούσε ν’ αλλάξει.

Η πορεία

Λένε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Στην πρεμιέρα της Premier League, η Βίλα έχασε τα αβγά και τα πασχάλια γνωρίζοντας την συντριβή στο Σεν Τζέιμς Παρκ από την Νιούκαστλ με 5-1.

Δεν ήταν έτσι όμως. Στα επόμενα εννέα ματς γνώρισε μόλις μια ήττα κι αυτή από την Λίβερπουλ, έφερε δύο ισοπαλίες κι έκανε έξι νίκες, απολογισμός που την έφερε στα ψηλά του πίνακα.

Ήττα γνώρισε και πάλι στις 5 Νοεμβρίου με 2-0 στο Σίτι Γκράουντ από τη Νότιγχαμ, αλλά και πάλι αντέδρασε.

Έμεινε αήττητη για επτά ματς με πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες και σταθεροποιήθηκε βαθμολογικά και ψυχολογικά.

Στην συνέχεια είχε τα πάνω της και τα κάτω της, λογικό όσο η σεζόν άρχισε να φορτώνει με ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις σε Αγγλία αλλά και Ευρώπη.

Στα τέσσερα τελευταία μάλιστα ματς της σεζόν έφερε δύο ισοπαλίες και δύο ήττες αλλά δεν πλήρωσε την κακή της πορεία γιατί μια από τα ίδια είχε και η βασική της αντίπαλος Τότεναμ.

Η Ευρώπη είχε «ερυθρόλευκο τείχος»

Η Βίλα συμμετείχε στο Conference League και μάλιστα από το ξεκίνημα της διοργάνωσης τα γραφεία στοιχημάτων την είχαν πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του.

Μια άλλη αγγλική ομάδα άλλωστε, η Γουέστ Χαμ ήταν εκείνη που το είχε κατακτήσει την προηγούμενη σεζόν, κόντρα στην Φιορεντίνα.

Ομάδες όπως ο Άγιαξ και η Λιλ δεν αποτέλεσαν πρόβλημα για την Άστον Βίλα, αλλά στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός ήταν μια διαφορετική ιστορία.

Οι «ερυθρόλευκοι» κόντρα σε κάθε προγνωστικό και φαβοριτισμό, απέκλεισαν την αγγλική ομάδα και μάλιστα με δύο νίκες, μια στο Μπέρμιγχαμ με 4-2 και μια στο Φάληρο με 2-0.

Ουνάι Έμερι: Ο πεισματάρης Βάσκος

Ο Ουνάι Έμερι, πάραν από κάθε αμφισβήτησε έναν από τους πυλώνες της επιτυχίας. Ο Βάσκος τεχνικός θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι πήρε ρεβάνς από τους επικριτές αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό για το άκρως αποτυχημένο πέρασμα του από την Άρσεναλ.

Τον Οκτώβρη του 2022, η Άστον Βίλα αποφάσισε να αλλάξει σελίδα. Απομάκρυνε τον Στίβεν Τζέραρντ και «έσπασε» τη ρήτρα των έξι εκατομμυρίων ευρώ που είχε ο Έμερι με τη Βιγιαρεάλ, επαναφέροντας τον Βάσκο στην Premier League. Οι «χωριάτες» εκείνη τη στιγμή βρισκόντουσαν στην 16η θέση της βαθμολογίας, δίνοντας το τιμόνι στον Έμερι που είχε μπροστά του πολλή δουλειά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Και μια ιστορία που θα συνεχίσει να γράφετε έως το 2029 καθώς με κάθε επισημότητα ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασίας τους έως το 2029.

Σε 83 ματς του από την άκρη του πάγκου της Βίλα, ο Έμερι μετράει 44 νίκες, 16 ισοπαλίες και 22 ήττες.