Η Qatar Sports Investments (QSI), θυγατρική της Qatar Investment Authority, του κρατικού επενδυτικού ταμείου του έθνους της Μέσης Ανατολής, θέλει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό τους το 2023.

Έχει συνδεθεί τόσο με τη Λίβερπουλ όσο και με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τουλάχιστον όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το CBS Sports, ότι δηλαδή ο πρόεδρος της QSI και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τότεναμ, Ντάνιελ Λίβι, στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Η συνάντηση, την οποία οι “Spurs” αρνήθηκαν ότι έλαβε χώρα, αλλά την οποία επιβεβαίωσαν διάφορα μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο να συζητηθεί, σύμφωνα με το site “football london”, η νέα κοινοπραξία μεταξύ της UEFA και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, της οποίας ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί είναι πρόεδρος. H Ένωση αυτή καλύπτει τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης. Είναι υπεύθυνη να προχωράει σε διεργασίες πωλήσεων για διοργανώσεις συλλόγων της UEFA μετά το 2024 και πρόκειται να ενισχύσει τις ροές εσόδων για τις ομάδες του Champions League, του Europa League και του Conference League.

Οι πιθανές επενδύσεις μέσω της αγοράς ενός μειοψηφικού μεριδίου, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες μέρος της ατζέντας αυτής της συνάντησης.
Μια αναφορά του Bloomberg τη Δευτέρα, έλεγε ότι τόσο η Λίβερπουλ όσο και η Γιουνάιτεντ ήταν στο στόχαστρο της QSI όσον αφορά τις επενδύσεις, με τη δυνατότητα ακόμη και για πλήρη εξαγορά. Ωστόσο, οι Times και το CBS Sports ανέφεραν ότι δεν είχαν γίνει συνομιλίες για καμία από τις δύο ομάδες, με πηγές του site “ECHO LIVERPOOL” στις ΗΠΑ να επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες.

Ενώ η QSI θα μπορούσε να πάρει ένα μειοψηφικό μερίδιο που δεν θα είχε καθοριστική επιρροή σε μια ομάδα όπως η Λίβερπουλ, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα εξαγοράς από την QSI ενός σημαντικού συλλόγου της Premier League, εκτός εάν απέρριπτε το μερίδιο ελέγχου της στην Παρί Σεν Ζερμέν, κάτι που δεν φαίνεται καθόλου πιθανό.
Η QSI προετοιμάζεται για ένα φιλόδοξο επόμενο 12μηνο και η επένδυση στην Premier League αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου. Ωστόσο, οποιοδήποτε μερίδιο κατοχής, δεν θα μπορούσε να είναι έλεγχος, ούτε θα μπορούσε να έχει ουσιαστική εκπροσώπηση σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων, δεδομένης της πολύ προφανούς σύγκρουσης συμφερόντων που θα προέκυπτε από την επιρροή σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που θα μπορούσαν να συναντηθούν τακτικά στο Champions League.

Δύο σύλλογοι των οποίων η ιδιοκτησία έχει «κοινό έλεγχο» απαγορεύεται να αναμετρούνται μεταξύ τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της UEFA.
Η ίδια η Λίβερπουλ, ανήκει εν μέρει στους ιδιοκτήτες ενός ευρωπαϊκού κολοσσού, της Μίλαν, με την RedBird Capital Partners να κατέχει το 11% των μετοχών της Fenway Sports Group.
Η φύση της συμμετοχής – η οποία υπάρχει έμμεσα στους “Reds” – και λόγω του γεγονότος ότι καμία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομάδας δεν κατέχει κανένας από τη RedBird, σημαίνει ότι δεν υπήρξε ποτέ λόγος ανησυχίας από την πλευρά της UEFA, όσον αφορά το ενδεχόμενο σύγκρουση συμφερόντων .