Ράιαν Γκιγκς: Η κούρσα που χάρισε το τρεμπλ

Ράιαν Γκιγκς: Η κούρσα που χάρισε το τρεμπλ Ο Ράιαν Γκιγκς στον ημιτελικό του Αγγλικού Κυπέλλου του 1999 κόντρα στην Άρσεναλ, με μια τρελή κούρσα, σημείωσε ένα καταπληκτικό γκολ, που οδήγησε τους «μπέμπηδες» στο... τρεμπλ.

Ο Ράιαν Γκιγκς στον ημιτελικό του Αγγλικού Κυπέλλου του 1999 κόντρα στην Άρσεναλ, με μια τρελή κούρσα, σημείωσε ένα καταπληκτικό γκολ, που οδήγησε τους «μπέμπηδες» στο… τρεμπλ.
Το γκολ εκείνο του Ουαλλού άσου κόντρα στην Άρσεναλ, ήταν η αρχή μιας τρελής χρονιάς που έφερε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τρία τρόπαια.
Στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1990 και τα πρώτα αυτής του 2000, δυο ήταν οι ομάδες που σημάδεψαν το αγγλικό ποδόσφαιρο, η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. H κυριαρχία τους ήταν τόσο καταφανής που από το 1996 έως το 2005 τερμάτιζαν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ στην πρώτη τριάδα της Πρέμιερ Λιγκ.
Τη σεζόν 1998/99, πέραν της μονομαχίας τους πόντο-πόντο για τον αγγλικό τίτλο, βρέθηκαν αντιμέτωπες και στον ημιτελικό του αγγλικού Κυπέλλου.
Στις 11 Απριλίου του 1999, συναντήθηκαν στο «Βίλα Παρκ» του Μπέρμιγχαμ, μπροστά σε περίπου 40.000 θεατές, φέρνοντας ισοπαλία 0-0 μετά από παράταση, στον τελευταίο ιστορικά ημιτελικό που η πρόκριση «πήγε» σε επαναληπτικό παιχνίδι, αφού έκτοτε «μπήκαν» στη διαδικασία τα πέναλτι! Οι δυο ομάδες ξανασυναντήθηκαν τρεις ημέρες αργότερα, στις 14 Απριλίου, στο ίδιο γήπεδο ενώπιον περίπου 30.000 θεατών, με τον ίδιο «άρχοντα του αγώνα», τον Ντέιβιντ Ελερέι.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ άνοιξε το σκορ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 17ο λεπτό με σουτ από 30 μέτρα, η Άρσεναλ ισοφάρισε με τον Ντένις Μπέργκαμπ μ’ ένα σουτ από την ίδια σχεδόν απόσταση στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου, προτού ακυρωθεί ένα δεύτερο γκολ της Άρσεναλ αφού υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ ο Νικολά Ανελκά . Στο τελευταίο 15λεπτο, η Γιουνάιτεντ αγωνίστηκε με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Ρόι Κιν με δεύτερη κίτρινη, ύστερα από φάουλ στον Μαρκ Όβερμαρς.
Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, οι «Κανονιέρηδες» έφτασαν μια ανάσα από τον τελικό όταν ο Ρέι Πάρλουρ, κέρδισε πέναλτι από μαρκάρισμα του Φιλ Νέβιλ. Την ευθύνη της εκτέλεσης ανέλαβε ο Ντένις Μπέργκαμπ που σημάδεψε δεξιά, όμως ο Πέτερ Σμάιχελ έπεσε σωστά και το ματς πήγε στην παράταση. Αυτό ήταν το τελευταίο πέναλτι που εκτέλεσε στην καριέρα του ο Μπέργκαμπ.
Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης ο Πατρίκ Βιεϊρά έδωσε μια αδικαιολόγητη λάθος πάσα στο κέντρο του γηπέδου, η μπάλα κατέληξε στα πόδια του Ράιαν Γκίγκς (Ryan Giggs), ο οποίος ξεκίνησε την πιο ιστορική κούρσα της καριέρας του, περνώντας κατ’ αρχήν τον Βιεϊρά λίγο μετά τη μεσαία γραμμή και στη συνέχεια τον Λι Ντίξον -δύο φορές- τον Μάρτιν Κίουον και τον Τόνι Άνταμς, φτάνοντας αριστερά μέσα στη μεγάλη περιοχή περίπου 2 μέτρα πλάγια έξω από τη μικρή. Εξαπέλυσε τότε έναν αριστερό κεραυνό που καρφώθηκε στον «ουρανό» των διχτύων του Ντέιβιντ Σίμαν.
Το γκολ αξιολογήθηκε σχεδόν αμέσως ως ένα από τα καλύτερα που έχουν σημειωθεί στην ιστορία του αγγλικού Κυπέλλου, ενώ ο πανηγυρισμός του Γκιγκς με τη μετατροπή της φανέλας σε «έλικα ελικοπτέρου» και η είσοδος των εκστασιασμένων οπαδών στο γήπεδο ήταν η αφορμή ώστε η φάση να φτάσει έκτοτε στα επίπεδα του «μύθου»!
Το γκολ καθόρισε εκείνο τον ημιτελικό, τη διοργάνωση, τη χρονιά ολόκληρη για τους «Κόκκινους Διαβόλους».
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Απριλίου πέτυχε εκείνη την επική ανατροπή μέσα στο Τορίνο εναντίον της Γιουβέντους, όταν από 0-2 νίκησε 3-2 φτάνοντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα μήνα αργότερα, στις 16 Μαΐου, στο πλαίσιο της 38ης αγωνιστικής, νικώντας 2-1 την Τότεναμ στο «Ολντ Τράφορντ» κατέκτησε τη Πρέμιερ Λιγκ τερματίζοντας έναν βαθμό πάνω από την Άρσεναλ. Εν συνεχεία, στις 22 Μαΐου, κατέκτησε το Κύπελλο νικώντας στον τελικό του Γουέμπλεϊ τη Νιούκαστλ με 2-0 και στις 26 Μαΐου κατέκτησε ΚΑΙ το Τσάμπιονς Λιγκ με εκείνη τη θρυλικότερη Ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης, νικώντας την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό της Βαρκελώνης. Το 2015 ο Αρσέν Βενγκέρ δήλωσε:
«Πιστεύω αυτό το γκολ τους έδωσε το τρέμπλ εκείνη τη χρονιά. Ήταν σαν τραύμα για εμάς. Ακόμα ακούω τις φωνές των οπαδών τους που πανηγύριζαν εκείνη τη νίκη, δεν το πίστευαν γιατί έπαιζαν με 10. Πιστεύω ότι αυτό το κύμα ευφορίας που τους προκάλεσε τους βοήθησε να πάρουν μετά και τον τίτλο».
ΠΗΓΗ: Ευλογημένο ποδόσφαιρο, Wikipedia.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.