Στάνλεϊ Μάθιους: Αιώνιος έφηβος

H Στόουκ πλήρωσε 3.500 λίρες για να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή 46 ετών, ο Στάνλεϊ Μάθιους πραγματοποίησε το ντεμπούτο του για τη Στόουκ το 1932 και συνέχιζε να παίζει μέχρι τα 50 του!

Ο Μάθιους βγήκε από τις ακαδημίες της Στόουκ Σίτι υπηρετώντας τον σύλλογο από το 1932 έως το 1947. Αποχώρησε για το Μπλάκπουλ, όπου πέρασε 14 χρόνια, πριν επιστρέψει σπίτι του για να κλείσει την καριέρα του. Χάρηκε το ποδόσφαιρο μέχρι τα 50 του χρόνια πανηγυρίζοντας με την Μπλάκπουλ την κατάκτηση του FA Cup το 1953. Ο Μάθιους κέρδισε επίσης την Χρυσή Μπάλα το 1956 και έκλεισε την καριέρα του στη Στόουκ έχοντας πετύχει 62 γκολ σε 355 συμμετοχές.

Γεννημένος στο Hanley, Stoke-on-Trent, γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων, αλλά υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Potters. Μέσα σε λίγα χρόνια είχε γίνει διάσημος για τα κόλπα και τις ικανότητές του στις ντρίμπλες.

Από την ηλικία των 24 έως 30 ετών, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος σταμάτησε το ποδόσφαιρο στην Αγγλία. Εντάχθηκε, ωστόσο, στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και είχε την έδρα του λίγο έξω από το Μπλάκπουλ. Έπαιξε 29 φορές για την Αγγλία κατά τη διάρκεια των έξι ετών, αλλά δεν του απονεμήθηκε καμία συμμετοχή καθώς χαρακτηρίστηκαν ως ανεπίσημα παιχνίδια. Το ποδόσφαιρο επέστρεψε μετά τον πόλεμο και ο Μάθιους συνέχισε να επιδεικνύει τη λαμπρότητα του. Έπαιξε 23 αγώνες πρωταθλήματος το 1946/47 και πέτυχε 30 από τα 41 γκολ των Potters. Η Στόουκ τερμάτισε τέταρτη, αλλά έκλεισε τη σεζόν μόλις δύο βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ.

Ο Μάθιους έπαιξε μόνο για μια άλλη ομάδα πριν την επιστροφή του στη Στόουκ το 1961. Εντάχθηκε στο Μπλάκπουλ, όπου ζούσε ακόμα μετά τα καθήκοντά του στην RAF, σε μια μετακίνηση αξίας 11.500 λιρών. Ο 32χρονος θα περάσει τα επόμενα 14 χρόνια της καριέρας του στο Bloomfield Road. Στην πρώτη του σεζόν, βοήθησε τους Seasiders να τερματίσουν στην ένατη θέση στο πρωτάθλημα και να φτάσουν στον τελικό του FA Cup 1948. Η Μπλάκπουλ έχασε το τελικό 4-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Sir Matt Busby. Οι τραυματισμοί είχαν επίσης αντίκτυπο κατά τη σεζόν 1951/52, περιορίζοντάς τον σε μόλις 19 εμφανίσεις. Παρά το γεγονός ότι έχασε άλλους τρεις μήνες με μυϊκό τραυματισμό την επόμενη σεζόν, ο Μάθιους ήταν τυχερός καθώς η Μπλάκπουλ εξασφάλισε το Κύπελλο FA. Σε ηλικία 37 ετών, έδωσε μια εκπληκτική παράσταση. Παρόλο που ο Σταν Μόρτενσεν σημείωσε χατ τρικ, ο Μάθιους γύρισε το παιχνίδι, με την Μπλάκπουλ να κερδίζει με 4-3 στον περίφημο τελικό που ονομάστηκε ο «Τελικός Μάθιους»

Την επόμενη σεζόν, σε ηλικία 40 ετών, Μάθιους και Μπλάκπουλ τερμάτισαν στη δεύτερη θέση. Στο τέλος της σεζόν, παρέλαβε το βραβείο για τον καλύτερο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή, ξεπερνώντας τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Το 1956/57 επανήλθαν οι τραυματισμοί. Περιορίστηκε σε μόλις 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, αλλά πέτυχε το 18ο και τελευταίο γκολ με την Μπλάκπουλ στη νίκη με 4-1 επί της Τότεναμ. Η αλλαγή προπονητή περιόρισε τον χρόνο παιχνιδιού του βετεράνου και εν συνεχεία πέρασε χρόνο ως δανεικός στην Τορόντο Σίτι. Έκανε 20 συμμετοχές σε δύο σύντομες περιόδους πριν επιστρέψει στο Μπλάκπουλ και με την επιστροφή του, έκανε την 440η και τελευταία εμφάνιση σε ήττα με 3-0 εκτός έδρας από την Άρσεναλ.

Επέστρεψε στο Victoria Ground, αλλά έπαιζε ποδόσφαιρο στη δεύτερη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Έκανε το δεύτερο ντεμπούτο του κόντρα στην Χάντερσφιλντ Τάουν πετυχαίνοντας γκολ. Την επόμενη σεζόν, σημείωσε το μοναδικό του γκολ την τελευταία αγωνιστική, καθώς η Στόουκ κέρδισε τη Λούτον Τάουν με 2-0 για επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία. Σε ηλικία 48 ετών, ενώ ψηφίστηκε ως ποδοσφαιριστής της χρονιάς για δεύτερη φορά στην καριέρα του, 15 χρόνια αφότου έγινε ο πρώτος νικητής του βραβείου. Οι τραυματισμοί περιόρισαν τις εμφανίσεις του την επόμενη σεζόν, στα 50 του, θα ήταν η τελευταία του. Έγινε ο μόνος παίκτης που χρίστηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο ενώ ακόμα έπαιζε. Έκανε μόνο μία εμφάνιση εκείνη τη σεζόν, λίγες μόνο ημέρες μετά τα 50α γενέθλιά του. Ολοκλήρωσε την δεύτερη θητεία του στη Στόουκ με 5 γκολ σε 66 συμμετοχές, ανεβάζοντας τον αριθμό του σε 62 γκολ σε 355 συμμετοχές.

Ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου του 2000, σε ηλικία 85 ετών. Στη κηδεία του, στη γενέτειρά του συγκεντρώθηκαν 100.000 θαυμαστές του. Έξω από το νέο γήπεδο της Στόουκ Σίτι, το Britannia Stadium, έχει τοποθετηθεί ο ανδριάντας του. Άλλος ένας υπάρχει στη γενέτειρά του, το Hanley. Στη βάση τους αναγράφεται: “Το όνομά του συμβολίζει την ομορφιά του παιχνιδιού, η φήμη του διαχρονική και διεθνής, το αθλητικό πνεύμα και η κοσμιότητά του αναγνωρισμένα παγκοσμίως. Ένας μαγικός παίκτης από την ανθρωπότητα, για την ανθρωπότητα.”

Η 1η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ανεπισήμως ως “Ημέρα Σερ Στάνλεϊ Μάθιους” στην Αγγλία. Εκείνη την ημέρα όλοι φορούν τη φανέλα με το № 7, τον αριθμό του Μάθιους και συγκεντρώνουν χρήματα για το ίδρυμα που έχει δημιουργήσει, το “Ίδρυμα Στάνλεϊ Μάθιους”. Το σύνθημα είναι: “Φόρεσέ τη με υπερηφάνεια για τον Σερ Σταν” και στόχο να δίνει στα παιδιά με αναπηρίες αθλητικές ευκαιρίες!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.