Τρεις σπουδαίοι προπονητές, τρεις αστείες ιδέες

Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν της Μπάγερν Μονάχου, ο Πεπ Γκουαρδιόλα της Μάντσεστερ Σίτι, ο Στέφανο Πιόλι της Μίλαν πέταξαν στο τραπέζι ριζοσπαστικές ιδέες για την βελτίωση του ποδοσφαίρου, ιδέες όμως που φαντάζουν αστείες.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα συντηρητικό άθλημα. Έχει αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με τους πρώτους κανόνες που εμφανίστηκαν το 1863. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με την δημιουργία του Champions League και με την γκρίνια για το θέαμα στο Μουντιάλ του 1990 έγιναν οι σημαντικότερες.

Μπήκε τέλος στο μπλοκάρισμα της μπάλας από τον τερματοφύλακα όταν του γύριζε συμπαίκτης, σιγά σιγά ήρθε η ριζική αλλαγή στον κανονισμό του οφσάιντ και τιμωρήθηκαν πιο εύκολα τα αντιαθλητικά τάκλιν.

Είτε επίτηδες, είτε κατά λάθος οι αλλαγές είχαν σκοπό να κάνουν πιο θεαματικό το παιχνίδι, να τραβήξουν περισσότερους θεατές και να αυξηθούν τα τηλεοπτικά έσοδα και αυτό συνέβη.

Τριάντα χρόνια σχεδόν μετά το ποδόσφαιρο ίσως χρειάζεται αλλαγές αλλά οι προτάσεις τριών σπουδαίων προπονητών φαντάζουν τουλάχιστον αστείες.

Ο προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, Γιούλιαν Νάγκελσμαν πρότεινε παίκτης ή παίκτες να φοράνε ακουστικό για να επικοινωνούν με τον προπονητή. Θεωρητικά δεν είναι άσχημο αλλά δεν μιλάμε για NFL ή ποδηλασία όπου οι αθλητές φοράνε προστατευτικά κράνη. Κεφαλιές; Μήπως να αποσύρουμε και τις κεφαλιές από το παιχνίδι;

Περιέργως πρόσφατα έγινε δοκιμαστικό παιχνίδι χωρίς κεφαλιές για πρώτη φορά στην ιστορία. Στο Σπένιμουρ της Αγγλίας, πρώην επαγγελματίες παίκτες έπαιξαν σε παιχνίδι που απαγορεύονταν οι κεφαλιές εκτός μεγάλης περιοχής αλλά όχι για να επιτραπεί το ακουστικό αλλά για να αποφευχθούν συγκρούσεις ποδοσφαιριστών.

Γενικώς η ιδέα του Νάγκελσμαν δεν είναι απαραίτητα κακή αλλά αυτή την στιγμή απλά, δεν γίνεται.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι άνθρωπος που από την πρώτη ημέρα σέβεται τις παραδόσεις του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Πρότεινε όμως η ομάδα Κ23 του συλλόγου να παίζει στις πιο χαμηλές κατηγορίες του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Έχουν περάσει μολις 22 χρόνια από την εποχή που η Σίτι έπαιζε στην τρίτη κατηγορία κι όμως ο Πεπ θέλει να διαλύσει ομάδες παραδοσιακές των χαμηλότερων κατηγοριών, με την δική του δεύτερη ομάδα απλά επειδή και αυτοί οι παίκτες πρέπει να παίζουν.

Η πρόταση είναι επιεικώς αστεία. Η λύση για τον Γκουαρδιόλα είναι απλή. Μην αγοράζεις τόσους παίκτες. Πέρσι η Τσέλσι είχε 37 δανεικούς! Γιατί; Αν 20 ομάδες Κ23 παίξουν στις χαμηλότερες κατηγορίες αυτό σημαίνει ότι 20 παραδοσιακές δυνάμεις θα χάσουν τις θέσεις τους. Όχι. Το ποδόσφαιρο δεν είναι για τους λίγους Πεπ και αποδείχτηκε και με την European Super League.

Η τελευταία ιδέα του Στέφανο Πιόλι είναι τόσο περίεργη που δεν μπορείς να καταλάβεις αν το έλεγε σοβαρά ή αστεία.

“Όποιος παίκτης περνάει το κέντρο να μην επιτρέπετε να γυρίσει πίσω” είπε ο Πιόλι μαζί με το πιο σωστό, όταν βγαίνει η μπάλα πλάγιο να σταματάει ο χρόνος.

Ο Ιταλός δεν το σκέφτηκε, απλά το είπε. Οι ομάδες απλά θα κλείνονταν στην άμυνα, θα περίμεναν ο αντίπαλος να περάσει το κέντρο και μετά θα έφευγαν στην επίθεση. Ιδέα που βοηθάει την άμυνα και όχι την επίθεση.

Αν αυτές είναι οι ιδέες των σπουδαιότερων μυαλών του ποδοσφαίρου για την βελτίωση του αθλήματος, μάλλον θα χρειαστεί αρκετή κουβέντα.

Εγώ απλά θα πρότεινα να μεγαλώσει ο αγωνιστικός χώρος, οι ποδοσφαιριστές πλέον είναι καλύτεροι αθλητές και καλύπτουν χώρο πιο γρήγορα. Ας δώσουμε παραπάνω πλάτος στο γήπεδο.

Eσείς τι σκέφτεστε;


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.