Μουρίνιο: Αναβιώνει η κόντρα με τον Κόντε!

Ο Ζοσέ Μουρίνιο επιστρέφει στην Ιταλία και θα συγκρουστεί ξανά με τον…αγαπημένο του Αντόνιο Κόντε!

Ο Πορτογάλος τεχνικός αναλαμβάνει τη Ρόμα την επόμενη σεζόν και τα ΜΜΕ της Ιταλίας πανηγυρίζουν!

Ο «εκλεκτός» επιστρέφει στη Σέριε Α μία πάνω μία δεκαετία μετά την αξέχαστη θητεία του στην Ίντερ. 

Μαζί του αναμένεται να επιστρέψουν και οι …θανατηφόρες ατάκες του «Μou» – όπως τον αποκαλούν οι Ιταλοί -, που είχαν προσφέρει άφθονο υλικό στα media της χώρας καθώς όπως συνηθίζει τα είχε βάλει με τους πάντες και τα πάντα.

Κυρίως με τους αντίπαλους προπονητές, που αποτελούσαν πάντα αγαπημένο του στόχο!

Οι κόντρες του με τον Αρσέν Βενγκέρ στην πρώτη του θητεία στην Τσέλσι, όπως και αυτές με τον – για κάποιο καιρό τεχνικό της Ρόμα και προκάτοχό του στο «Στάμφορντ Μπριτζ»   Κλάουντιο Ρανιέρι στην Ιταλία έχουν αφήσει εποχή!

Ωστόσο, ένας άλλος προπονητής με τον οποίον ο Μουρίνιο έχει…βεντέτα είναι και ο Αντόνιο Κόντε.

Ο άνθρωπος δηλαδή τον οποίο – εκτός απροόπτου – θα βρει αντίπαλό του στην πρώην ομάδα του Ίντερ και μάλιστα ως πρωταθλητή Ιταλίας. 

Την προηγούμενη φορά που οι δυό τους βρέθηκαν στο ίδιο πρωτάθλημα με τον Κόντε να είναι σε παλιά ομάδα του Μουρίνιο έγινε πραγματικά χαμός!

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε πώς δημιουργήθηκε και πώς εξελίχθηκε η μεγάλη τους κόντρα…

Το …ανύποπτο ξεκίνημα

Πρώτη φορά που οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, όταν ο Πορτογάλος ήταν στο δρόμο προς το τρεμπλ στο Μιλάνο και ο Ιταλός σε μία από τις πρώτες του προπονητικές δουλειές στον πάγκο της Αταλάντα.

Τότε οι Μπεργκαμάσκι είχαν καταφέρει να πάρουν ισοπαλία από την Ίντερ χάρη σε γκολ του Τιριμπόκι στα τελευταία λεπτά, ωστόσο κατά τα άλλα το ματς είχε κυλήσει χωρίς παρατράγουδα. Τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε ανάμεσα στους δύο προπονητές.

«Δεν πανηγυρίζεις έτσι στο 4-0»!

Πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια και ο Κόντε, έχοντας κατακτήσει πλέον τρία πρωταθλήματα με τη Γιουβέντους και με θητεία στην Εθνική Ιταλίας, έκανε το βήμα προς την Πρέμιερ Λιγκ αναλαμβάνοντας την Τσέλσι. Ο Ιταλός είχε αντικαταστήσει τον Χούους Χίντινκ, ο οποίος με τη σειρά του είχε διαδεχτεί ως υπηρεσιακός τον …Ζοσέ Μουρίνιο, μετά την απόλυσή του και το άδοξο τέλος της δεύτερης θητείας του στην Τσέλσι!

Ο «εκλεκτός», μόλις έξι μήνες μετά μετακόμισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ως τεχνικός της αντιμετώπισε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» την Τσέλσι του Κόντε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016.

Οι «μπλε» διέλυσαν 4-0 τη Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο, ο οποίος εκνευρισμένος έβαλλε κατά του συναδέλφου του για τους πανηγυρισμούς του:

«Δεν πανηγυρίζεις έτσι στο 4-0. Μπορείς να το κάνεις στο 1-0, αλλιώς είναι υποτιμητικό για εμάς».

«Να αποφύγουμε τη σεζόν Μουρίνιο»!

Η αντιπάθεια ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν ολοφάνερη. Τον Μάρτιο του 2017 συναντήθηκαν ξανά στο Λονδίνο και χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων για να αποτραπεί …μονομαχία σώμα με σώμα όταν ο Κόντε διαμαρτυρήθηκε για μαρκάρισμα παίκτη της Γιουνάιτεντ στον Μάρκος Αλόνσο.

Σε εκείνο το ματς ο Άντερ Ερέρα είχε αποβληθεί με δύο κίτρινες για ισάριθμα μαρκαρίσματα στον Εντέν Αζάρ και ο Κόντε ξέσπασε εναντίον των αντιπάλων:

«Τακτική να κλωτσάς τον αντίπαλο; Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο για μένα».

Εκείνη τη σεζόν η Τσέλσι κατέκτησε τον τίτλο και τον επόμενο Ιούλιο στο ξεκίνημα της προετοιμασίας έριξε «καρφί» για τον Πορτογάλο, ο οποίος δεν τα είχε πάει καθόλου καλά στην υπεράσπιση της Πρέμιερ Λιγκ που είχε κατακτήσει με τους Λονδρέζους το 2015:

«Ξέρουμε τις δυσκολίες της επόμενης χρονιάς και σίγουρα θέλουμε να αποφύγουμε τη σεζόν Μουρίνιο με την Τσέλσι. Δύο χρόνια πριν η ομάδα τερμάτισε δέκατη στο πρωτάθλημα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσεις να αποφύγεις».

«Δε θα χάσω τα μαλλιά μου»!

Τα …πυρά του Κόντε προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Μουρίνιο και μάλιστα επί προσωπικού!

«Θα μπορούσα να απαντήσω με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά δε θα χάσω τα μαλλιά μου για να μιλήσω για τον Αντόνιο Κόντε».

Η…κομμωτική αναφορά διόλου τυχαία, καθώς στην Ιταλία είχε συζητηθεί παλαιότερα η πλούσια κόμη του Κόντε, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ως ποδοσφαιριστή, όπου ήταν σχεδόν φαλακρός!

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018, ο Μουρίνιο ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την απάθεια που έδειχνε στον πάγκο της Γιουνάιτεντ και η απάντησή του θεωρήθηκε νέο υπονοούμενο για τον Κόντε, αλλά και για τον Γιούργκεν Κλοπ της Λίβερπουλ:

«Επειδή δεν συμπεριφέρομαι σαν κλόουν στον πάγκο σημαίνει ότι έχω χάσει το πάθος μου; Προτιμώ να το κάνω με τον τρόπο μου. Είμαι πιο ώριμος, είναι καλύτερο για την ομάδα και για μένα. Δε χρειάζεται να συμπεριφέρεσαι σαν τρελός μπροστά στον πάγκο. Μετράει το πόσο αφοσιωμένος είσαι στη δουλειά σου, όχι τι κάνεις μπροστά στις κάμερες».

«Γεροντική άνοια»!

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Κόντε να πιάσει το γάντι και να δώσει μία απίστευτη απάντηση, αναφερόμενος χωρίς να κατονομάζει, σε παλαιότερες «τρελές» ενέργειες του Μουρίνιο στον πάγκο, όπως σε ματς με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως τεχνικός της Πόρτο ή κόντρα στην Μπαρτσελόνα ως προπονητής της Ίντερ:

«Ίσως κάποιοι κάποιες φορές ξεχνούν τι έλεγαν στο παρελθόν ή τι συμπεριφορές είχαν. Μερικές φορές υπάρχει αυτό που λέγεται ‘’γεροντική άνοια’’, όπου ξεχνάς λίγο τι έκανες στο παρελθόν. Είναι κάτι σαν αμνησία και πρέπει να ανησυχήσεις όταν το παθαίνεις γιατί δείχνει ότι γερνάς και χρειάζεσαι έναν ιατρικό έλεγχο».

Συνέχισε ο Κόντε:

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής, δε διαβάζω τι λένε οι άλλοι προπονητές, η μόνη ευκαιρία να δω τι λένε είναι οι συνεντεύξεις Τύπου. Δεν είμαι προετοιμασμένος να το κάνω σινεμά, γιατί υπάρχουν άλλα άτομα που προετοιμάζονται για να κάνουν σινεμά στη συνέντευξη Τύπου, πριν και μετά. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος».

«Δεν έχω τιμωρηθεί ποτέ για στημένα»

Ο πόλεμος δηλώσεων και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση συνεχίστηκαν μερικές μέρες μετά, με τον Μουρίνιο να απαντά μιλώντας για μία παλαιότερη τιμωρία του Κόντε για στημένους αγώνες όταν ήταν στη Σιένα. Ο Ιταλός είχε τιμωρηθεί αρχικά με 10 μήνες αποκλεισμό, τελικά εξέτισε τέσσσερις και αθωώθηκε το 2016 από τα ιταλικά δικαστήρια.

Ο Μουρίνιο όμως δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει:

«Το μόνο που θέλω να πω γι’ αυτή την ιστορία είναι ότι ναι, έκανα λάθη στο παρελθόν στον πάγκο. Ναι, θα κάνω λιγότερα στο μέλλον αλλά ίσως κάνω κάποια ακόμα. Αυτό που δεν μου έχει συμβεί ποτέ και ποτέ δεν θα μου συμβεί είναι να τιμωρηθώ για στημένα παιχνίδια».

«Μικρός άνθρωπος, χαμηλό επίπεδο»

Περιττό να ειπωθεί ότι ο Κόντε έγινε έξαλλος και απάντησε μετά από μία ισοπαλία Κυπέλλου με τη Νόριτς:

«Η αλήθεια είναι ότι είχα τιμωρηθεί για τέσσερις μήνες επειδή δεν έκανα καταγγελία. Μετά ζήτησα πραγματική δίκη και με αθώωσαν. Νομίζω ότι όταν λες κάτι τέτοιο για να πληγώσεις ένα άλλο άτομο πρέπει να είσαι προσεκτικός. Δείχνεις ότι είσαι μικρός άνθρωπος. Ο Μουρίνιο δεν ξέρει πολύ καλά τι έχει συμβεί, αλλά εγώ τον ξέρω πολύ καλά από το παρελθόν και ήταν μικρός άνθρωπος σε πολλές καταστάσεις, είναι μικρός άνθρωπος τώρα και σίγουρα θα είναι και στο μέλλον. Έτσι είναι ο Μουρίνιο, τον ξέρετε πολύ καλά, το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, αλλά αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα, τον θεωρώ μικρό άνθρωπο, έναν άνθρωπο με ένα πολύ ‘’χαμηλό’’ προφίλ».

«Ας με συναντήσει σε ένα δωμάτιο, εγώ κι αυτός»

Μάλιστα ο Κόντε το προχώρησε ακόμα παραπέρα και κάλεσε τον Μουρίνιο σε…κανονική μονομαχία:

«Πότε παίζουμε με τη Γιουνάιτεντ; Μπορούμε να συναντηθούμε σε ένα δωμάτιο για να προσπαθήσει να εξηγήσει αυτά τα σχόλια. Δεν ξέρω αν είναι έτοιμος να με συναντήσει σε ένα δωμάτιο, μόνο εγώ κι αυτός. Δεν εκπλήσσομαι από όσα είπε, αλλά πρέπει να ξέρει πριν μιλήσει γιατί πάσχει από αμνησία. Δείτε το πρόσωπό του, μοιάζει με κάποιον που έχει μετανιώσει; Δε νομίζω. Και οι δύο είπαμε πράγματα, θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Είπε σοβαρά λόγια και δεν θα το ξεχάσω, είναι ένα πρόβλημα μεταξύ μας».

Όταν χαμήλωσαν οι τόνοι

Κάπου εκεί, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να χαμηλώσουν λίγο τους τόνους, με τον Μουρίνιο να δηλώνει:

«Όταν κάποιος προσβάλλει κάποιον άλλον πρέπει να περιμένει ή μία απάντηση ή αδιαφορία, σιωπή. Την πρώτη φορά που με πρόσβαλλε, απάντησα γνωρίζοντας ότι άγγιξα το σημείο που τον πονά πραγματικά.  Μετά με πρόσβαλλε ξανά αλλά τώρα αλλάζω. Για μένα η αδιαφορία σημαίνει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν».

Τα δύο…κοκόρια συναντήθηκαν ξανά τον Φεβρουάριο του 2018 σε νίκη της Γιουνάιτεντ με 2-1, όπου περιορίστηκαν σε ψυχρή χειραψία πριν και μετά το ματς. 

Λίγους μήνες μετά τα ξαναείπαν στον τελικό Κυπέλλου με τον Κόντε να κερδίζει τον Μουρίνιο χωρίς παρατράγουδα. Αυτή ήταν και η τελευταία τους σύγκρουση μέχρι τώρα…

«Καλό για το ποδόσφαιρο, σεβασμός ανάμεσά μας»

Τα χρόνια πέρασαν, αμφότεροι άλλαξαν ομάδες και ο Αντόνιο Κόντε οδήγησε φέτος την Ίντερ στο πρωτάθλημα 11 χρόνια μετά την ομάδα του Μουρίνιο. Μάλιστα, ο Ιταλός έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νικών με τους «νερατζούρι» στο πρωτάθλημα για προπονητές που έχουν αναλάβει τουλάχιστον για 25 αγώνες, με δεύτερο σε αυτή τη λίστα τον Πορτογάλο!

Τρεις μέρες μετά το πάρτι τίτλου της Ίντερ η Ρόμα…απασφάλισε τη βόμβα Μουρίνιο και τα ιταλικά ΜΜΕ δεν έχασαν την ευκαιρία να ρωτήσουν την άποψη του Κόντε, ο οποίος εξέπληξε λέγοντας:

«Είναι πολύ καλή είδηση για όλους μας, του εύχομαι τα καλύτερα εκτός από όταν παίζει με την Ίντερ. Σίγουρα θα αγκαλιαστούμε όταν θα ξανασυναντηθούμε στους πάγκους, υπάρχει μεγάλος σεβασμός μεταξύ μας»

Μπορεί να είναι κι έτσι. Καλού κακού πάντως, εκείνη την ώρα ας υπάρχουν εκεί γύρω μερικοί carabinieri για παν ενδεχόμενο!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.