Ντάνκαν Φέργκιουσον: Ο βοηθός του Αντσελότι που μπήκε φυλακή

Σαν σήμερα 16 Απριλίου 1994, ο Ντάνκαν Φέργκιουσον, έγινε ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Βρετανία που μπαίνει στη φυλακή για επεισόδιο εντός γηπέδου σε ηλικία 23 ετών.

Για περιστατικό που γίνεται εντός αγωνιστικού χώρου, δεν αντίκρισε κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, αλλά οδηγήθηκε πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Πριν από 27 χρόνια, ο νυν βοηθός του Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο της Έβερτον, αγωνιζόταν στη Γκλασκώβη με τα χρώματα της Ρέιντζερς. Σε μια αναμέτρηση κόντρα στη Raith Rovers στο Άιμπροξ, τα αίματα άναψαν και ξεκίνησε χοντρός καυγάς. Ο Φέργκιουσον ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αμυντικό Τζοκ ΜακΣτέι ρίχνοντας τον στο έδαφος με κουτουλιά. Η διαμάχη και τα περισσότερα που ειπώθηκαν εκείνο το μεσημέρι δεν έπεσαν στην αντίληψη των διαιτητών, αλλά τα απαθανάτισε όλα ο τηλεοπτικός φακός. Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια και ο Φέργκιουσον κρίθηκε ένοχος και για παλιότερα περιστατικά που δεν είχαν σχέση με το σπορ.

Ο Σκωτσέζος ένα χρόνο αργότερα τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης τριών μηνών πίσω από τα σίδερα, καθώς πρόσβαλε τον Σερίφη
του δικαστηρίου της Γκλασκώβης. Εντέλει έμεινε πίσω από τα κάγκελα για 44 μέρες στη φυλακή Barlinnie. Μπήκε στη φυλακή μόλις πέντε μήνες αφού κατέκτησε το FA Cup με την φανέλα της Έβερτον, τον νέο του σύλλογο, με τον Φέργκιουσον να αποκαλύπτει πως οι οπαδοί της ομάδας τον βοήθησαν να ξεπεράσει ανώδυνα τον χρόνο του στη φυλακή.

”Ήταν λάθος που βρέθηκα μέσα. Δεν ήταν δίκαιο. Δεν έπρεπε να βρεθώ τη φυλακή και πολύς κόσμος το καταλαβαίνει. Πραγματικά δεν έκανα τίποτα κακό. Οι φίλαθλοι με στήριξαν και βοηθήσαν αρκετά με τα γράμματά τους. Ήταν απίστευτη η υποστήριξη προς το πρόσωπο μου. Είχα αρκετό χρόνο οπότε μπορούσα να διαβάσω όλα τα γράμματα”

Η ποινή φυλάκισης ήταν για την τρίτη καταδίκη του για επίθεση με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί για 12 παιχνίδια από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία στη Σκωτία, κάτι που τον οδήγησε στην απόφαση να μην ξαναφορέσει ποτέ την φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Γεννήθηκε λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Γκλασκώβη, στη πόλη Στέρλινγκ. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Νταντί Γιουνάιτεντ προτού μετακομίσει στη Ρέιντζερς το 1993 με ποσό ρεκόρ για τα βρετανικά δεδομένα (4 εκατομμύρια λίρες). Μετακόμισε στο Γκούντισον Πάρκ και το Μέρσεσαϊντ ένα χρόνο αργότερα για να πανηγυρίσει το κύπελλο στο τελικό με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-0). Η καριέρα του σημαδεύτηκε από αρκετούς τσακωμούς και τραυματισμούς όμως για τους φίλους της Έβερτον θα είναι για πάντα ένας θρύλος και ένας πιστός στρατιώτης του συλλόγου.

Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2006 και αμέσως διορίστηκε στο προπονητικό επιτελείο της Έβερτον. Το 2019 εκτέλεσε χρέη και υπηρεσιακού προπονητή μετά την απομάκρυνση του Πορτογάλου Μάρκο Σίλβα από την τεχνική ηγεσία, μέχρι να αναλάβει ο Κάρλο Αντσελότι. Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Σκωτίας μόλις 7 φορές, καθώς ήρθε σε κόντρα με την ομοσπονδία. Είναι ο Σκωτσέζος που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ από το 1992 και την ίδρυση της. Γνωστός για το σκληρό παιχνίδι του, είδε 9 φορές την κόκκινη κάρτα στην καριέρα του, 8 αποβολές στην Πρέμιερ Λιγκ, κατέχει το ρεκόρ μαζί τους Πατρικ Βιερά και Ρίτσαρντ Νταν.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.