Το πρωτάθλημα αρχίζει με ντέρμπι (Παρασκευή 21:45, Μονακό-Λιον, Novasports1HD). Και με φαβορί την Παρί. Και αουτσάιντερ τη Λιον. Και με τον Ευθύμη Κουλούρη έτοιμο να πρωταγωνιστήσει στην Τουλούζ. Ο Ισίδωρος Πρίντεζης κάνει τη σέντρα στη Ligue 1, η οποία θα μεταδίδεται και αυτή τη σεζόν στα κανάλια Novasports.

Μπορεί η πρωταθλήτρια Παρί να ταλαιπωρείται από τα ατελείωτα καπρίτσια του Νεϊμάρ και να έχει ολοκληρώσει την τελευταία σεζόν, πρώτη του Τόμας Τούχελ με μόλις έναν εγχώριο τίτλο, είναι όμως και πάλι στην αφετηρία της συναρπαστικής νέας Ligue 1 το απόλυτο φαβορί για να κρατήσει τον τίτλο στο Παρίσι για τρίτη σερί χρονιά και έβδομη την τελευταία οκταετία. Αυτοκρατορία.

Η ομάδα του χαρούμενου από την εξέλιξη της υπόθεσης Νεϊμάρ, Καβάνι (θα μπορεί και πέναλτι να εκτελεί και φάουλ να εκτελεί!) ενισχύθηκε με Γκέιγ, Ντιαλό, Ερέρα και Σαράμπια, ενώ αποχαιρέτησε Μπουφόν, Άλβες, Νκουνκού, Ραμπιό και Τραπ. Χωρίς Νεϊμάρ επιστρέφει η κανονικότητα στα αποδυτήρια και η ισορροπία εντός αγωνιστικού χώρου. Πιάνει… Καβάνι!

Την κυριαρχία των Παριζιάνων (ολοκλήρωσαν τη σεζόν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του καλοκαιρινού Σούπερ Καπ, με μόλις δυο τίτλους σε μια σεζόν για πρώτη φορά μετά το 2013) είναι έτοιμη να αμφισβητήσει η μεταλλαγμένη στη μετά-Φεκίρ, Μεντί και Ντομπελέ και κόουτς Ζενεζιό Λιον. Του Ζουνίνιο από το Περναμπούκο. Του σούπερ φαουλίστα παίκτη που ξεσήκωνε το Ζερλάν!

Ο Βραζιλιάνος επέστρεψε αγριεμένος σε γνώριμα λημέρια, διάλεξε προπονητή τον συμπατριώτη του, άπειρο Σιλβίνιο και υποσχέθηκε γκολ και θέαμα, μια εντελώς διαφορετική Λιον στους φιλάθλους που τον λατρεύουν. Ο πρόεδρος Ολάς του έδωσε τη μπαγκέτα του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ο Άντερσεν και ο Κονέ (αντί Μεντί) στην άμυνα, ο Μέντες (αντί Ντομπελέ) στα χαφ και ο Ταταρουσάνου στην εστία ενισχύουν την ομάδα που αναζητά σταθερότητα τύπου Μονακό προ διετίας για να απειληθεί η Παρί.

Στο κόλπο για τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας είναι και η πρωταθλήτρια προ διετίας Μονακό, μετά την καταστροφική περυσινή σεζόν με τα πηγαινέλα του Ζαρντίμ και το πάρτι μεταγραφών καλοκαιριού και χειμώνα που μπέρδεψε οπαδούς και εχθρούς (66 επαγγελματίες παίκτες!).

Η Μονακό αντικαθιστά τον Σιντιμπέ με τον Αγκιλάρ δεξιά στην άμυνα και κρατάει Ζέλσον Μάρτινς, τον παίκτη που έκανε τη διαφορά από τον Ιανουάριο και μετά στο δρόμο παραμονής στην κατηγορία.

Ο Ζαρντίμ ξέρει πολύ καλά την ομάδα, ξέρει τον τρόπο να την επαναφέρει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και πλέον ξέρει καλά και το ρόστερ, που έχει εκκρεμότητα την παραμονή η όχι του Φαλκάο.

Παρέα στη Μονακό κάνει και η Μαρσέιγ, που έκλεισε τον κύκλο του Ρουντί Γκαρσιά, ενθυμούμενη τον προπονητή Βίλας Μπόας. Στη Μαρσέιγ, ο Πορτογάλος κόουτς επιστρέφει στη δράση μετά από δυο χρόνια στην ανεργία.

Με ταμείο βαθμών στην καριέρα του ανά ματς εντυπωσιακό: στην Τσέλσι 1,75 βαθμοί, στην Τότεναμ 1,91, στη Ζενίτ 2,08, στη Σανγκάι 2,02 και στην Πόρτο 2,62. Στο γαλλικό νότο ο Βίλας-Μπόας μετακομίζει ως επαναστάτης. Ψάχνει την αιτία.

Ο Ντάριο Μπενεντέτο στην επίθεση αντικαθιστά τον Μπαλοτέλι και είναι το νέο σημείο αναφοράς των απαιτητικών οπαδών. Η ομάδα του γαλλικού νότου, χωρίς πάλι να ρίξει χρήμα στην αγορά, κινήθηκε προσεκτικά στην επιλογή του Γκονζάλες από τη Βιγιαρεάλ, δεν άλλαξε το ρόστερ (Τοβέν και Παγέ παραμένουν) και ουσιαστικά απαλλάχθηκε των Ενζί, Οκάμπος, Ρολάντο, Αμπντενούρ, Χουμπότσαν, οι οποίοι βοήθησαν ελάχιστα.

Την πεντάδα των ομάδων που θα κινηθούν στην πρώτη ταχύτητα κλείνει η δευτεραθλήτρια Λιλ, αποδυναμωμένη μετά τις πωλήσεις ρεκόρ των Μέντες, Κονέ, Πέπε, Λεάο. Η ομάδα του Κριστόφ Γκατιέ, με τον σκάουτερ Πορτογάλο Κάμπος να ξέρει την αγορά και να βρίσκει και πάλι μελλοντικά προς πώληση ταλέντα, πήρε στα χαφ τον Αντρέ από τη Ρεν, τον Τούρκο επιτελικό χαφ Γιαζίτσι (ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας), τον πολλά υποσχόμενο Οσιμχέν και τον επιθετικό Τιμοτί Γουεά.

Ο Γκατιέ ξέρει πολύ καλά να εκπαιδεύει νέους παίκτες στο πρότζεκτ το οποίο οι παλιοί (Φόντε, Ρεμί, Αραούχο, Μπαμπά) υπηρετούν με συνέπεια. Οι «λιλουά», σε διπλό ταμπλό πλέον με τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα έχουν απώλειες στο πρωτάθλημα και δύσκολα θα επαναλάβουν πορεία δεύτερης θέσης.

Στη δεύτερη ταχύτητα του σαμπιονά είναι η απρόβλεπτη Σεντ-Ετιέν του Πρεντάν, η ασταθής Μπορντό του Σόουζα και του Κοσιελνί, η χωρίς μεταγραφές και χωρίς τον Σεν-Μαξιμέν Νις του Βιεϊρά, η ανανεωμένη Μονπελιέ του Ντερ Ζακαριάν, η στιβαρή, Κυπελλούχος Ρεν του Στεφάν και η σταθερή, κάτχοος του Λιγκ Καπ Στρασμπούρ του Λορέ.

Σε αυτή την ταχύτητα ετοιμάζεται να προστεθεί η Τουλούζ του Ευθύμη Κουλούρη.
Δεν είναι ομάδα μεγαθήριο, είναι όμως η καλή σταθερά του γαλλικού πρωταθλήματος. Από το 1983 έχει λείψει μόνο πέντε σεζόν από τη μεγάλη κατηγορία. 

Σταθερά στη Λιγκ1 από το 2003, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη 17η σερί σεζόν, διάγοντας ουσιαστικά απογοητευτική τελευταία πενταετία. Η Τουλούζ ήταν 17η το 2015 και το 2016, 13η το 2017, 18η το 2018 όταν και σώθηκε στα διπλά μπαράζ με αντίπαλο την Αζαξιό, 16η την τελευταία σεζόν (με τη 2η χειρότερη αμυντική επίδοση από το 1994, 57 γκολ παθητικό, o βασικός στόπερ πάντως Ζουλιέν πήγε στη Σέλτικ και ο Ντουρμάζ στην Τουρκία και τη Γαλατά) και ουσιαστικά κρατάει από την 8η θέση του 2012 την 9η το 2014, μοναδική στο πρώτο μισό του πίνακα την τελευταία επταετία. Κατρακύλα.

Το Μουνισιπάλ δεν είναι ποτέ η καυτή έδρα, οι οπαδοί είναι πολλές φορές σε ανοιχτή κόντρα με τη διοίκηση του Ολιβιέ Σαντράν, απόρροια των φτωχών αποτελεσμάτων, γίνεται έδρα πάντως όταν η Τουλούζ πρωταγωνιστεί, όπως στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Λίβερπουλ, απόρροια της 3η θέσης επί Μποπ και στράικερ τον Ελμάντερ.

Και μπορεί να ξαναγίνει καλή έδρα, αν οδηγός του βιολετί Airbus αναλάβει ο αρχισκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος Ευθύμης Κουλούρης (23 ετών, 35 ματς, 25 γκολ, κορυφαία σεζόν στην καριέρα του) και όχι οι νεοαποκτηθέντες χαφ Mακενγκό (21 ετών, γεμάτη σεζόν στη Νις, 25 ματς, 1 γκολ) και Βενκέρ (επιστρέφει στη Γαλλία για να ξεχάσει την κακή παρουσία του στη Μονακό και λόγω τραυματισμών). 

Ο Κουλούρης έχει την ευκαιρία, από τη στιγμή που μίλησε με τον Καζανοβά και ο κόουτς τον πιστεύει, να δώσει πνοή, τόνο, ρυθμό, χαρακτήρα στην αναιμική επίθεση της Τουλούζ και να γίνει το σημείο αναφοράς, ο πυλώνας του παιχνιδιού. Αρκεί η μπάλα να φτάνει στον Έλληνα σκόρερ. Ξέρει τι να την κάνει.

Στην Τουλούζ δεν θέλουν μια ακόμη χρονιά σαν τις άλλες, αλλά μια χρονιά που να θυμίζει τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Με πιλότο του Airbus έναν Έλληνα, η πτήση μοιάζει πιο ασφαλής και ο ευρωπαϊκός προορισμός πιο προσιτός…

Ρενς, Αμιάν, Ανζέ, Ναντ (η μοναδική ομάδα που αλλάζει προπονητή μεσούσης της προετοιμασίας, αποχαιρετά Χαλίλχοτζιτς, ανακοινώνει υπηρεσιακό τον Κολό και τελικώς συμφωνεί με τον Κριστιάν Γκουρκίφ), Ντιζόν, Νιμ και οι δυο νεοφώτιστες Μπρεστ και Μετς θα παλέψουν για την παραμονή στην κατηγορία.

Ligue 1

Αρχίζει: Παρασκευή 9 Αυγούστου, Μονακό-Λιον
Τελειώνει: 31 Μαΐου 2020

Τρόπαιο: Eξαγκόλ, από το 2007, από το εξάγωνο σχήμα της Γαλλίας και το παιχνίδι, δημιουργία του Πάμπλο Ρεϊνόζο
Νεοφώτιστοι: Μετς και Μπρεστ

Ευρώπη: ο πρωταθλητής και ο δεύτερος στη βαθμολογία στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο τρίτος στον 3ο προκριματικό Τσάμπιονς Λιγκ
Υποβιβασμός: οι δυο τελευταίοι υποβιβάζονται, ο τρίτος από το τέλος παίζει διπλό μπαράζ με τον νικητή των play-off της Ligue2

Πρώτος σκόρερ: Κιλιάν Εμπαπέ, 33 γκολ σε 29 ματς, 1 γκολ κάθε 71 λεπτά
Πρώτος σε ασίστ: Τεζί Σαβανιέ, της Νιμ, 13 ασίστ σε 32 αγώνες, 10 ασίστ από φάουλ

Πιο πολλοί τίτλοι: Σεντ-Ετιέν 10
Ρεκόρ παρουσιών: 70η σεζόν της Μαρσέιγ

Οι ακριβότερες μεταγραφές ανά ομάδα

Αμιάν: Σαντράκ Ακολό (Στουτγκάρδη), 3,5 εκ. ευρώ
Ανζέ: Σαντά Τιούμπ (Νιμ) 3,5 εκ. ευρώ
Μπορντό: Λοράν Κοσιελνί (Άρσεναλ) 5 εκ. ευρώ
Μπρέστ: Ιμπραϊμά Ντιαλό (Μονακό) και Ρομέν Περό (Νις) 2 εκ. ευρώ
Ντιζόν: Εκουέλε Μανγκά (Κάρντιφ) 2 εκ. ευρώ
Λιλ: Γιουσόυφ Γιαζίτσι (Τραμπζονσπόρ) 16,5 εκ. ευρώ και Βίκτορ Οσιμχέν (Σαρλερουά) 15 εκ. ευρώ

Λιον: Γιοακίμ Άντερσεν (Σαμπντόρια) 30 εκ. ευρώ και Τιάγκο Μέντες (Λιλ) 22 εκ. ευρώ
Μαρσέιγ: Ντάριο Μπενεντέτο (Μπόκα) 14 εκ. ευρώ
Μετς: Βικτοριέν Αγκμπάν (Τσέλσι) 6 εκ. ευρώ
Μονακό: Ζέλσον Μάρτινς (Ατλέτικο Μαδρίτης) 30 εκ. ευρώ
Μονπελιέ: Τεζί Σαβανιέ (Νιμ) 9,5 εκ. ευρώ
Ναντ: Μάρκους Κοκό (Γκενγκάν) 3 εκ. ευρώ
Νις: ελεύθερος από Μονακό ο Τουράμ
Νιμ: πήρε Ντούλιεβιτς, Φιλιποτό, Στογιανόφσκι και ελεύθερο τον Πάμπλο Μαρτίνεζ από τη Στρασμπούρ
Παρί: Ιντρισά Γκέιγ (Έβερτον) 32 εκ. ευρώ και Αμπντού Ντιαλό (Ντόρτμουντ) 32 εκ. ευρώ

Ρενς: Μπγιόρν Ένγκελς (Ολυμπιακός) 4 εκ. ευρώ
Ρεν: Εμπαγιέ Νιανγκ (Τορίνο) 15 εκ. ευρώ
Σεντ-Ετιέν: Ντένις Μπουανγκά (Νιμ) 4,5 εκ. ευρώ
Στρασμπούρ: Αλεξάντερ Τζικού (Καέν) 4,5 εκ. ευρώ
Τουλούζ: Γουέσλεϊ Σαΐντ (Ντιζόν) 7,5 εκ. ευρώ και Ευθύμης Κουλούρης (ΠΑΟΚ) 3,5 εκ. ευρώ

Οι πρώτοι εν ενεργεία σκόρερ:

Έντινσον Καβάνι 134
Τζιμί Μπριάν 92
Φλοριάν Τοβέν 78
Ντιμιτρί Παγέ 71

Προπονητές που αντέχουν:

9η σεζόν Αλαίν Καζανοβά, Τουλούζ, 295 ματς Ligue1, 33% νίκες
9η Στεφάν Μουλέν, Ανζέ, 152 ματς Ligue1, 30% νίκες
6η Λεονάρντο Ζανρτίμ, Μονακό, 177 ματς Ligue1, 55% νίκες
5η Μπερνάρ Μπλακάρ, Νιμ, 38 ματς Ligue1, 39% νίκες
4η Τιερί Λορέ Στρασμπούρ, 76 ματς Ligue1, 28% νίκες, κάτοχος Λιγκ Καπ

Τα ντέρμπι της σεζόν:

1η: Monaco – Lyon (10 Αυγούστου 2019)
4η : Marseille – Saint-Etienne (31 Αυγούστου 2019)
5η : Monaco – Marseille (14 Σεπτεμβρίου 2019)
6η : Lyon – PSG (21 Σεπτεμβρίου 2019)
9η : Saint-Etienne – Lyon (5 Οκτωβρίου 2019)
11η : PSG – Marseille (26 Οκτωβρίου 2019)
12η : Marseille – Lille (2 Νοεμβρίου 2019)
13η : Marseille – Lyon (9 Νοεμβρίου 2019)
14η : PSG – Lille (23 Νοεμβρίου 2019)
15η : Monaco – PSG (30 Νοεμβρίου 2019)
16η : Lille – Lyon (4 Δεκεμβρίου 2019)
20η : PSG – Monaco (11 Ιανουαρίου 2020)
21η : Lille – PSG (25 Ιανουαρίου 2020)
23η : Saint-Etienne – Marseille (5 Φεβρουαρίου 2020)
24η : PSG – Lyon (8 Φεβρουαρίου 2020)
25η : Lille – Marseille (15 Φεβρουαρίου 2020)
27η : Lyon – Saint-Etienne (29 Φεβρουαρίου 2020)
28η : Lille – Lyon (7 Μαρτίου 2020)
30η : Marseille – PSG (21 Μαρτίου 2020)
33η : Lyon – Marseille (18 Απριλίου 2020)
34η : Lyon – Monaco (26 Απριλίου 2020)
36η : Marseille – Monaco (9 Μαΐου 2020)