Σφυρίχτρα γένους θηλυκού

Την Κυριακή 28 Απριλίου η Στεφανί Φραπάρ γράφει ιστορία στο γαλλικό ποδόσφαιρο, καθώς θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει αγώνα της Ligue 1.

Στο «Stade de la Licorne», την έδρα της Αμιέν, η ομώνυμη ομάδα φιλοξενεί τη Στρασμπούρ στο πλαίσιο της 34ης αγωνιστικής της Ligue 1. Ένα ακόμη παιχνίδι; Όχι ακριβώς…Η Στεφανί Φραπάρ θα σφυρίξει στις 3 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας για πρώτη φορά, εκκινώντας μια καινούρια περιπέτεια. Γυναίκα θα διευθύνει αγώνα της Ligue 1 για πρώτη φορά. 

Η είσοδός της στη γαλλική ποδοσφαιρική ελίτ εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών, το οποίο διεξάγεται στη Γαλλία από τις 7 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου. Η Φραπάρ είναι μία εκ των 27 που έχουν επιλεγεί από τη FIFA.

«Έχει περάσει από πολλά στάδια δοκιμασίας της FIFΑ. Ωστόσο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία υπήρξε εντολή προς τις εθνικές Ομοσπονδίες να δοθεί περισσότερος χρόνος στις γυναίκες που θα διευθύνουν αγώνες για το Μουντιάλ. Επομένως κι εμείς αποφασίσαμε να την επιλέξουμε για αγώνα της πρώτης κατηγορίας, με βοηθό τον Κλεμόν Τουρπέν στο VAR» δήλωσε ο Πασκάλ Γκαριμπιάν, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της Γαλλικής Ομοσπονδίας. 

Εκκίνησε τη σταδιοδρομία της σε ηλικία 13 ετών, πηγαίνοντας σε σεμινάρια για «μάθει καλύτερα τους κανονισμούς ποδοσφαίρου» όπως έλεγε η ίδια, αφού έπαιζε ποδόσφαιρο –με το νούμερο 10 στην πλάτη- στην ερασιτεχνική Πιελάιγ, σε μια μικρή πόλη, 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού. Τελικώς στα 19 της αφήνει το ποδόσφαιρο για να αφοσιωθεί οριστικά στη διαιτησία, ξεκινώντας από την έβδομη κατηγορία. 

«Οι ποδοσφαιριστές αρχικώς εκπλήσσονται όταν με βλέπουν, μετά συνηθίζουν. Στον αγωνιστικό χώρο όλα κυλούν ομαλά. Θα έλεγα πως με σέβονται περισσότερο, επειδή ακριβώς είμαι γυναίκα. Τις περισσότερες φορές, οι όποιες προσβολές και ρατσιστικά σχόλια έρχονται από την εξέδρα» εξομολογείται το 2006 η Φραπάρ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Aujourd’hui». 

Η ζωή της είναι γεμάτη πρωτιές. Πρώτη γυναίκα που διηύθυνε αγώνα της τρίτης κατηγορίας. Πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία. Επομένως ήταν λογικό το επόμενο εμπόδιο να είναι εκείνο της Ligue 1. 


«Από το 2015 κάνουμε τα ίδια τεστ φυσικής κατάστασης με τους άνδρες. Κάποιοι εξ αυτών, ακόμη και της πρώτης κατηγορίας, δεν τα περνούν. Εγώ τα περνάω. Επομένως, τα κλισέ είναι απλώς για να λέγονται. Σε ταχύτητα και αντοχή, είμαι εξίσου ικανή όσο κι οι άνδρες συνάδελφοί μου. Επιπλέον, έχω παίξει και ποδόσφαιρο. Κάτι που δεν ισχύει με όλους τους άνδρες διαιτητές» επισημαίνει το πρόσωπο των ημερών στη Γαλλία. 

Την τρέχουσα σεζόν η 35χρονη έχει σφυρίξει 14 αγώνες στη Ligue 2, με τελευταίο της χρονικά το εντυπωσιακό Βαλονσιέν-Μπεζιέ 5-6 στις 19 Απριλίου. Είναι εξίσου αναγνωρισμένη σε διεθνές επίπεδο, έχοντας στο παλμαρέ της δύο αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2015, αλλά και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάτω των 20, το περασμένο καλοκαίρι. 
«Ανήκω στην ομάδα των 40 καλύτερων διαιτητών στη Γαλλία και είμαι μεταξύ των 27 ικανότερων γυναικών παγκοσμίως. Αυτή την άνοδό μου στη Ligue 1 την αντιλαμβάνομαι ως αναγνώριση της σκληρή δουλειάς μου. Δεν θέλω να με επιλέξουν στην πρώτη κατηγορία, επειδή είμαι γυναίκα» σημειώνει η Στεφανί Φραπάρ, που βρίσκεται στα χνάρια της Μπιμπιάνα Στάινχαους

Η «Μπιμπί» από το 2017 είναι μέλος της ομάδας των διαιτητών της Bundesliga και στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε η πρώτη που διηύθυνε αγώνα του γερμανικού πρωταθλήματος, μια ισοπαλία 1-1 μεταξύ της Χέρτα και της Βέρντερ Βρέμης. Στο δρόμο που χάραξαν η Μπιμπιάνα κι η Στεφανί λοιπόν…Στο δρόμο των πρωτοπόρων!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.