Η επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης στους τελευταίους τέσσερις τίτλους πρωταθλήματος, συνδέεται με μεγάλα "αντίο" παικτών ή προπονητών στη Μπαρτσελόνα ή σφάλματα της διοίκησης.

Είναι δεδομένο ότι η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα από τα κορυφαία κλαμπ του κόσμου. Εξάλλου έχει καταφέρει να φτάσει δεκατρείς φορές στο πρώτο σκαλί της Ευρώπης. Όμως η πορεία των “μερένχες” , στην Πριμέρα Ντιβιζιόν δεν είναι τόσο καλή, όσο οι επιτυχίες της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στις τελευταίες δεκατρείς σεζόν του ισπανικού πρωταθλήματος, η ομάδα από τη Μαδρίτη άγγιξε την κορυφή, μόλις τέσσερις φορές.  Η ποιότητα που υπάρχει στο ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης, σε σχέση με τον χαμηλό αριθμό τίτλων στο πρωτάθλημα είναι κάτι που προκαλεί αρνητική εντύπωση. 

Το γεγονός ότι η κατάκτηση της Λα Λίγκα για τους “μερένχες” είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με εσωτερικά προβλήματα στη Μπαρτσελόνα είναι κάτι το εντυπωσιακό! Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πανηγυρίσει το κύπελλο του πρωταθλήματος τις χρονιές 2008,2012,2017 και 2020, όλες αυτές τις σεζόν οι “μπλαουγκράνα” αντιμετώπισαν κρίσεις. Βέβαια καμία από τις προηγούμενες, δε συγκρίνεται με την επιθυμία του Λιονέλ Μέσι να αποχαιρετήσει τη Μπαρτσελόνα. Μια είδηση που προκάλεσε πανικό στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ευτυχώς μετά από αρκετά δημοσιεύματα, ο άσος των  Καταλανών έβαλε τέλος στις φήμες. Με επίσημη ανακοίνωση, ενημέρωσε το φίλαθλο κοινό ότι θα παραμείνει στο σύλλογο της “καρδιάς” του, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. 

Φρανκ Ράικαρτ (2008)

Η συνεργασία του με τη Μπαρτσελόνα, άρχισε το 2003 και ολοκληρώθηκε με άσχημο “διαζύγιο” το 2008. Οι “μπλαουγκράνα” έζησαν και μεγάλες στιγμές τα πρώτα τρία χρόνια με τον κόουτς στην τεχνική ηγεσία. Μπορεί τα πρώτα βήματα να ήταν “στραβά”, αφού η ισπανική ομάδα είχε συνεχόμενες ήττες, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο αργότερα. Τη δεύτερη σεζόν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, οι παίκτες του σήκωσαν τον τίτλο του πρωταθλήματος και ένα χρόνο μετά κατέκτησαν την Ευρώπη, ως καλύτερο κλαμπ. 

Όμως οι δύο τελευταίες σεζόν, συνδέονται με την κατρακύλα της “Μπάρτσα”. Το αποκορύφωμα ήταν η απογοητευτική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2007-08, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους ημιτελικούς έστειλε “σπίτι” τους ποδοσφαιριστές του Ράικαρτ. Η χρονιά έκλεισε με τη Ρεάλ Μαδρίτης πρωταθλήτρια και τους Καταλανούς 18 βαθμούς πίσω από τους “μερένχες”. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τη διοίκηση της ομάδας, η οποία αποφάσισε και την απόλυση του Ολλανδού προπονητή.

Πεπ Γκουαρδιόλα (2012)

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κάποιος το ποδόσφαιρο, αλλά και τους δεκατέσσερις τίτλους που τοποθέτησε στην τροπαιοθήκη  της η Μπαρτσελόνα με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στο πάγκο του “Καμπ Νου”. Η επιλογή του για να αναλάβει τους Ισπανούς ήταν αμφιλεγόμενη και ίσως ένα μεγάλο “πείραμα”, αφού δεν είχε αρκετή εμπειρία. Ο Ισπανός είναι τελειομανής και αρκετά αυστηρός, στο κομμάτι της δουλειάς του. 

Αυτά τα χαρακτηριστικά, οδήγησαν τους “μπλαουγκράνα” στην καλύτερη τετραετία τους. Δυστυχώς το όμορφο παραμύθι τους ολοκληρώθηκε τη σεζόν, 2012  αφού σταμάτησε να επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές και εκτός από αυτό οι παίκτες είχαν κουραστεί, επειδή ήταν αρκετά απαιτητικός. Αυτή η κατάσταση έδωσε και το “πράσινο φως” στο Ζοζέ Μουρίνιο και τη Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει το τίτλο της Λα Λίγκα

Νεϊμάρ Τζούνιορ (2017)

Η Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Νεϊμάρ στη Βαρκελώνη. Ο Βραζιλιάνος αποχώρησε με προορισμό τη Γαλλία  για χάρη της  Παρί Σεν Ζερμέν, προκειμένου να γίνει ο “αρχηγός” της ομάδας. Με τους ιθύνοντες του συλλόγου  να προσφέρουν το ποσό των 222 εκατομμυρίων ευρώ στους “μπλαουγκράνα”. Προκειμένου να εντάξουν στο ποδοσφαιρικό δυναμικό τους τον Νεϊμάρ. Η προσφορά ήταν αρκετά δελεαστική για τη διοίκηση της “Μπάρτσα”, επομένως η απάντηση δε θα μπορούσε να ήταν αρνητική. Έτσι, ο παίκτης αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες του αλλά και την Ισπανία.

Από τη πλευρά της Ρεάλ Μαδρίτης, ο τεχνικός της Ζινεντίν Ζιντάν είχε υπογραμμίσει πως στόχος του κλαμπ είναι να φέρει στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλήματος. Στο τέλος της σεζόν ο κόουτς των “μερένχες” είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει το λόγο του και πανηγύρισε, τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο ισπανικό πρωτάθλημα. 

Η πιο “γερασμένη” ενδεκάδα (2020)

Οι άστοχες μεταγραφές των προηγούμενων χρόνων, οδήγησαν την Μπαρτσελόνα στη διατήρηση ενός σταθερού ρόστερ. Όμως η “σταθερότητα” σε ένα ποδοσφαιρικό κορμό, δεν είναι πάντα κακή. Εφόσον πραγματοποιούνται προσθήκες για να ανανεώνουν το αποτέλεσμα της εμφάνισης. Το “χαστούκι” από τη Μπάγερν Μονάχου με τη συντριπτική ήττα (8-2) στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν η στιγμή που αναγνωρίστηκαν και επίσημα τα σφάλματα που έχει κάνει η διοίκηση του συλλόγου. 

Οι ιθύνοντες τις τελευταίες σεζόν δεν είχαν ένα σωστό πλάνο, έτσι ώστε να διατηρήσουν δυνατή και στη κορυφή τη “Μπάρτσα”. Με αποτέλεσμα αυτό το χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν αρκετά εσωτερικά προβλήματα. Οι άστοχες επιλογές οδήγησαν σε μεταγραφές παικτών που ουσιαστικά δεν ταίριαζαν  στην ομάδα. Αργότερα αποχώρησαν με το πέρασμα κάποιου χρονικού πλαισίου χωρίς να προσφέρουν τίποτα και να παραμένουν στη θέση τους ποδοσφαιριστές που ήταν βασικοί για αρκετά χρόνια.

Δεν είναι μόνο το σκορ με τους “Βαυαρούς”, αλλά μια χρονιά “ξηρασίας” για τους “μπλαουγκράνα”, οι οποίοι δεν κέρδισαν κανένα τίτλο για τη σεζόν 2019-2020. Σημάδεψαν την ιστορία της Μπαρτσελόνα με ένα αρνητικό ρεκόρ που είχε να συμβεί δώδεκα ολόκληρα χρόνια. 

Σε μια χρονιά με την πανδημία του κορωνοϊού να καλπάζει σε ολόκληρο τον πλανήτη η Ρεάλ Μαδρίτης, πρόσφερε χαρά στους φιλάθλους της με ένα ακόμα τίτλο του ισπανικού πρωταθλήματος.