Ο Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου πιθανότατα είναι ο χαμένος της υπόθεσης Μέσι αλλά δεν μπορεί να φταίει για όλα.

“Αυτό ο πρόεδρος είναι ένα αστείο” είχε πει ο Νεϊμάρ το 2017 όταν υπέγραψε στην Παρί Σεν Ζερμέν σε μια αποχώρηση που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον τρόπο που θέλει να αποχωρήσει ο Λιονέλ Μέσι από τους μπλαουγκράνα.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο παίκτης που αποχωρεί το κάνει λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της Λιγκας (…η Ισπανία αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου) χωρίς να δίνει χρόνο στην Μπαρτσελόνα να αντιδράσει και να προγραμματίσει την νέα ομάδα.

Όπως και τότε έτσι και τώρα υπάρχει συμβόλαιο σε ισχύ. Όπως και τότε έτσι και τώρα η Ισπανική ομοσπονδία είναι στο πλευρό των μπλαουγκράνα. Όπως και τότε έτσι και τώρα υπάρχει ρήτρα την οποία το 2017 η Μπάρτσα είχε εισπράξει ολόκληρη. Όπως και τότε έτσι και τώρα πρόεδρος είναι ο Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Φταίει για όλα ο Μπαρτομέου;

Η αλήθεια είναι ότι η βάση των οπαδών της Μπαρτσελόνα αλλά και τα φίλο-Μέσι μίντια – τα περισσότερα δηλαδή στον κόσμο – κατηγορούν τον κακό Μπαρτομέου και θέλουν να σώσουν τον καλό Μέσι. 

Ο Μπαρτομέου πάντως δεν είναι κάποιος ανίκανος που βρίσκεται τυχαία εκεί που βρίσκεται ούτε είναι σωστό να τον χαρακτηρίζουν ως αστείο. Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατεί χάος στα γραφεία της Μπαρτσελόνα.

Τον Ιούνιο του 2003 ο Τζοάν Λαπόρτα έγινε ο πρόεδρος νούμερο 38 στην ιστορία της ομάδας αλλά πέντε χρόνια νωρίτερα ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για τον τότε πρόεδρο Χοσέπ Λουίς Νούνιεζ θέλοντας να του κλέψει την προεδρία. 

Ο Λαπόρτα απέκτησε τον Ροναλντίνιο και έβαλε στον πάγκο τον Ράικαρντ και από τότε άρχισε η αποθέωσή του μέχρι το 2005 όταν πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου παραιτήθηκαν χαρακτηρίζοντάς τον ως αυταρχικό. 

Ένα απο αυτά ήταν και ο Σάντρο Ροσέλ ο οποίος εν τέλει αντικατέστησε τον Λαπόρτα το 2010 έχοντας προηγουμένως εκδόσει βιβλίο που ουσιαστικά ήταν μια επίθεση στον Λαπόρτα. 

Ο Ροσέλ το 2014 παραιτήθηκε από την θέση του καθώς άρχισε έρευνα εναντίον του για τον χειρισμό των χρημάτων από την μεταγραφή του Νεϊμάρ. Το 2017 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για την υπόθεση. 

Ο Μπαρτομέου ήταν μέλος και των δύο διοικήσεων. Ήταν μέλος της διοίκησης Λαπόρτα, υπεύθυνος για το τμήμα μπάσκετ ενώ ήταν αντιπρόεδρος του Ροσέλ. Ξέρει και από επιτυχίες και ξέρει και από παραιτήσεις πριν αναλάβει το 2014. 

Παρέλαβε μια σπουδαία ομάδα, κέρδισε και αυτός τα πάντα αλλά θεωρείται ο υπεύθυνος για την κάθοδο και κυρίως για το θέμα της αποχώρησης Μέσι.

Ο Μέσι είναι γεγονός πλέον πως έχει γίνει μεγαλύτερος από την ομάδα. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε προσπάθησε να φτιάξει μια καλή ομάδα αλλά οι αποφάσεις του έπρεπε να παιρνούν από τον Αργεντινό, το ίδιο και ο Κίκε Σετιέν!

Ποιός από εμάς δεν θεωρεί ότι ο Μέσι έχει λόγο τα τελευταία χρόνια για το ποιός προπονητής είναι στον πάγκο, για το αν θα είναι στο ρόστερ ο κολλητός Λουίς Σουάρες, για όλες τις αποφάσεις που παίρνονται. Άλλωστε είναι υπέρπολυτιμος για το κλαμπ και λόγω εμπορικών συμφωνιών με το όνομα του να συνδέεται με τις περισσότερες από αυτές.

Θα θέλατε στην ομάδα σας έναν παίκτη – και ας είναι ο καλύτερος του κόσμου – που να κάνει κουμάντο σε όλα; Και αν δεν τον θέλατε θα συμφωνούσατε να τον χάσετε χωρίς να εισπράξετε ούτε ένα Ευρώ… δεν νομίζω.

Είναι ωραίο να είμαστε ρομαντικοί και να λέμε ότι η Μπαρτσελόνα πρέπει να του κάνει το χατίρι και να τον αφήσει αλλά το ποδόσφαιρο παραμένει επιχείρηση και είναι μια μπίζνα που ο Μπαρτομέου την ξέρει καλά, από την καλή και από την ανάποδη. 

Είκοσι ημέρες πριν αρχίσει η νέα σεζόν, με 14 παίκτες να μην πηγαίνουν καν στην πρώτη ημέρα της προετοιμασίας γιατί… απλά δεν θέλουν, ο Μέσι σήκωσε την σημαία της επανάστασης και ο Μπαρτομέου δεν δείχνει να κάνει πίσω. 

Πάει σε πόλεμο, από τον οποίο πιθανότατα θα βγει χαμένος αλλά… δεν φταίει για όλα!