Μπαρτσελόνα: Από τον Κρόιφ στον Μέσι

Οι “μπλαουγκράνα” αναγεννήθηκαν στα χέρια ξένων παικτών και λιγότερο των Ισπανών. 

Η Μπαρτσελόνα θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Το όνομα και η φιλοσοφία της είναι συνδεδεμένη με νίκες, τίτλους και ρεκόρ. Είναι κάτι παραπάνω από ένα κλαμπ “mes que un club”, για τους φίλους του συλλόγου. Η γνωστή σε όλους “Μπάρτσα” κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ισπανίας και να γίνει παγκοσμίως γνωστή, από παίκτες που άφησαν τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της. Όμως αρκετοί από αυτούς έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό δεν ήταν Ισπανοί. 

Κρόιφ, Μαραντόνα, Κούμαν, Ροναλντίνιο και Μέσι μετρούν αρκετές επιτυχίες με τη φανέλα των “κυανέρυθρων”. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήρθαν στο κλαμπ και ανέλαβαν το ρόλο του “σωτήρα”, αφού αναγέννησαν την Μπαρτσελόνα από τις “στάχτες” της. Είναι από τις ομάδες που μπορεί να σηκώσει όλους τους τίτλους που διεκδικεί μέσα σε μία χρονιά και το αντίθετο, όμως να χάσει τα πάντα από τα δικά λάθη που σίγουρα είναι αποδεικνύονται μοιραία. 

Γιόχαν Κρόιφ

Οι Ισπανοί ξόδεψαν το εξωφρενικό ποσό για την εποχή των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για να φέρουν στο “Καμπ Νου” τον “Ιπτάμενο Ολλανδό”. Αποχώρησε από τον Άγιαξ και το ολλανδικό πρωτάθλημα για μια νέα περιπέτεια. Μπορεί η διοίκηση του “Αίαντα” να είχε καλές σχέσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης και να τον προόριζε για τους “μερένχες”, όμως ο Κρόιφ δε θα πήγαινε σε ένα σύλλογο με τα συμφέροντα του Φράνκο. Εκείνος αποφάσισε να δώσει τη δική του προσωπική μάχη και να υπογράψει στην ομάδα που ήθελε, τη Μπαρτσελόνα

Ο Κρόιφ ήρθε στους “μπλαουγκράνα” το 1973 και οδήγησε το σύλλογο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Το αγωνιστικό του κοντέρ έγραψε 5 σεζόν, 227 επίσημα παιχνίδια και 85 τέρματα.

Βέβαια οι φίλοι της “Μπάρτσα” τον θυμούνται για το “Le but Impossible de Cryff”, δηλαδή το αδύνατο γκολ του Κρόιφ. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την πρωταθλήτρια Ατλέτικο Μαδρίτης, μόλις ένα λεπτό πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, το παιχνίδι ήταν 0-0. Ο Ρέσακ σέντραρε από δεξιά προς το δεύτερο δοκάρι. Η σέντρα ήταν πολύ δυνατή, ο Κρόιφ αποφάσισε να πηδήξει στον αέρα και μ’ ένα πρωτόγνωρο ακροβατικό γύρισε τη μπάλα με τακουνάκι και κέρδισε τον Μιγκέλ Ρέινα, ο οποίος ήταν ανήμπορος να αντιδράσει. 

Ντιέγκο Μαραντόνα 

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ της εποχής έκανε το δικό του πέρασμα από τη Μπαρτσελόνα. Στον ισπανικό σύλλογο έμεινα για δύο σεζόν, το 1982-84 μπορεί να είχε συνηθίσει να παίζει ως επιθετικός, όμως στο “Καμπ Νου” θα έχει ρόλο επιθετικού μέσου. Είναι δεδομένο ότι η καλύτερη στιγμή για όλους τους ποδοσφαιριστές είναι όταν γνωρίζουν την αποθέωση από την αντίπαλη ομάδα. 

Ο Μαραντόνα είναι από τους τυχερούς που κατάφερε να ζήσει μια στιγμή σαν αυτή και μάλιστα από τους φίλους της Ρεάλ Μαδρίτης. Το γκολ που έβαλε στο “Μπερναμπέου”, ήταν τόσο καθηλωτικό που οι οπαδοί των γηπεδούχων αναγκάστηκαν να τον χειροκροτήσουν για την προσπάθεια του. Κατάφερε να κατακτήσει ένα Κύπελλο Ισπανίας (1982) και ένα Σούπερ Καπ, όμως ο τρόπος που αποχώρησε ήταν επεισοδιακός. 

Ο Σέζαρ Λουίς Μενότι, ο τότε προπονητής της Μπαρτσελόνα ζήτησε από τη διοίκηση την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Ντιέγκο, καθώς τον θεωρούσε κακή επιρροή για τους συμπαίκτες του. 

Ρόναλντ Κούμαν

Ο Ολλανδός αμυντικός έφτασε στη Βαρκελώνη το 1989 και έμεινε στη Μπαρτσελόνα για 6 σεζόν. Κατάφερε να πανηγυρίσει αρκετούς τίτλους, αλλά και να μεγαλώσει τη δική του προσωπική συλλογή. 4 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο, 3 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν ο δικός του απολογισμός. 

Το 1992 η “Μπάρτσα” κατέκτησε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, με πρωταγωνιστή τον Κούμαν, ο οποίος στην παράταση του αγώνα έστειλε την στρογγυλή θεά στα δίχτυα. Μ’ αυτό του το επίτευγμα οι  “μπλαουγκράνα”, σήκωσαν και ένα διεθνή τίτλο που έλειπε από τη τροπαιοθήκη τους. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε μετά από 192 εμφανίσεις και 67 γκολ. 

Πεπ Γκουαρδιόλα 

Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά όλοι οι κανόνες υπάρχουν για να σπάνε και αυτό στη δική μας περίπτωση το έκανε ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Είναι ο ποδοσφαιριστής που παρ’ όλο που είναι ισπανικής καταγωγής κατάφερε να αφήσει το δικό του “σημάδι”. Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την Μπαρτσελόνα τόσο ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως προπονητής αργότερα. 

Το δικό του ταξίδι ως παίκτης κράτησε 11 χρόνια, από το 1990 έως το 2001. Όλοι γνωρίζουμε πόσο πιεστικός και τελειομανής είναι, όμως η σκληρή δουλειά του απέδωσε και σε ηλικία μόλις 20 χρονών κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη φανέλα του βασικού. Αποτελεί μέλος της ομάδας ‘92 με τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά και του πρωταθλήματος της ίδια χρονιάς. 

Η απόφαση του να αποχωρήσει από την “Μπάρτσα” και να συνεχίσει όλου την πορεία του ήταν μια συναισθηματικά δύσκολη στιγμή για το επιτελείο της ομάδας και τους φιλάθλους. Βέβαια στη δική τους περίπτωση οι δρόμοι τους συναντήθηκαν μερικά χρόνια αργότερα, όπου η ιστορία τους μαζί ήταν και τότε λαμπρή.  

Ροναλντίνιο

Είναι το χαμόγελο του, οι επιτυχίες, το χειροκρότημα από τους φίλους της Ρεάλ Μαδρίτης, η σύγκριση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα και τον Ετό, οι τίτλοι που πανηγύρισε. Σίγουρα όλα αυτά είναι μερικά από τα επιτεύγματα του Ροναλντίνιο. Στη Μπαρτσελόνα κατάφερε να απογειώσει την καριέρα του και να παίξει ποδόσφαιρο σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους “μπλαουγκράνα” στις 27 Ιουλίου 2003 απέναντι στη Γιουβέντους. Το πρώτο του γκολ με την “Μπάρτσα” ήρθε μερικούς μήνες αργότερα, πιο συγκεκριμένα στις 3 Σεπτεμβρίου απέναντι στη Σεβίλλη

Ήταν παίκτης-κλειδί και αυτό το αποδεικνύει η απουσία του από τον αγωνιστικό χώρο, δηλαδή όταν τραυματίστηκε την ίδια σεζόν η ομάδα του κατρακύλησε στη 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αντίθετα όταν κατάφερε να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο πήρε από το “χέρι” το κλαμπ και το επέστρεψε στη 2η θέση. Μετά τον Μαραντόνα είναι ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που δέχεται το χειροκρότημα των φίλων της Ρεάλ Μαδρίτης. 

Η καριέρα του έφτασε στην κορυφή, ωστόσο δεν προσπάθησε να διατηρήσει την πορεία του. Είχε κατακτήσει τα πάντα, ήταν αγαπητός στο κόσμο όμως άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον του και να τον κερδίζει μια άλλη ζωή. Αυτή που είχε γυναίκες, ξενύχτια και το ποτό, αυτή η στροφή του ήταν η αιτία που αποχαιρέτησε και από σύλλογο. 

Λιονέλ Μέσι 

Ο Αργεντίνος είναι ο “μάγος” της Μπαρτσελόνα. Υπάρχουν πολλές λέξεις για να χαρακτηρίσεις το ταλέντο του Λιονέλ Μέσι, βέβαια ποτέ καμία δε θα είναι αρκετή για να καλύψει το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο. Δεν κυνήγησε ποτέ του τα βραβεία, τους τίτλους και τα ρεκόρ είναι απίστευτο όμως το γεγονός ότι όλα αυτά τα έχει τραβήξει πάνω του σαν “μαγνήτη” τα τελευταία χρόνια.

Τα πρώτα του βήμα στους “μπλαουγκράνα” έγιναν σε ηλικία μόλις 13 χρονών, αφού το αστέρι του συλλόγου προέρχεται από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, τη Λα Μασία. Συστήθηκε στο κοινό της ομάδας του στις 16 Οκτωβρίου 2004 σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Εσπανιόλ Βαρκελώνης.

Με το πρώτο του γκολ στη 1 Μαΐου 2005 με την Αλμπαθέτε Μπαλομπιέ έπιασε και το ρεκόρ του μικρότερου σκόρερ του κλαμπ σε ηλικία 17 ετών και 310 ημερών. 

Η συνέχεια της πορεία του είναι γνωστή: 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Σούπερ Καπ, 3 Κύπελλα Συλλόγων, 10 Πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα Ισπανίας, 7 Σούπερ Καπ και 6 Χρυσές Μπάλες. 

Σε ηλικία 33 ετών συνεχίζει να σπάει ρεκόρ και να κερδίζει τίτλος, ο χρόνος του στη μεγάλη σκηνή θα τελειώσει σε μερικά χρόνια. Σημασία έχει να απολαύσουμε το ταλέντο του και να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές όλα αυτά που μας χάρισε. 
 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.