Λίγοι φαντάζονταν πριν από την έναρξη της La Liga, ότι μετά από πέντε αγωνιστικές, η Μπαρτσελόνα θα «βολόδερνε» στο μέσον της βαθμολογίας, κυρίως εξαιτίας του πολύ κακού αγωνιστικού προσώπου που δείχνει μακριά από το «Καμπ Νου».

Λίγοι φαντάζονταν πριν από την έναρξη της La Liga, ότι μετά από πέντε αγωνιστικές, η Μπαρτσελόνα θα «βολόδερνε» στο μέσον της βαθμολογίας, κυρίως εξαιτίας του πολύ κακού αγωνιστικού προσώπου που δείχνει μακριά από το «Καμπ Νου».

Σε τρία παιχνίδια μετράει μία ισοπαλία με την Οσασούνα και δύο ήττες από Αθλέτικ Μπιλμπάο και Γρανάδα. Πραγματική απογοήτευση για μίά ομάδα που στην περυσινή της πορεία προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, είχε μόλις 3 ήττες.
Αυτό είναι το χειρότερο ξεκίνημα της Μπάρτσα τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά ακόμα πιο ανησυχητικό από τα αποτελέσματα είναι η εν γένει απόδοση της ομάδας.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο του ισπανικού Τύπου. Πολλοί παρατηρητές, τον κατηγορούν ευθέως για την τακτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί και η παραμονή του στον πάγκο επανεξετάζεται, αφού επέζησε με κάποιο τρόπο από το τρομερό «χτύπημα», μετά την κατάρρευση της ομάδας του στο Λίβερπουλ, στον ημιτελικό του Champions League της περασμένης σεζόν.

Κάποιοι υποστηρικτές του θέτουν ως μία από τις κύριες αιτίες της πτωτικής πορείας, τις απώλειες παικτών στο ξεκίνημα αυτής της περιόδου. Μέσι, Ντεμπελέ, Ουμτιτί, Τζόρντι Άλμπα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «ανακατεύει» τους παίκτες ο 55χρονος τεχνικός, όπως για παράδειγμα έπραξε με τον Αντουάν Γκριεζμάν και τον Φρένκι Ντε Γιονγκ που έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάθε δυνατή θέση στην επίθεση ο πρώτος και στο κέντρο ο δεύτερος, διαδικασία που δεν ωφέλησε την γρήγορη προσαρμογή τους.

Παρά την ύπαρξη αυτών των εμποδίων, είναι αναμφισβήτητο, ότι μια ομάδα με το βάθος και την ποιότητα της Μπαρτσελόνα,  θα πρέπει να είναι ικανή να ξεπεράσει αντιπάλους όπως η Οσασούνα και η Γρανάδα.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ…

Ο Βαλβέρδε λοιπόν κατηγορείται ότι είναι υπερβολικά επιφυλακτικός προπονητής, ο οποίος δημιουργεί τις ομάδες του πρώτα και κύρια για να αποφύγει την ήττα, με τρόπο πολύ απομακρυσμένο από τις αρχές των Καταλανών που υιοθετήθηκαν από τις ημέρες του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ. 
Δύο σημαντικοί παράγοντες θεωρείται ότι κρατούν τον Βαλβέρδε στην ομάδα. Εξακολουθεί να απολαμβάνει την υποστήριξη του Mέσι και το ίδιο ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της ομάδας. Τουλάχιστον αυτών που πάνε στο γήπεδο.
Γιατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το όνομα του Βαλβέρδε ακολουθείται πάντοτε από τη λέξη «έξω».
Το σκηνικό αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. Η υπομονή τελειώνει και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η ομάδα αντιδράσει στο δύσκολο ματς που ακολουθεί την Τρίτη το βράδυ με την Βιγιαρεάλ, η οποία έχει ήδη «κόψει» βαθμούς από την Ρεάλ Μαδρίτης αυτή τη σεζόν. Αν το χειρότερο συμβεί, οι πιθανότητες απομάκρυνσης του Βαλβέρδε θα αυξηθούν. Και υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι αντικαταστάτες.

Είναι μακρύς ο κατάλογος. Ο Πάμπλο Ματσίν, πρώην τεχνικός της Σεβίλλης, ο Κίκε Σετιέν (στην Μπέτις πέρυσι) και οι άνεργοι Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και Λοράν Μπλαν και σίγουρα όχι ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο προσφάτως απολυθείς από την Βαλένθια, Μαρθελίνο  καθώς οι προπονητές στην Ισπανία δεν επιτρέπεται να κάθονται στον πάγκο σε περισσότερες από μία ομάδες ανά σεζόν.

Από αυτούς που ήδη εργάζονται, ο Ρόναλντ Κούμαν είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένος με τον σύλλογο, στον οποίο έχει προσφέρει πολλά και ως παίκτης,
όπως και ο θρύλος των Καταλανών, Τσάβι Ερνάντεθ, που είναι τεχνικός στην Αλ Σαντ του Κατάρ. Στην Ισπανία θεωρούν σίγουρο ότι ο Τσάβι κάποια μέρα θα προπονήσει την Μπαρτσελόνα. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα γίνει αυτό πολύ σύντομα…