Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Πέρεθ θέλει να σώσει το ποδόσφαιρο

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ συνεχίζει να πιστεύει στο πλάνο της European Super League, παρότι η πρώτη προσπάθεια απέτυχε.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης υποστήριξε πως χρειάζονται αλλαγές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και πως η δημιουργία της κλειστής λίγκας στην Ευρώπη είναι η μοναδική λύση. Παράλληλα, έκανε λόγο για εχθρική στάση από την πλευρά της UEFA, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, για τη στάση ορισμένων προέδρων από τις δώδεκα ομάδες που επιχείρησαν να αποσχιστούν από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Ο Πέρεθ μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Cadena Ser”. Αναλυτικά δήλωσε:

Για τις εξελίξεις με την European Super League: «Είμαι λίγο στενοχωρημένος και απογοητευμένος γιατί έχουμε τρία χρόνια δουλεύοντας σε αυτό το πρότζεκτ. Έχει να κάνει με το τι μπορούμε να κάνουμε για να παλέψουμε για την οικονομική κατάσταση στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Το πρωτάθλημα δεν αγγίζεται, είναι μέρος της ιστορίας. Και το φορμάτ του Champions League είναι γερασμένο, ξεπερασμένο και έχει ενδιαφέρον μόνο από τα προημιτελικά και μετά. Πριν δεν έχει ενδιαφέρον. Εμείς είμαστε χαρούμενοι που ομάδες από κάποιες χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ομάδες. Αλλά όταν είσαι σε τέτοια κατάσταση… Πέρυσι οι δώδεκα σύλλογοι χάσαμε 600 εκατομμύρια. Αυτό το φορμάτ δε λειτουργεί και σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα φορμάτ που, χωρίς να καυχιώμαστε, θα παίζαμε οι πιο σημαντικές ομάδες της Ευρώπης. Κοιτάξαμε τους αριθμούς και είδαμε ότι μπορούν να βγουν περισσότερα χρήματα. Ώστε να μη χάνουν οι μεγάλοι και με αλληλεγγύη για όλους. Όλες αυτές οι ομάδες έχουμε δύο δισεκατομμύρια φιλάθλους από τα τέσσερα δισεκατομμύρια όσων τους αρέσει το ποδόσφαιρο» και πρόσθεσε «Ποτέ δεν έχω δει τόση επιθετικότητα, ήταν κάτι ενορχηστρωμένο. Μας εξέπληξε όλους. Όταν δώσαμε την είδηση, ζητήσαμε να δούμε τον πρόεδρο της UEFA και της FIFA. Ούτε μας απάντησαν. Σε 20 χρόνια δεν είδα αυτή την επιθετικότητα στη ζωή μου. Απειλές, ύβρεις, σαν να είχαμε σκοτώσει το ποδόσφαιρο».

Αν περίμενε να έχει τη στήριξη της UEFA: «Γιατί όχι; Αφού δουλεύουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο. Φαίνεται σαν να μην συνέβη τίποτα και έχουν συμβεί πολλά, ήρθε μια πανδημία. Εμείς φέτος αντί για 900 εκατομμύρια θα έχουμε ως έσοδα 600».

Για το πως έζησε τα γεγονότα: «Συνέβη ένα γεγονός πολύ δύσκολο. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά υπήρχε κάποιος στο γκρουπ των Άγγλων που δεν είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό άρχισε να μεταδίδεται στους άλλους. Ένας δεν ήταν ποτέ πολύ πεπεισμένος. Υπογράφηκε μια δεσμευτική συμφωνία. Η Premier ανέβαζε το κλίμα από την άλλη πλευρά… Εκείνοι (σ.σ. οι Άγγλοι) είπαν ότι θα το αφήσουν».

Για το μέλλον: «Αν δεν προχωρήσει αυτό το πρότζεκτ, θα προχωρήσει άλλο πιο μπροστά. Άρχισαν να κάνουν μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία ότι θα τελειώσουμε με τις Λίγκες, τα αθλητικά κριτήρια… Ότι τελειώναμε με το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προνόμια και δε θέλουν να τα χάσουν, ακόμα και αν είναι εις βάρος της χρεοκοπίας των συλλόγων».

Αν είναι η χειρότερή του στιγμή: «Όχι. Όταν με καλούν οι Άγγλοι, συναντιόμαστε όλοι για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Εκείνοι το προσπάθησαν, αλλά ούτε πρόκειται να το κάνουμε για να φαίνεται ότι σκοτώνουμε το ποδόσφαιρο. Αν δεν πρέπει να το κάνουμε, δεν το κάνουμε. Αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση».

Αν το ποδόσφαιρο πεθαίνει: «Ας εφεύρουν κάτι άλλο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των συλλόγων, των αγγλικών, στην πλειοψηφία τους είναι Αμερικανοί. Δεν είναι εδώ για να βγάζουν χρήματα, αγαπούν το άθλημα. Βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση, την οποία ποτέ δεν είχαν αντιμετωπίσει…».

Τι συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες: «Πως μπορούσαμε να είχαμε υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, αφού όλοι υπογράψαμε την ίδια δεσμευτική συμφωνία. Μας έλειπαν τρεις, γιατί στην Μπάγερν άλλαζαν οι επικεφαλής. Έμεναν τρεις θέσεις για Γερμανούς και Γάλλους και μετά άλλοι πέντε που θα διαλέγαμε με βάση τα αθλητικά κριτήρια. Και πολλές άλλες ομάδες που θα έπαιζαν ένα δεύτερο πρωτάθλημα ή ένα Champions League…. Το πρότζεκτ ήταν βιώσιμο. Οι Άγγλοι βλέπουν το κλίμα, πιστεύω ότι η UEFA στήνει ένα σόου που εμένα με εξέπληξε. Πιστεύω ότι ένας πρόεδρος της UEFA πρέπει να είναι ένας άνθρωπος σωστός. Και ήταν σαν να ρίξαμε μια πυρηνική βόμβα. Ίσως, αυτό που δεν κάναμε ήταν να το παρουσιάσουμε και να το εξηγήσουμε σωστά, αλλά δε μας έδωσαν και την ευκαιρία. Κάποιοι δε θέλουν να συμβεί τίποτα. Δεν μπορεί στο αγγλικό πρωτάθλημα αυτοί οι έξι να χάνουν και οι άλλοι 14 να κερδίζουν. Και στο ισπανικό πρωτάθλημα αυτοί που είμαστε ψηλά χάνουμε και οι άλλοι κερδίζουν».

Για το αν η ESL είναι ένα πρότζεκτ πλουσίων: «Αυτό είναι μια πυραμίδα. Αν επάνω υπάρχουν χρήματα, και εγώ μπορώ να το πω γιατί η Ρεάλ δεν είναι δική μου και είναι των μελών της… Αν υπάρχουν χρήματα επάνω, κατεβαίνει. Αν επάνω δεν παίζει ο Φέντερερ κόντρα στον Ναδάλ… Ε για να δει κάποιος τον Ναδάλ να παίζει με το 80, δε θα πάει».

Για το αν τελείωσε η ESL: «Είναι σε stand by, υπάρχει. Θα δούμε τι θα γίνει. Η Γιούβε και η Μίλαν δεν έφυγαν. Είμαστε όλοι μαζί. Και η Μπαρτσελόνα το σκέφτεται. Κάποιος είπε ότι από τους 20 να είναι οι τέσσερις πρώτες από την Αγγλία, την Ισπανία… Το βασικό είναι οι αγώνες να έχουν την προσοχή όλου του κόσμου και κυρίως των νεαρών, γιατί το 40% των νέων μεταξύ 16 και 24 ετών δε βλέπει πλέον ποδόσφαιρο. Αν έχεις ένα πολύ καλό ματς, ενσωματώνεις τη νεολαία αντί να πάει να παίξει στο PlayStation».

Για το πλάνο: «Το ποδόσφαιρο διατηρείται διαχρονικά από τους μεγάλους συλλόγους. Το τένις διατηρείται από τους μεγάλους παίκτες. Το φαινόμενο Μέσι ήταν καλό για το ισπανικό ποδόσφαιρο και το για το ποδόσφαιρο γενικά. Ας μας δώσει κάποιος άλλο φορμάτ για να γεννηθούν έσοδα, γιατί αλλιώς το ποδόσφαιρο πεθαίνει».

Για το φορμάτ συμμετοχής των συλλόγων: «Μπορούν να μπουν τέσσερις από κάθε χώρα. Η Ρεάλ πάντα ήταν παρούσα, η πιθανότητα να μην είναι τώρα, είναι μηδενική. Πρέπει να είναι αυτοί που τα τελευταία 20 χρόνια το κέρδισαν, αυτοί που έχουν περισσότερους followers στα social media και περισσότερους φιλάθλους στο ποδόσφαιρο, γιατί τους χρειαζόμαστε. Αν η ομάδα τους παίζει, θα τη δουν. Λένε ότι είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά υπάρχουν αγώνες που δεν τους βλέπει κανείς. Εγώ δυσκολεύομαι να τα δω… Και αν δυσκολεύομαι εγώ… Έλτσε – Βαγιαδολίδ, θα το έβλεπα για τον (σ.σ. πρόεδρο) Ρονάλντο».

Για το αν τον άφησαν μόνο του: «Και εσένα (σ.σ. τον δημοσιογράφο) σε χειραγωγούν με τον ίδιο τρόπο. Λένε ότι η Γιούβε δεν είναι, και δεν είναι αλήθεια. Μίλησα μαζί του (σ.σ. Ανιέλι). Φαίνεται ότι είμαστε ικανοί, ότι έχουμε τα χρήματα με τη JP Morgan για να βγούμε από την τρύπα που είναι πολλοί μέσα, ας δούμε τι θα κάνουμε. Θα ήταν αμαρτία να μην εδραιώσουμε αυτό το πρότζεκτ. Γιατί η UEFA μιλάει για το 2024, όταν δε θα ξέρουμε που θα είμαστε. Το νέο φορμάτ του Champions League δεν το καταλαβαίνει κανείς. Εγώ, που δεν είμαι χαζός, δεν το καταλαβαίνω. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα, γιατί η σοβαρή κατάσταση είναι τώρα. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το Covid, φέτος σίγουρα και κάποιοι λένε ότι και του χρόνου. Δουλέψαμε για την καλύτερη λύση. Αλλά αν θέλουν μια άσημη ομάδα από την Τουρκία να μπει… Τα χρήματα βγαίνουν από τους καλούς αγώνες, όπου υπάρχει ανταγωνισμός. Πρέπει να υπάρχουν αγώνες Φέντερερ-Ναδάλ κάθε Τρίτη και Τετάρτη».

Για το σύστημα διεξαγωγής: «Οι ομάδες… Αυτός που είναι ψηλός πρέπει να έχει πιο ψηλό κοστούμι και ο πιο μικρός, ένα πιο μικρό. Δεν μπορεί όλος ο κόσμος να έχει το κοστούμι του μεγάλου. Η πραγματικότητα είναι αυτή και το λένε οι τηλεοράσεις. Το βλέπεις στις τηλεθεάσεις. Και αν από τις 20 βάλεις 10 μέτριες και 10 καλές, κάθε φορά που δε βάζεις έναν καλό για να ικανοποιήσεις, χάνεις 20% των εσόδων. Εγώ ήρθα να βοηθήσω».

Για τις απειλές: «Χρειάστηκε να ζητήσουμε μια προσωρινή δικαστική διαταγή για να προστατευτούμε. Και ο δικαστής με το ευρωπαϊκό δίκαιο είπε ότι είναι νόμιμο, ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο».

Γιατί δε μίλησαν άλλοι πρόεδροι: «Επρόκειτο να μιλήσει ο Λαπόρτα την επόμενη μέρα, αλλά δεν υπήρξε χρόνος. Μίλησα με τον Λαπόρτα. Εγώ πιστεύω ότι οι Άγγλοι δεν έχουν φύγει. Με τον ενθουσιασμό που δούλεψαν πάνω σε αυτό, αλλά είναι κουρασμένοι γιατί συνάντησαν μια αντίδραση και κάτι συμπεριφορές…».

Για τα δεσμευτικά συμβόλαια: «Τα υπογράψαμε μαζί και είναι δεσμευτικά. Γιατί να πω ψέματα. Είναι αδιάφορο αν σας λένε άλλα. Πώς να μην είναι δεσμευτικά; Νομικές κινήσεις εναντίον τους; Όχι. Αλλά δεν μπορείς να βγεις έτσι από ένα συμβόλαιο… Είναι δεσμευτικά συμβόλαια σοβαρών ανθρώπων, επιχειρηματιών που η πλειοψηφία γνωρίζει αυτόν τον κόσμο. Το πρώτο που συμφωνήσαμε είναι να σταματήσουμε και να εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι αυτό, όπως ίσως έπρεπε να είχαμε αρχίσει. Είμαστε ανοιχτοί στο να πει κάποιος άλλος κάτι. Σεβόμαστε την ισπανική Liga, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι άλλη διοργάνωση να γεννήσει πολλά χρήματα».

Για τον διαχωρισμό πλούσιων και φτωχών: «Η Ρεάλ είναι πλούσια σε τρόπαια. Δε θα ασκήσω κριτική στην UEFA ή στη FIFA, ο κόσμος ξέρει πως είναι ο καθένας. Εγώ δε βγάζω ούτε ευρώ. Ο πρόεδρος της LaLiga έχει μισθό. Εγώ αν πρέπει να αγοράσω μια φανέλα, την πληρώνω, αν πρέπει να πάω ένα ταξίδι το πληρώνω, αν πρέπει να δώσω τραπεζικές εγγυήσεις, τις δίνω. Αν το κάνω είναι γιατί είναι καλό για το ποδόσφαιρο».

Αν περιμένει αντίποινα: «Κανένα. Αλλά τις προάλλες προβληματίστηκα πολύ γιατί ο πρόεδρος της UEFA είπε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν και να απελευθερωθούν οι επενδύσεις… Ο καθένας ας το ερμηνεύσει όπως θέλει, αλλά δε φαίνεται καλό. Το Financial Fair Play είναι απαραίτητο, αλλά όχι ελαστικό, αυστηρό».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.