Νίκος, νίκη… πρόκριση

Με δύο γκολ του -πρώην "πράσινου"- Νίκου Λυμπερόπουλου στο 64' και στο 80' η ΑΕΚ επικράτησε εκτός έδρας του Παναθηναϊκού και βρίσκεται με το... ενάμισι πόδι στους "4" του Κυπέλλου Ελλάδος. Δείτε φωτορεπορτάζ από τον αγώνα.
Χιμένεθ: "Εχουμε το προβάδισμα"
Αισιόδοξος ο Φερέιρα

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος με δυο γκολ έδωσε στην ΑΕΚ τη νίκη (2-0) επί του Παναθηναϊκού και το  ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Λυμπερόπουλος συνέχισε την παράδοση που έχει να σκοράρει κόντρα στην παλιά του ομάδα. «Χτύπησε» σε καίρια σημεία του αγώνα (64′ και 80′) , γεγονός που δεν άφησε στους πράσινους περιθώρια αντίδρασης. Δεν πανηγύρισε ιδιαίτερα τα δυο γκολ, που πέτυχε. Στο πρώτο, σήκωσε τα χέρια στον ουρανό, στο δεύτερο έκανε το σταυρό του. Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ είχε… άνωθεν βοήθεια στο παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός  που ήταν καλύτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα δεν κατάφερε να κάνει γκολ τις λίγες ευκαιρίες που δημιούργησε. Ο Σάχα κράτησε όρθια την ΑΕΚ στο α  ημίχρονο, πραγματοποιώντας σωτήριες αποκρούσεις στα σουτ των Νίνη, Μαρίνου. Η ΑΕΚ κατάφερε να κρατήσει τον Σισε μακριά από το πεδίο δράσης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος απείλησε για πρώτη φορά τον Σάχα μόλις στο 81′. Η ρεβάνς στις 2 Φεβρουαρίου θα είναι “Γολγοθάς” για τον Παναθηναϊκό.

Τα πλάνα των προπονητών
Θέλοντας και μη ο Ζεσουάλδο Φερέιρα προχώρησε σε φρεσκάρισμα της ομάδας του βάζοντας 4 νέα πρόσωπα στην 11αδα. Τους Καρνέζη, Καραγκούνη, Σεϊταρίδη, Μαρίνο, οι οποίοι πήραν τις θέσεις των Τζόρβα, Κατσουράνη, Βύντρα, Γκοβού αντίστοιχα.

Ο Πορτογάλος άφησε εκτός αποστολής τον Γκοβού και τους τραυματίες Μπουμσόνγκ, Ζιλμπέρτο ενώ κράτησε στον πάγκο τους Τζόρβα, Βύντρα, Κατσουράνη. Στην 11αδα επέστρεψε ο Καραγκούνης για πρώτη φορά μετά τις 22 Δεκεμβρίου και τον αγώνα Κυπέλλου κόντρα στα Τρίκαλα.

Ο «Κάρα» με το Νίνη ήταν οι δημιουργικοί χαφ της ομάδας μπροστά από τον Σιμάο, που κάλυπτε τα νώτα τους κι έκανε τη «βρώμικη» δουλειά. Ο Λέτο με τον Μαρίνο πλαισίωναν τον Σισέ στην επίθεση στο 4-3-3 ενώ οι Καντέ, Σαριέγκι συνέθεταν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

Με δεδομένες τις απουσίες των Μανωλά, Καφέ, Γεωργέα (τραυματίες) ο  Μανόλο Χιμένεθ κατάρτισε μια 11αδα ανάγκης, δίνοντας φανέλα βασικού στους Γιάχιτς, Νασούτι, Ντιόπ. Ο Ισπανός αιφνιδίασε με τη μη χρησιμοποίηση του Μπλάνκο στο αρχικό σχήμα.

Ο Αργεντινός έμεινε στον πάγκο και η ΑΕΚ έπαιξε στην ουσία χωρίς κλασικό φορ. Στην κορυφή της επίθεσης ο Χιμένεθ τοποθέτησε το Λυμπερόπουλο, δίνοντάς του «στηρίγματα», δεξιά τον Σκόκο και αριστερά το Λαγό, στη διάταξη 4-3-3, που επέλεξε.

Λέτο και Νίνης
Καθώς ο Χιμένεθ είχε δώσει εντολή στον Γκερέιρο να βοηθά τον Λυμπερόπουλο στο πρέσινγκ πάνω στους  δύο στόπερ ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στα πρώτα λεπτά πρόβλημα στο κατέβασμα της μπάλας.

Τη λύση έδινε μόνο ο Λέτο, που γύριζε αρκετά πίσω για να πάρει τη μπάλα και να ξεκινήσει σλάλομ 20-30 μέτρων, τα οποία ωστόσο σταματούσαν συνήθως έξω από την περιοχή του Σάχα, όπου είχαν στήσει μπλόκο οι «κιτρινόμαυροι».

Η ΑΕΚ από την αρχή έριξε το βάρος στην αμυντική λειτουργία, ψάχνοντας την ευκαιρία να χτυπήσει σε κάποια κόντρα. Στο  6΄ ο Σκόκο  έκανε χώρο στο Γιάχιτς, που μπήκε απειλητικά στην περιοχή αλλά την τελευταία στιγμή τον πρόλαβε ο Λέτο.

Μέχρι το 20΄ «ο Γιάννης φοβόταν το θεριό και το θεριό τον Γιάννη» με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν φάσεις μπροστά στις δυο εστίες. Από το σημείο αυτό και μετά ο Παναθηναϊκός ανέβασε στροφές, κυρίως χάρη στο Νίνη,  και στο 22΄απείλησε για πρώτη φορά τον Σάχα.

Όμως ο Αργεντινός ήταν σε ετοιμότητα στο σουτ του Νίνη. Το ίδιο και στο 24΄ όταν ο Νίνης προσπάθησε να τον αιφνιδιάσει από πλάγια θέση. Η ΑΕΚ «απάντησε» στο 26΄  με το μπάσιμο του Σκόκο, που «έσβησε» πάνω στον Σιμάο.

Με την πάροδο του χρόνου, το παιχνίδι μεταφέρθηκε στο μισό γήπεδο, στο κομμάτι των φιλοξενούμενων. Στο 33΄ η κεφαλιά του Μαρίνου δεν ανησύχησε τον Σάχα. Η ΑΕΚ κατάφερε να βγάλει το Σισέ εκτός παιχνιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος συμμετείχε σε επίθεση μόλις στο 45΄.

Αυτή όμως ήταν και η καλύτερη φάση του 45λεπτου. Την ξεκίνησε και την τελείωσε ο Λέτο, με κοντινή προβολή, που δεν βρήκε στόχο. Είχε προηγηθεί πάσα του Σισέ και σουτ του Μαρίνου που απέκρουσε ο Σάχα.

Τα  κέφια του Λέτο συνεχίστηκαν και στο β΄ ημίχρονο. Στο 52΄ ο Αργεντινός έστειλε μια μπαλιά-ξυράφι μέσα στην περιοχή αλλά ο Σισέ δεν μπόρεσε να τη φτάσει. Την ίδια στιγμή η ατμόσφαιρα είχε αρχίσει να θυμίζει Ανάσταση με τόσα βεγγαλικά, που άναβαν στην εξέδρα.

Ο «Λύμπε»
Προοδευτικά η ορμητικότητα των «πράσινων» υποχώρησε και οι «κιτρινόμαυροι» άρχισαν να βγαίνουν πιο συχνά στην επίθεση. Σε μια από αυτές, στο 64΄ ο Λυμπερόπουλος εκτέλεσε την παλιά του ομάδα.

Ο Λέτο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον Γιάχιτς, κι αυτός έδωσε την ευκαιρία στο Λυμπερόπουλο με κοντινή προβολή να σκοράρει. Αμέσως ο Φερέιρα φώναξε τους Κατσουράνη και Χριστοδουλόπουλο  και τους έριξε στον αγώνα στις θέσεις των Καραγκούνη, Μαρίνου.

Ο Χιμένεθ  δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Την ίδια στιγμή έβγαλε τον Γκερέιρο  και έβαλε τον Μπλάνκο. Το γκολ έδωσε ενέργεια στους παίκτες της ΑΕΚ και ταυτόχρονα έκοψε τα πόδια των «πράσινων», που αδυνατούσαν πλέον να επισκεφθούν την περιοχή του Σάχα.

Αντίθετα οι φιλοξενούμενοι γίνονταν όλο και πιο απειλητικοί. Στο 80΄ ο Λυμπερόπουλος με εκτέλεση φάουλ έγραψε το 0-2 και ουσιαστικά τέλειωσε το ματς. Ο Σάχα στο επόμενο λεπτό έκανε την απόκρουση του αγώνα σε σουτ του Σισέ και άφησε τους «πράσινους» μέσα στην… απόγνωση.


Διοργάνωση:
Κύπελλο Ελλάδος
Φάση: Προημιτελική, α’ αγώνας
Γήπεδο: “Σπύρος Λούης”, ΟΑΚΑ
Εισιτήρια: 37.280
Εισπράξεις: 450.491
Διαιτητής: Δ. Καλόπουλος (Μακεδονίας)
Βοηθοί: Δ. Σαραϊδάρης (Μακεδονίας) – Μ. Καρσιώτης (Κορίνθου)
4ος: Αν. Παππάς (Αθηνών)

Η εξέλιξη του αγώνα:
1′: Ξεκίνησε η αναμέτρηση. Στη σέντρα οι γηπεδούχοι
5′: Αναγνωριστικά τα πρώτα λεπτά του ντέρμπι
6′: Ο Γιάχιτς μετά την πάσα του Σκόκο μπήκε από τα δεξιά στην περιοχή, όμως καθυστέρησε να κόψει την μπάλα στο πέναλτι και το μόνο που κέρδισε ήταν ένα κόρνερ το οποίο πέρασε ανεκμετάλλευτο
8′: Μακρινό σουτ του Καραγκούνη, η μπάλα έφυγε άουτ
10′: Τίποτα ιδιαίτερο σε αυτά τα πρώτα λεπτά του αγώνα.
15′: Κίτρινη κάρτα στον Μάκο για φάουλ στον Σισέ
18′: Κίτρινη κάρτα στον Σπυρόπουλο για φάουλ στον Νασούτι
19′: Μακρινό σουτ του Καράμπελα, η μπάλα έφυγε πολύ ψηλά άουτ.
22′: Δυνατό σουτ του Νίνη έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Σάχα έπεσε στη δεξιά του γωνία και παραχώρησε κόρνερ.
24′: Κίτρινη κάρτα στον Σκόκο για φάουλ στον Νίνη
24′: Φάουλ του Νίνη από πλάγια αριστερά, ο Σάχα δεν θα αιφνιδιαστεί και με τις γροθιές του θα απομακρύνει τη μπάλα στο πρώτο δοκάρι…
26′: Από το πλάγιο του Γιάχιτς και το γύρισμα του Γκερέιρο, ο Σκόκο βρέθηκε σε θέση βολής, όμως στο σουτ του που επιχείρησε ο Καντέ έβαλε την κόντρα και απομάκρυνε τη μπάλα
32′: Κίτρινη κάρτα στον Λυμπερόπουλο για φάουλ στον Νίνη
33′: Γέμισμα του Νίνη στην περιοχή, ο Σισέ έκανε την κεφαλιά, αλλά ο Σάχα μπλόκαρε τη μπάλα
38′: Ο Σκόκο επιχείρησε ένα σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, όμως έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ
44′: Φάουλ σε καλή θέση για την ΑΕΚ, λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή και δεξιά. Ο Σκόκο εκτελεί με γέμισμα στην περιοχή, αλλά οι “κιτρινόμαυροι” δεν καταφέρνουν να απειλήσουν την εστία του Καρνέζη
45′: Σουτ του Μαρίνου μέσα από την περιοχή, ο Σάχα απέκρουσε τη μπάλα, ο Λέτο πήρε το ριμπάουντ, έκανε την προβολή, αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ… Η σπουδαιότερη ευκαιρία του ντέρμπι είναι για τους “πράσινους”
45’+: Λήξη του ημιχρόνου

46′: Σέντρα στο β’σαρανταπεντάλεπτο. Καμία αλλαγή από τους δύο τεχνικούς
47′: Κόρνερ του Γκερέιρο, πρώτη κεφαλιά από τον Γιάχιτς, δεύτερη από το Λαγό, η μπάλα έφυγε ψηλοκρεμαστά άουτ…
51′: Συρτό σουτ του Καραγκούνη έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα έφυγε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Σάχα
52′: Διαγώνια πάσα του Νίνη για τον Λέτο, ο Αργεντινός έκανε τη σέντρα σουτ, ο Σισέ στο δεύτερο δοκάρι δεν πρόλαβε τη μπάλα που κατέληξε άουτ…
56′: Κίτρινη κάρτα στον Γκερέιρο για φάουλ στον Σεϊταρίδη
57′: Φαλτσαριστό σουτ του Λαγού, έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα έφυγε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Καρνέζη
63′: Συρτό σουτ του Μάκου από αρκετά μακριά, ο Καρνέζης μπλόκαρε τη μπάλα
64′: ΓΚΟΟΟΛ (0-1): Ο Σκόκο μπήκε από τα αριστερά στην περιοχή, έκανε το σουτ, ο Σεϊταρίδης έβαλε την κόντρα, η μπάλα βγήκε έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Γιάχιτς που ερχόταν με φόρα έκανε με τη μία το σουτ, ο Λυμπερόπουλος έκανε την προβολή και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα ανοίγοντας το σκορ υπέρ της “Ένωσης”!
67′: Κίτρινη κάρτα στον Γιάχιτς για φάουλ στον Λέτο
67′: Ο Κατσουράνης στη θέση του Καραγκούνη
67′: Ο Χριστοδουλόπουλος στη θέση του Μαρίνου
68′: Ο Μπλάνκο στη θέση του Γκερέιρο
71′: Μακρινό σουτ του Νίνη η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ
72′: Ο Νταντόμο στη θέση του Σκόκο
80′: ΓΚΟΟΟΛ (0-2): Φάουλ του Λυμπερόπουλου έξω από την περιοχή και αριστερά, η μπάλα βρήκε στο τείχος και συγκεκριμένα στον Σαριέγκι, ξεγέλασε τον Καρνέζη και κατέληξε στα δίχτυα!
81′: Βολίδα του Σισέ έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Σάχα με εντυπωσιακή εκτίναξη παραχώρησε κόρνερ…
83′: Λάθος του Σεϊταρίδη, ο Λαγός μπήκε από τα αριστερά στην περιοχή, έκανε και το σουτ, όμως ο Καρνέζης μπλόκαρε τη μπάλα
85′: Η ΑΕΚ έχει πάρει πλέον σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης στους “4” του Κυπέλλου Ελλάδος
90′: Τρία είναι τα λεπτά των καθυστερήσεων
90’+1′: Ο Πετρόπουλος στη θέση του Νίνη
90’+2′: Ο Αργυρίου στη θέση του Λυμπερόπουλου που χειροκροτήθηκε από την πλειοψηφία των οπαδών του Παναθηναϊκού…
90’+5′: Λήξη του αγώνα

Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Καρνέζης, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Καντέ, Σιμάο, Καραγκούνης (67′ Κατσουράνης), Μαρίνος (67′ Χριστοδουλόπουλος), Νίνης (90’+1′ Πετρόπουλος), Λέτο, Σισέ
Στον πάγκο: Τζόρβας, Γκαρθία, Βύντρα, Μαυριάς
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Γιάχιτς, Καράμπελας, Δέλλας, Νασούτι, Ντιόπ, Μάκος, Γκερέιρο (68′ Μπλάνκο), Σκόκο (72′ Νταντόμο), Λαγός, Λυμπερόπουλος (90’+2′ Αργυρίου)
Στον πάγκο: Αραμπατζής, Κλωναρίδης, Φροξυλιάς, Έντερ

… Κώστας Χαλέμος


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.