ΠΑΟΚ-Καλαμάτα 2-0: Υπόθεση δύο λεπτών η πρόκριση για τον “Δικέφαλο”! (hls)

Με πρωταγωνιστή τον Μπράντον Τόμας που σκόραρε δις (12', 13') ο "Δικέφαλος" ξεκαθάρισε από νωρίς την υπόθεση πρόκριση και περιμένει να μάθει τον αντίπαλο στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου από το ζευγάρι Βόλος-Παναθηναϊκός. Ανησυχία για τους Φ. Σοάρες, Λύρατζη που αποχώρησαν τραυματίες .....

Με δύο γκολ του Μπράντον Τόμας σε διάστημα δύο λεπτών (12’, 13’) τα πάντα ξεκαθάρισαν από νωρίς στο γήπεδο της Τούμπας κι ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας εις βάρος της Καλαμάτας.

Τα πλάνα των προπονητών

Αν κάτι ποτέ δεν αλλάζει για τον Ραζβάν Λουτσέσκου αυτό είναι ο σχηματισμός του 4-2-3-1 σε φάση δημιουργίας και 4-4-2 ανασταλτικά. Το θέμα ήταν τα πρόσωπα. Πέραν των τραυματιών (Τσαούση, Κούρτιτς, Ελ Καντουρί, Μουργκ, Κουαλιάτα) ο Ρουμάνος τεχνικός αποφάσισε ν’ αφήσει εκτός αποστολής τους Κοτάρσκι, Ίνγκασον, Φ. Σοάρες και να δώσει το βάπτισμα του πυρός σε αποστολή στους νεαρούς Σελιμάι, Τζίμα. Ντεμπούτο σε αρχικό σχήμα για φέτος στον Ζίβκο Ζίβκοβιτς και μόνον ένα κοινό πρόσωπο σε σχέση με την 11άδα που ξεκίνησε στη Λαμία, τον Ντάντας.

Εντεκάδα πρωταθλήματος από τον Νίκο Αναστόπουλο που άφησε μόνον τον Ρόβα στον πάγκο ενώ δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Πρασσά. Σχηματισμός 3-5-2 αρχικά με σαφή στόχευση στην αμυντική σύμπνοια και ταυτόχρονη βούληση για πίεση ψηλά προκειμένου να κλαπούν μπάλες και να χτυπήσει στην αντεπίθεση.

Απόλυτος κυρίαρχος εξ αρχής

Παρά την πληθώρα αλλαγών στο αρχικό σχήμα (σ.σ. οκτώ αλλαγές σε σχέση με το αντίστοιχο του πρώτου αγώνα των δύο ομάδων) οι γηπεδούχοι μπήκαν στον αγώνα με απόλυτη πειθαρχία, συνοχή στις γραμμές του κι απόλυτη εφαρμογή του τακτικού πλάνου, σύμφωνα με το οποίο – αρχικά – η τάση ήταν για πίεση ψηλά και πλαγιοκοπήσεις με ανεβάσματα των Σάστρε-Βιεϊρίνια στις πλάτες των Νάρεϊ, Μπίσεσβαρ που είχαν μπροστά τους στις πτέρυγες.

Στο 5’ ο Βιεϊρίνια απείλησε μ’ εκτέλεση φάουλ αλλά ο Μέντεζ ήταν σ’ ετοιμότητα πέφτοντας στη δεξιά του γωνία για ν’ απομακρύνει. Ο Πορτογάλος πορτιέρε της Καλαμάτας μπήκε ορεξάτος στο ματς κι οι διαδοχικές επιτυχημένες επεμβάσεις του στα πρώτα λεπτά ανέβασαν την αυτοπεποίθησή του καθιστώντας την παρουσία του καθοριστική στις φάσεις που ακολούθησαν.

Παρόλα αυτά οι ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν πτοήθηκαν συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό πίεσης προς την αντίπαλη περιοχή δρέποντας τις δάφνες της λειτουργίας αυτής λίγο μετά το 10λεπτο, ένα ανέβασμα του Σβαμπ από αριστερά έστειλε την μπάλα να περάσει παράλληλα προς την τελική γραμμή από όλους, έφτασε στον Νάρεϊ, που γύρισε στον Τόμας στο ύψος του πέναλτι κι ο Ισπανός ψύχραιμα πλάσαρε στην αριστερή γωνία της εστίας του Μέντεζ για το 1-0.

Εξέλιξη που επέδρασε καταλυτικά στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων κι είχε άμεσο αντίκτυπο όπως φάνηκε από την αμέσως επόμενη φάση. Ο «Δικέφαλος» ανέβασε τις γραμμές του, πίεσε πιο ψηλά, πιο πειστικά, έκλεψε τη μπάλα κι ένα λεπτό μετά την επίτευξη του πρώτου τέρματος, αυτήν τη φορά με δημιουργό τον Μπίσεσβαρ, που έβγαλε την κάθετη κι εκτελεστή πάλι τον Τόμας, έγινε το 2-0 κρίνοντας εν πολλοίς τη μετέπειτα εξέλιξη της αναμέτρησης.

Κάλεντ Νάρεϊ
ΠΗΓΗ: In Time Sports

Πρώτος συναγερμός στον πάγκο του «Δικεφάλου» από ενόχληση που ένιωσε κι ενημέρωσε σχετικά ο Σάστρε, χωρίς τελικά να προκύπτει ανάγκη αντικατάστασής του. Ακολούθως οι γηπεδούχοι ήλεγξαν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα, ηρέμησαν το παιχνίδι κι έκλεισαν τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο. Η σωστή αλληλοκάλυψη κι η τοποθέτηση ψηλά των Κάργα-Νάσμπεργκ λειτούργησε αποτρεπτικά για κάθε απόπειρα αντεπίθεσης της Καλαμάτας.

Δύο μαρκαρίσματα, από ένα σε κάθε περιοχή προκάλεσαν αντιδράσεις από τις δύο ομάδες. Το πρώτο στο 16’ του Παπατώλιου με χέρια πάνω στον Νάρεϊ και του Σάστρε χαμηλά στον Αρναρέλλη, με τον διαιτητή και στις δύο περιπτώσεις να δείχνει να συνεχιστεί το ματς, απόντος VAR. Ωστόσο, με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου το πρώτο σοβαρό πρόβλημα ανέκυψε για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Φελίπε Σοάρες ένιωσε έντονη ενόχληση στον προσαγωγό κι αποχώρησε δίνοντας τη θέση του στον Ρικάρντο, εξέλιξη που έφερε τον Μπίσεσβαρ στον άξονα για να πάει ο Πορτογάλος στο αριστερό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Στο 37’ έλαβε χώρα η πρώτη σοβαρή επιθετική απειλή των φιλοξενούμενων, μέσα από συνεργασία του Αρναρέλλη με τον Μπενίτεζ, με το δυνατό πλασέ του τελευταίου να στέλνει την μπάλα έξω από τη δεξιά δοκό της εστίας του Ζίβκοβιτς. Ενέργεια που ήρθε ως απόρροια της απόφασης του Νίκου Αναστόπουλου να μετατρέψει το αρχικό 3-5-2 σε 3-4-3, αυξάνοντας την πίεση και τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που ασκούσαν πίεση στον αντίπαλο παίκτη που ξεκινούσε την οργάνωση του παιχνιδιού.

Τίποτα όμως δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και σ’ επίπεδο εικόνας αλλά και σ’ επίπεδο αποτελέσματος.

Άλλαξαν τα πρόσωπα, όχι όμως κι η ουσία

Αμφότερες οι ομάδες μπήκαν στο ματς χωρίς διαφοροποιήσεις στα αρχικά τους σχήματα. Οι παροτρύνσεις του Ρουμάνου τεχνικού στην ανάπαυλα προς τους ποδοσφαιριστές του να τελειώσουν όσο πιο γρήγορα το ματς φάνηκε να πιάνουν τόπο τόσο στο 49’ όταν μια εξαιρετική ενέργεια του Κάργα έβγαλε τον Νάρεϊ σε συνθήκες τετ α τετ αλλά το πλασέ του σταμάτησε ο Μέντεζ, όσο και στο 50’ όταν σε μια υποδειγματική ομαδική λειτουργία των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου» ο Σβαμπ υποδείχθηκε σε αντικανονική θέση με την επαναληπτική προβολή να δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την ορθότητα της απόφασης του Β’ βοηθού, παρά το γεγονός πως η κατάληξη της φάσης ήταν ένα δυνατό, συρτό σουτ του Μπίσεσβαρ που πέρασε – μόλις – άουτ.

Ο Σουριναμέζος ήταν αυτός που απείλησε ξανά στο 56’ όταν τον τροφοδότησε με κεφαλιά ο Σάστρε αλλά η λόμπα του πέρασε πάνω από την οριζόντια δοκό του Μέντεζ. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας ο Αρναρέλλης πραγματοποίησε πολύ καλή προσπάθεια από δεξιά αλλά το γύρισμά του στην περιοχή ήταν λάθος, ενώ ο κ. Λουτσέσκου προχώρησε στην αντικατάσταση των Σάστρε-Νάρεϊ από τους Λύρατζη-Αν. Ζίβκοβιτς.

Έξι λεπτά η ατυχία ξαναχτύπησε την πόρτα του Λευτέρη Λύρατζη όταν σε εναέρια διεκδίκηση της μπάλας με τον Ασίγκμπα χτύπησαν άσχημα κεφάλι με κεφάλι με τον διεθνή νεαρό αμυντικό του ΠΑΟΚ ν’ αποχωρεί προκειμένου να μεταβεί σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ακτινογραφίες στο ζυγωματικό. Αντικαταστάθηκε στο 72’ από τον Σελιμάι που έκανε ντεμπούτο τελικά όχι μόνον σε αποστολή αλλά και σ’ επίσημο αγώνα όπως το ίδιο συνέβη και με τον Τζίμα που πέρασε στο ματς αντί του Μπίσεσβαρ!

Στέφανος Τζίμας
ΠΗΓΗ: In Time Sports

Σε αλλαγές προχώρησαν κι οι Μεσσήνιοι με τα νέα πρόσωπα να την ωφελούν από τη στιγμή που το ματς πήγε στις προσωπικές μονομαχίες και τη δύναμη. Στο 82’ ο Μόζερ έχασε μοναδική ευκαιρία να μειώσει όταν η εξαιρετική μεταβίβαση του Βασιλόγιαννη τον έβγαλε τετ α τετ αλλά το τελείωμά του ήταν απελπιστικά άστοχο! Ένα λεπτό μετά ένα λάθος στην άμυνα των γηπεδούχων έδωσε την ευκαιρία στον Τάτο ν’ απειλήσει όμως ο Ζίβκοβιτς ήταν σ’ ετοιμότητα. Ο ίδιος ποδοσφαιριστής απείλησε στο 89’ με την μπάλα – αυτήν τη φορά – να φεύγει ψηλά.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον ΠΑΟΚ να πανηγυρίζει την πρόκριση αλλά κι ένα σερί που συνεχίζει να χτίζει μετά τη διακοπή έχοντας επτά νίκες και μία ισοπαλία σε οκτώ αγώνες σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο αλλά και παθητικό – μόλις – ένα γκολ!

Διαιτητής

Αλέξανδρος Κατσικογιάννης (Ηπείρου)

Βοηθοί

Γιώργος Στεφανής (Καρδίτσας)

Κώστας Στάικος (Λάρισας)

Τέταρτος

Γιώργος Τακίδης (Κιλκίς)

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Ζ. Ζίβκοβιτς, Σάστρε (63’ Λύρατζης, 72’ Σελιμάι), Κάργας, Νάσμπεργκ, Βιεϊρίνια, Ντάντας, Σβαμπ, Νάρεϊ (64’ Αν. Ζίβκοβιτς), Μπίσεσβαρ (72’ Τζίμας), Φιλίπε Σοάρες (32’ Ρικάρντο), Τόμας.

Καλαμάτα (Ν. Αναστόπουλος) (3-5-2): Mέντες, Ασίγκμπα, Λουπάνο, Μπακαγιόκο, Μαβιγκά, Παπατόλιος, Μόζερ (84’ Τριανταφυλλάκης), Μπενίτες (70’ Κωνσταντινόπουλος), Καραγκούνης, Μαρκόφσκι (70’ Βασιλόγιαννης), Αρναρέλλης (75΄ Τάτος).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.