Η εφετινή χρονιά θα καταγραφεί ως μία από τις μελανότερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όσον αφορά την έξαρση που παρουσίασε η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Η εφετινή χρονιά θα καταγραφεί ως μία από τις μελανότερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όσον αφορά την έξαρση που παρουσίασε η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Πολλές γωνιές της ελληνικής επικράτειας (Βόλος, Καβάλα, Ιλίσια, Τρίπολη, Νίκαια, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ο.Α.Κ.Α.) επλήγησαν από ένα πρωτοφανές οπαδικό μένος, με “κορωνίδα της φρίκης”, σε… απευθείας μετάδοση μάλιστα, τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Σκηνές, θαρρείς, από χολιγουντιανές παραγωγές, όπου τη θέση των διάσημων “σκληρών” και “αδάμαστων” πρωταγωνιστών της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκηνής υποδύονταν -επιτυχώς, είναι αλήθεια- άτομα που δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τις ομάδες τους αλλά να καταστρέψουν, εκτονώνοντας τα χαμερπή ένστικτά τους.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ως υπερκείμενη αρχή του αθλήματος, επιζητεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να συμβάλλει στον αγώνα κατά της βίας. Πάγια θέση του προέδρου της Ε.Π.Ο., Σοφοκλή Πιλάβιου, όπως αυτή είχε εκφραστεί και στο διεθνές σεμινάριο με θέμα “Ασφάλεια και προστασία σε αγώνες ποδοσφαίρου”, είναι ότι «αθλητισμός και βία είναι δύο έννοιες από τη φύση τους αντιφατικές. Ο αθλητισμός περικλείει αρχές -όπως ο σεβασμός στον αντίπαλο, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, το “ευ αγωνίζεσθαι”- οι οποίες θα έπρεπε να αποτρέπουν αντί να καλλιεργούν ενέργειες βίας. Κι όμως, στον σύγχρονο αθλητισμό βλέπουμε συχνά ότι το γήπεδο μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο εκδήλωσης αντικοινωνικών συμπεριφορών. Η βία, με όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται είναι ο υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος του ποδοσφαίρου. Από την πλευρά μας, ως Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε όχι αυτό το φαινόμενο, αλλά αυτό το καρκίνωμα που πληγώνει το αγαπημένο μας άθλημα, έχοντας αναγάγει το ζήτημα της βίας στα γήπεδα σε ύψιστη προτεραιότητά μας. Όντας θερμοί υποστηρικτές των πράξεων έναντι των λόγων και τον ευχολόγιων, έχουμε προχωρήσει εδώ και καιρό σε μία σειρά από συγκεκριμένες και απόλυτα υλοποιήσιμες προτάσεις».

Ποιες είναι λοιπόν αυτές και τι πρέπει να γίνει προκειμένου να “κορφολογηθούν” τα “άνθη του κακού”; «Η αυστηροποίηση των ποινών σε οπαδούς με παραβατική συμπεριφορά είναι ένα από τα βασικά μέτρα, ωστόσο αποτελεί πεποίθησή μας ότι αν θέλουμε να εκλείψει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα θα πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούμε σε μέτρα πρόληψης, είτε αυτά αφορούν τις προδιαγραφές των γηπέδων είτε τη διάταξη των θυρών και την έκδοση των εισιτηρίων, είτε ακόμα και την καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας και του πολιτισμού ανάμεσα στους νέους», εκτιμά ο κ. Πιλάβιος.

Με ποιο τρόπο; «Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η συνεργασία. Η συνεργασία, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι επιτακτική. Ε.Π.Ο., Πολιτεία, Π.Α.Ε., Super League, Μ.Μ.Ε., όλοι μας έχουμε καθήκον να βάλουμε το καλό του ποδοσφαίρου πριν και πάνω από όποιο προσωπικό μας συμφέρον. Επιπλέον, κάποια στιγμή πρέπει να πάψουν ορισμένοι να μηρυκάζουν στερεότυπα περί δήθεν αμφισβήτησης δικαιωμάτων προκειμένου να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας. Η θέση μου είναι πολύ καθαρή και τη λέω όχι μόνο ως πρόεδρος της Ε.Π.Ο. αλλά και ως νομικός: για να γευθείς τα αγαθά της ελευθερίας και των δικαιωμάτων, πρώτα απ΄ όλα πρέπει να νιώθεις ασφαλής».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας της Ε.Π.Ο., Γιάννης Δεσύλλας, φρονεί από την πλευρά του ότι «. κομβικό σημείο των δυσκολιών που εμφανίζονται στην καταστολή της βίας αποτελεί η δυσκολία της Πολιτείας να αντιληφθεί την ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην αστυνόμευση των γηπέδων και των περί αυτών χώρων και στην ασφάλεια διεξαγωγής των αγώνων και να θεσμοθετήσει ανάλογα, οριοθετώντας με σύγχρονη αντίληψη το ρόλο και τις αρμοδιότητες της αστυνομίας και αυτόν των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας ή γενικώς του προσωπικού ασφαλείας των αγώνων. Η δυσκολία αυτή εντείνεται και από την έλλειψη σύγχρονων, λειτουργικών γηπέδων».

Ποιες είναι όμως οι ενέργειες που έχει κάνει, ως τώρα, η ΕΠΟ προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση; «Είναι η πλήρης εναρμόνιση των Κανονισμών της ομοσπονδίας με τους αντίστοιχους της FIFA και της UEFA, η πλήρης δημοσιοποίησή τους, η ενημέρωση των σωματείων και των ομάδων, καθώς και η δεδομένη απόφαση της Ε.Π.Ο. να τους εφαρμόσει. Ακόμη, οι διαδικασίες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και πιστοποίησης όλου του προσωπικού ασφαλείας, τόσο των ιδιωτικών εταιρειών όσο και των ομάδων, με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας και πολιτικών από τα προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και ειδικώς της Αγγλίας. Η δημιουργία της πρώτης βάσης δεδομένων όλου του πιστοποιημένου προσωπικού ασφαλείας και η αναβάθμιση της συνεργασίας, τόσο της Ομοσπονδίας όσο και του προσωπικού ασφαλείας με την Αστυνομία ειδικώς και την Πολιτεία γενικότερα. Για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ο στόχος της ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα».