Η ΟΥΕΦΑ έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη διαδικασία της κλήρωσης των Προκριματικών του Μουντιάλ του Κατάρ στις 7 Δεκεμβρίου. Στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας η Ελλάδα. Οι πιθανοί αντίπαλοι.

Την ύστατη ώρα η Εθνική ομάδα εξασφάλισε θέση στο τρίτο γκρουπο δυναμικότητας για τα Προκριματικά του Μουντιάλ χάρη στις ήττες της Βοσνίας από την Ιταλία και της Φιναλνδίας από την Ουαλία που την έφεραν στην 29η θέση της Ευρωπαϊκής Κατάταξης. 

Η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικές με τη διαδικασία και το novasports.gr σας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να ξέρετε. 

* Από τις 55 χώρες της Ευρώπης οι 13 θα ταξιδέψουν στο Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022.

* Οι 55 ομάδες θα χωριστούν σε 6 γκρουπ δυναμικότητας με βάση τη θέση τους στο FIFA Ranking

* Κάθε γκρουπ θα περιλαμβάνει δέκα ομάδες, εκτός του έκτου και τελευταίου γκρουπ δυναμικότητας που θα περιλαμβάνει πέντε.

Το βέβαιο είναι πως η ελληνική ομάδα δεν μπορεί να κληρωθεί με Ρωσία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Τσεχία, Νορβηγία, Β. Ιρλανδία, Ισλανδία, Σκωτία και Φινλανδία.

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας

Γκρουπ 1: Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία.
Γκρουπ 2: Ελβετία, Ουαλία, Πολωνία, Σουηδία, Αυστρία, Ουκρανία, Σερβία, Τουρκία, Σλοβακία, Ρουμανία.
Γκρουπ 3: Ρωσία, Ουγγαρία, ΕΪΡΕ, Τσεχία, Νορβηγία, Βόρ. Ιρλανδία, Ισλανδία, Σκωτία, Ελλάδα, Φινλανδία.
Γκρουπ 4: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βόρ. Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Λευκορωσία, Γεωργία, Λουξεμβούργο.
Γκρουπ 5: Αρμενία, Κύπρος, Νησιά Φερόε, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία, Κόσοβο, Καζακστάν, Λιθουανία, Λετονία, Ανδόρα.
Γκρουπ 6: Μάλτα, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο.

Οι ομάδες  θα κληρωθούν σε δέκα ομίλους, από τους οποίους οι επικεφαλής θα προκριθούν απευθείας στο Μουντιάλ του Κατάρ. Οι δεύτεροι από κάθε όμιλο θα συμμετάσχουν σε play offs μαζί με τους δύο από το Nations League. Από εκεί θα προκύψουν οι άλλες 3 χώρες που θα βρεθουν στο Κατάρ.

* Οι πρώτοι πέντε όμιλοι θα αποτελούνται από πέντε ομάδες, ενώ από τον έκτο ως τον δέκατο όμιλο οι ομάδες θα είναι έξι.

* Οι τέσσερις νικήτριες ομάδες της League A του Nations League θα μπουν σε όμιλους των πέντε ομάδων καθώς έχουν μόλις 8 κενές ημερομηνίες εξαιτίας του Final 4 του Nations League.

* Κάθε ένας από τους πέντε ομίλους των πέντε ομάδων θα μπορεί να περιλαμβάνει μόνο έναν νικητή ομίλου από την League A του Nations League.

* Ειδικούς κλειδάριθμους για να μην πέσουν στον ίδιο όμιλο θα έχουν τα εξής ζευγάρια: Αρμενία/Αζερπαϊτζάν, Γιβραλτάρ/Ισπανία, Κόσοβο/Βοσνία, Κόσοβο/Σερβία, Κόσοβο/Ρωσία, Ουκρανία/Ρωσία, Ισλανδία/Νησιά Φερόε.

* Εξαιτίας του βαρύ χειμώνα σε κάθε όμιλο θα μπορούν να συμπεριληφθούν μόνο δύο από τις παρακάτω χώρες: Λευκορωσία, Εσθονία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μορβηγία, Ρωσία, Ουκρανία.

Τέλος λόγω του ότι η ΟΥΕΦΑ επιθυμεί να περιορίσει τα πολύ μεγάλα ταξίδια θα υπάρχει κλειδάριθμος για τις πιο μακρινές χώρες, ώστε να μην μπορούν να κληρωθούν περισσότερες από δύο ομάδες με τόσο μακρινά ταξίδια. 

Αυτό σημαίνει ότι: 

* Το Καζακστάν θα μπορεί να κληρωθεί μόνο με μία από τις: Ουαλία, Ισπανία, Σκωτία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Β.Ιρλανδία, Μάλτα, Ισλανδία, Γιβραλτάρ, Νησιά Φερόε, Γαλλία, Αγγλία και Ανδόρα.

* Το Αζερμπαϊτζάν μόνο με μία από τις Ισλανδία, Γιβραλτάρ και Πορτογαλία

* Η Ισλανδία μόνο μία από τις Αρμενία, Κύπρο, Γεωργία και Ισραήλ.