Σαν σήμερα, 17 Νοεμβρίου 1993, η Εθνική Αγγλίας έπεσε θύμα έκπληξης και δεν κατόρθωσε να προκριθεί στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου στις ΗΠΑ. Πάντα, κάτι στραβώνει...

Σαν σήμερα, 17 Νοεμβρίου 1993, η Εθνική Αγγλίας έπεσε θύμα έκπληξης και δεν κατόρθωσε να προκριθεί στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου στις ΗΠΑ. Πάντα, κάτι στραβώνει…

Η Αγγλία κατά γενική ομολογία ταλαιπωρείται στις τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων. Κάποιες φορές είναι συνεπής στο ραντεβού της και άλλες όχι. Όποτε δίνει ραντεβού, συνήθως κάτι στραβώνει. Το ταλέντο πάντα υπήρχε και περίσσευε και με το παραπάνω. Η τωρινή ομάδα αποτελείται από ποδοσφαιριστές με τεράστιο ταλέντο που δεν χωράνε σε μια σελίδα για να γραφτούν (Φόντεν, Σάντσο, Κάλβερτ – Λιούιν Ράσφορντ, Γκρίνγουντ, Σάκα, Μάουντ, Γκρίλις, Κέιν, Αλεξάντερ – Άρνολντ, Στέρλινγκ), ενώ πρόσφατα κλήθηκε και ο 17χρονος Τζουντ Μπέλιγχαμ της Ντόρτμουντ για να πάρει μια γεύση. Μέχρι τη επόμενη διοργάνωση, ελέω πανδημίας, η ομάδα χτίζεται από τον φιλόδοξο Γκάρεθ Σάουθγκειτ που έχει την πολυτέλεια να έχει να διαχειριστεί ένα τέτοιο σύνολο.

Ας γυρίσουμε όμως το χρόνο πίσω και να μεταφερθούμε στο 1993…Υπό τις οδηγίες του νέου ομοσπονδιακού Γκρέιαμ Τέιλορ, η Αγγλία βρέθηκε σε όμιλο με έξι ομάδες. Νορβηγία και Ολλανδία τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις, ακολούθησε η Αγγλία προσπερνώντας Πολωνία, Τουρκία και Σαν Μαρίνο.

Η Αγγλία πήγε να παίξει στο τελευταίο ματς τα ρέστα της, καθώς έπρεπε να κερδίσει με 7 γκολ διαφορά το Σαν Μαρίνο και στο άλλο ματς του ομίλου η Πολωνία να νικήσει την Ολλανδία. Ο Νταβίντ Γκαλτιέρι άνοιξε το σκορ για το Σαν Μαρίνο μόλις 9 δευτερόλεπτα από τη σέντρα για να πάρει προβάδισμα το αουτσάιντερ. Στο άλλο παιχνίδι η Πολωνία ήταν στο 1-1 στο ημίχρονο με τους Ολλανδούς όμως στο δεύτερο οι ”οράνιε” έβαλαν δύο γκολ για το τελικό 3-1. Η Αγγλία έβαλε 7 γκολ αλλά δεν έφτασαν. Τέσσερα πέτυχε ο Ιάν Ράιτ, δύο ο Πολ Ινς και ένα ο Λες ΦέρντιναντΟ Τέιλορ απολύθηκε και η ομοσπονδία προσέλαβε τον Τέρι Βέναμπλες ο οποίος αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία μετά την ήττα των ”Τριών Λιονταριών” στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1996 που διεξήχθη στην Αγγλία.

Στο μουντιάλ των ΗΠΑ, η Αγγλία αλλά και καμία βρετανική χώρα, εκτός από μία, δεν κατόρθωσε να ταξιδέψει στην Αμερική με ποδοσφαιριστές στην σύνθεσή της όπως οι Τζον Μπαρνς, Πολ Γκασκόιν, Ιαν Ράιτ, Πολ Ινς, Ντέιβιντ Πλατ, Άλαν Σίρερ, καθώς αποκλείστηκαν από τα τελικά παρέα με τις Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, εκτός από το Έιρε και τον Άγγλο Ρόι Χόντσον που οδήγησε την Ελβετία στα τελικά μετά την καθοριστική νίκη στον όμιλο με την Εσθονία. Ο νυν μάνατζερ της Κρίσταλ Πάλας, κάθισε στον πάγκο των ”Τριών Λιονταριών” αργότερα στην καριέρα του (2012-2016) και οδήγησε τη χώρα στα προημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2012 όπου έχασε στα πέναλτι από την Ιταλία, αήττητος πέρασε στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλου στη Βραζιλία του 2014 αλλά απέτυχε παταγωδώς πέφτοντας στην 20η θέση της κατάταξης, τη χειρότερη θέση από το Μάιο του 1996 και τελευταίο τουρνουά το Euro του 2016 όπου αποκλείστηκε στους ’16’ από την φοβερή Ισλανδία.

Η Αγγλία μέχρι το 1950 δεν έμπαινε στην διοργάνωση. Απέτυχε να μπει στα τελικά σε τρεις περιπτώσεις, το 1974 στη Δυτική Γερμανία, το 1978 στην Αργεντινή και στην Αμερική το 1994. Στο μουντιάλ πήγε, αλλά έμεινε στους αγώνες των ομίλων σε άλλες τρεις περιπτώσεις. Στο πρώτο της παγκόσμιο κύπελλο στη Βραζιλία το 1950, στη Σουηδία το 1958 και το 2014 ξανά στη Βραζιλία. Κορυφαία της στιγμή το μουντιάλ του 1966 όπου αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια μέσα στο σπίτι της, τέταρτη θέση στο μουντιάλ της Ιταλίας μετά τον χαμένο μικρό τελικό με τους οικοδεσπότες Ιταλούς, αλλά και τέταρτη θέση στην τελευταία διοργάνωση στη Ρωσία.

Οι Άγγλοι προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους τον τίτλο του Loser . Γκρίνγουντ, Ρόμπσον, Τέιλορ, Χοντλ, Έρικσον και Καπέλο δεν κατάφεραν να οδηγήσουν στο βάθρο τη χώρα. Από το 2018 που ανέλαβε ο Άλαρνταις (απολύθηκε κακήν κακώς) και ο Σάουθγκειτ που είναι μέχρι και σήμερα, η Αγγλία προσπαθεί να αποβάλει το άγχος και να αφοσιωθεί στο ταλέντο που περισσεύει.