Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου 1962, η κάτοχος του παγκοσμίου κυπέλλου Βραζιλία (1958) νίκησε την Ισπανία (2-1) στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων χωρίς το μεγάλο της αστέρι κατακτώντας την πρώτη θέση του ομίλου και στην συνέχεια σήκωσε το μουντιάλ.

Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου 1962, η κάτοχος του παγκοσμίου κυπέλλου Βραζιλία νίκησε την Ισπανία (2-1) στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων χωρίς το μεγάλο της αστέρι κατακτώντας την πρώτη θέση του ομίλου και έστειλε τους Ισπανούς στο βυθό του γκρουπ και πίσω στην πατρίδα τους.

Η ‘σελεσάο’ σε όμιλο με Τσεχοσλοβακία, Μεξικό και Ισπανία τερμάτισε πρώτη και πήρε την πρόκριση μαζί με την Τσεχοσλοβακία. Στην πρεμιέρα νίκησε 2-0 το Μεξικό και πέτυχε το πρώτο και μοναδικό του γκολ στο τουρνουά. Στον δεύτερο αγώνα αντιμετώπισε την Τσεχοσλοβακία και τραυματίστηκε σε ένα ματς που έληξε χωρίς γκολ (0-0).Η Βραζιλία αναγκάστηκε να παίξει στην συνέχεια χωρίς το μεγάλο της αστέρι, αλλά τα κατάφερε. Η νίκη απέναντι στους Ίβηρες χάρισε στους καριόκας την πρωτιά με τα δύο γκολ του Αμαρίλντο. Οι Ισπανοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την απουσία του Πελέ, αλλά μάταια. Παρότι προηγήθηκαν (1-0, 35′), ο αντικαταστάτης του Πελέ στην εντεκάδα, Αμαρίλντο, έβαλε τα παπούτσια του και με δύο γκολ σε 14 λεπτά (72′, 86′) απέκλεισε την Ισπανία και έστειλε τη Βραζιλία στην επόμενη φάση.

Στα προημιτελικά η κληρωτίδα την έφερε αντιμέτωπη με την Αγγλία και το τελικό 3-1 την προώθησαν στα ημιτελικά όπου αντιμετώπισε την οικοδέσποινα Χιλή. Γκαρίντσα και Βαβά  έκαναν και πάλι το καθήκον τους και με δικά τους γκολ όπως και στα προημιτελικά η Βραζιλία νίκησε 4-2 και πέρασε στον τελικό. Στον τελικό της 17ης Ιουνίου, η Τσεχοσλοβακία, βρέθηκε ξανά στο δρόμο της. Οι συμπαίκτες του Πελέ, έπαιξαν και γι’αυτόν παίρνοντας και μια μικρή εκδίκηση για τον τραυματισμό του στο ματς των ομίλων. Βρέθηκε πίσω στο σκορ (0-1, 15′), όμως έκανε την ανατροπή και με τους Αμαρίλντο, Ζίτο και Βαβά (ο πρώτος που πέτυχε γκολ σε 2 τελικούς) να σκοράρουν σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

Στο Σαντιάγκο της Χιλής γράφτηκε ιστορία με τη Βραζιλία να διατηρεί τα σκήπτρα και να ανεβαίνει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου ξανά μετά από τέσσερα χρόνια, όπως έκανε και το 1958 στη Σουηδία, ακολουθώντας τα βήματα της Ιταλίας που σήκωσε το μουντιάλ το 1934 και το 1938. Από τότε καμία χώρα δεν μπόρεσε να αντιγράψει ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα. Ο Πελέ είχε κάνει ντεμπούτο με τη σελεσάο σε ηλικία 16 ετών και ένα χρόνο αργότερα συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το μουντιάλ της Σουηδίας .Στην ομάδα μπήκε στο τρίτο παιχνίδι των ομίλων απέναντι στη Σοβιετική Ένωση σε ηλικία 17 ετών και βοήθησε τη Βραζιλία να πανηγυρίσει το πρώτο από τα τρία παγκόσμια κύπελλα ”Jules Rimet Cup” που κατέκτησε, ακολούθησε ακόμα ένα το 1970 στα γήπεδα του Μεξικό.

Διαχρονικά διέθετε εξαιρετικές φουρνιές, ωστόσο εκείνη που ξεχώρισε βάσει τίτλων ήταν της δωδεκαετίας (1958-1970) με την κατάκτηση τριών παγκοσμίων κυπέλλων σε τέσσερις διοργανώσεις.
Η επιτυχία της στη Χιλή το 1962 όμως αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα κατάφερε χωρίς τον μεγάλο  Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, τον γνωστό σε όλη την υφήλιο, Πελέ…