Οι κατηγορίες για δωροδοκία πρώην μελών της ΦΙΦΑ δεν αλλάζουν τη χώρα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι κατηγορίες για δωροδοκία πρώην μελών της ΦΙΦΑ δεν αλλάζουν τη χώρα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Κατάρ αναμένεται να διοργανώσει κανονικά το Μουντιάλ 2022 παρά τις πρόσφατες ποινικές διώξεις στις ΗΠΑ εναντίον πρώην αξιωματούχων της ΦΙΦΑ για «αγορασμένες» ψήφους όσον αφορά την ανάληψη της διοργάνωσης από τη χώρα του Κόλπου.

Ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Τεϊσέιρα (πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας της χώρας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ στην ψηφοφορία του Δεκεμβρίου του 2010) κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Σύμφωνα με την αμερικανική Δικαιοσύνη, χρηματικά ποσά είχαν λάβει τόσο ο Παραγουανός Νικολάς Λεός (πρώην πρόεδρος της CONMEBOL), όσο και ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας της Αργεντινής και επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ Χούλιο Γρονδόνα. Ωστόσο, οι δύο τελευταίοι έχουν φύγει από τη ζωή και δεν μπορούν να κριθούν ένοχοι.

Η παγκόσμια ομοσπονδία, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις πιθανές ποινικές κυρώσεις, ενώ και ζητά και αποζημίωση από τους πρώην αξιωματούχους της. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, δεν απειλείται η διοργάνωση του 2022, με το Κατάρ να έχει ξοδέψει δισ. ευρώ για την κατασκευή επτά σταδίων αλλά και όλων των υποδομών για τη φιλοξενία του Μουντιάλ. Η διοργανώτρια αρνείται κάθε κατηγορία για δωροδοκία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κέρδισε το δικαίωμα για τη διοργάνωση με ανήθικα μέσα.

Οι αμερικανικές αρχές, προχωρούν όμως και σε διώξει ς για την ψηφοφορία ανάληψης του Μουντιάλ 2018 από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι είναι τα πρώην μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ Τζακ Γουόρνερ (CONCACAF) και Ράφαελ Σαλγκέρο, που φέρονται να δωροδοκήθηκαν. Ο πρώτος (φωτό) αρνείται τις κατηγορίες και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσης από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο στη ΦΙΦΑ, ο δεύτερος έχει δηλώσει ένοχος στην αμερικανική Δικαιοσύνη, αλλά δεν έλαβε ποτέ το 1 εκ. δολάρια που φέρεται να του είχε υποσχεθεί η Ρωσία.