Το novasports.gr θυμάται όλες εκείνες τις στιγμές της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που μας έκαναν να δακρύσουμε από χαρά αλλά και να απογοητευτούμε από το απροσδόκητο πισωγύρισμα λίγους μήνες αργότερα.

Το novasports.gr θυμάται όλες εκείνες τις στιγμές της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που μας έκαναν να δακρύσουμε από χαρά αλλά και να απογοητευτούμε από το απροσδόκητο πισωγύρισμα λίγους μήνες αργότερα.

Χαρμολύπη. Συγκεχυμένα συναισθήματα και απορία πλανώνται στο μυαλό όταν η σκέψη της Εθνικής έρχεται λίγες μέρες πριν μας αφήσει το 2014. Φτάσαμε μια ανάσα από τους οκτώ του Μουντιάλ της Βραζιλίας και φτάσαμε να γνωρίζουμε την ήττα από τα Νησιά Φερόε λίγους μήνες αργότερα. Ας θυμηθούμε μαζί, βήμα προς βήμα το 2014 της Εθνικής Ελλάδος κι ας αποφασίσουμε μαζί πως θέλουμε να το θυμόμαστε.

Βραζιλία ερχόμαστε!

Με νωπές τις μνήμες από την ιστορική πρόκριση σε βάρος της Ρουμανίας η Εθνική μας ομάδα έκανε ποδαρικό στο 2014 από την 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Όλοι οι μήνες πριν το Μουντιάλ ήταν μήνες προετοιμασίας, περισυλλογής και οργάνωσης των λεπτομερειών πριν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ταξιδέψει στην χώρα του καφέ.

Πριν από την Βραζιλία όμως η Εθνική μας θα έκανε μια στάση σε Φιλαδέλφεια και Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσει τις Νιγηρία και Βολιβία αντίστοιχα σε δύο δυνατά τεστ όπως ανακοίνωσε επίσημα η ΕΠΟ στις 3 Φεβρουαρίου κι ενώ ήταν ήδη κλεισμένο άλλο ένα φιλικό με την Νότια Κορέα για τον Μάρτιο στο Καραϊσκάκη.

Κλήρωση με υποσχέσεις

Στις 23 Φεβρουαρίου, κι αφού ο Σάντος με τον Φύσσα γύρισαν από την Βραζιλία όπου είχαν πάει για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την διαμονή της Εθνικής στο Αρακζού, έγινε κι η κλήρωση της προκριματικής φάσης για το EURO 2016 της Γαλλίας. Ουγγαρία, Ρουμανία, Φινλανδία, Β. Ιρλανδία και Ν. Φερόε οι αντίπαλοι. Πολλοί χάριζαν την πρόκριση στην γαλανόλευκη χωρίς καν να αγωνιστεί.

26 Φεβρουαρίου: Ο Σάντος ανακοίνωσε το τέλος του μετά το Μουντιάλ


Με την προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Μουντιάλ να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ο Σάντος έπρεπε να δώσει και μια απάντηση αναφορική με την ανανέωση του συμβολαίου του. Τόσο για να μην τριβελίζει το δικό του μυαλό όσο και για να ανοίξει τον δρόμο στην ΕΠΟ να βρει τον αντικαταστάτη του μετά το Μουντιάλ. Μετά λοιπόν από συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Σαρρή, ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της Εθνικής μετά το Μουντιάλ. Σε συνέντευξη του λίγες μέρες μετά έλεγε πως δεν ήταν μια απόφαση καρδιάς, αλλά καθαρά επαγγελματική.

Πρώτο τεστ με Νότια Κορέα

Επισήμως η προετοιμασία της Εθνικής μας ομάδας ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου, καθώς δύο μέρες αργότερα θα δινόταν το πρώτο τεστ στο Καραϊσκάκη με αντίπαλο την Νότια Κορέα, η οποία επιλέχθηκε διότι έχει ίδια χαρακτηριστικά με την Ιαπωνία προσεχή αντίπαλο μας στο Μουντιάλ. Ήταν και η πρώτη συγκέντρωση στην οποία ήταν γνωστό πως ο Σάντος δεν θα συνέχιζε μετά το Μουντιάλ. Ωστόσο ο επαγγελματισμός από όλους λόγω του μεγάλου ραντεβού ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και η συσπείρωση μεγάλη.

5 Μαρτίου 2014
Φιλικό
Ελλάδα-Νότια Κορέα: 0-2

Το πρώτο τεστ απέφερε πολλά συμπεράσματα στον Σάντος, καθώς η πρόβα Ιαπωνίας του άνοιξε τα μάτια. Ο φρενήρης ρυθμός των Ασιατών δυσκόλεψε την Ελλάδα που όμως είχε τρία δοκάρια με Κατσουράνη, Τοροσίδη και Αβραάμ Παπαδόπουλο. Τα γκολ για τους φιλοξενούμενους πέτυχαν οι Παρκ στο 18′ και ο Μιν στο 55′.

Η σύνθεση της Εθνικής
Γλύκος, Τοροσίδης (82′ Τζαβέλλας), Χολέμπας, Μανωλάς, Παπαδόπουλος, Τζιόλης (60′ Φετφατζίδης), Μανιάτης (46′ Χριστοδουλόπουλος), Κατσουράνης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (46′ Καραγκούνης), Μήτρογλου (60′ Δ.Παπαδόπουλος).
Στον πάγκο: Τζόρβας, Βύντρα, Σάμαρης.

Ο Φερνάντο Σάντος όμως προέβλεπε στην συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα πως: «Στο Μουντιάλ θα δώσουμε χαρά στον κόσμο».

Παρά την ήττα από την Νότια Κορέα, η Ελλάδα στην Παγκόσμια Κατάταξη της ΦΙΦΑ για τον μήνα Απρίλιο σκαρφάλωσε στην δέκατη θέση πάνω από Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία.

Εσωτερικές υποθέσεις

Αντίκτυπο στην Εθνική ομάδα ενάμιση μήνα πριν το Μουντιάλ είχε τι περιστατικό ανάμεσα στον Μανιάτη και τον Κατσουράνη στον ημιτελικό κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Η παρέμβαση του Τάκη Φύσσα και του Φερνάντο Σάντος λειτούργησε όμως ευεργετικά προς την θετική κατεύθυνση με την ΕΠΟ να ανακοινώνει όμως στις 17 Απριλίου πως η Εθνική ομάδα δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης και το περιστατικό να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά να αφήνει τα κατάλοιπά του και στους κόλπους της Εθνικής. Γεγονός όμως είναι πως στη συνέχεια άπαντες έδειξαν χαρακτήρα για λογαριασμό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

19 Μαΐου: Η ανακοίνωση των Μουντιαλικών

Η μέρα της κρίσης έφτασε. Στις 19 Μαΐου ο Φερνάντο Σάντος ανακοίνωσε την αποστολή της Εθνικής ομάδας που θα ταξίδευε στην Βραζιλία. Κι όπως πάντα η κριτική και τα σχόλια έδωσαν και πήραν. Ωστόσο ο Σάντος επέλεξε τους εκλεκτούς απρόσκοπτα.

Αναλυτικά η 23άδα της Εθνικής Ελλάδος για τη Βραζιλία:

Τερματοφύλακες: Ορέστης Καρνέζης (Γρανάδα), Παναγιώτης Γλύκος (ΠΑΟΚ), Στέφανος Καπίνο (Παναθηναϊκός).

Αμυντικοί: Κώστας Μανωλάς, Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Βαγγέλης

Μόρας (Βερόνα), Γιώργος Τζαβέλλας (ΠΑΟΚ), Λουκάς Βύντρα (Λεβάντε), Βασίλης Τοροσίδης (Ρόμα).

Μέσοι: Αλέξανδρος Τζιόλης (Καϊσερίσπορ), Ανδρέας Σάμαρης, Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός), Κώστας Κατσουράνης (ΠΑΟΚ), Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ), Παναγιώτης Ταχτσίδης (Τορίνο), Γιάννης Φετφατζίδης (Τζένοα), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια).

Επιθετικοί: Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ), Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ), Φάνης Γκέκας (Κόνιασπορ).

Από την προεπιλογή κόπηκαν οι Αλέξανδρος Τζόρβας, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Νίκος Καράμπελας, Κώστας Φορτούνης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Νίκος Καρέλης και Στέφανος Αθανασιάδης.

31 Μαΐου
Φιλικό
Πορτογαλία-Ελλάδα: 0-0

Δεύτερο τεστ για την Εθνική μας ομάδα κλείστηκε με την Πορτογαλία ώστε να αποτελέσει και τον ενδιάμεσο σταθμό πριν πετάξει για την Βόρεια Αμερική. Η αναμέτρηση δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας, ωστόσο εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Γιάννης Φετφατζίδης που ήταν ιδιαίτερα ορεξάτος και έδειξε στον Σάντος ότι μπορεί να τον υπολογίζει ενόψει Βραζιλίας. Ο νεαρός άσος της Τζένοα είχε και την μοναδική καλή στιγμή της Εθνικής στο ματς, η οποία ανασταλτικά ήταν στα υψηλά στάνταρ επίδοσής της. Μελανό σημείο ο τραυματισμός του Παπασταθόπουλου, ο οποίος όμως στο Μουντιάλ εμφανίστηκε έτοιμος.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος (Μόρας 42′), Χολέμπας, Μανιάτης, Τζιόλης (Καραγκούνης 46′), Κατσουράνης – Σαμαράς (Χριστοδουλόπουλος 86′), Μήτρογλου (Γκέκας 65′), Σαλπιγγίδης (Φετφατζίδης 65′).

Την επόμενη του αγώνα η Εθνικής μας ομάδα ταξίδεψε για την Φιλαδέλφεια όπου θα αντιμετώπιζε σε νέο φιλικό την Νιγηρία.

3 Ιουνίου
Φιλικό
Ελλάδα-Νιγηρία: 0-0

Με πολλές αλλαγές στην αρχική σύνθεσή της η Εθνική ήταν σαφώς βελτιωμένη παραγωγικά στο PPL Park της Φιλαδέλφειας, κόντρα στην Νιγηρλια σε ένα φιλικό προσομοίωση του αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού στο Μουντιάλ. Το γκολ δεν ήρθε, ωστόσο ο Φετφατζίδης κέρδισε για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις, ενώ γενικότερα η εμφάνιση άφησε αισιόδοξα μηνύματα στον Σάντος. Χριστοδουλόπουλος και Καραγκούνης ήταν επίσης εξαιρετικοί.

Πολύ ωραία ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι Έλληνες ομογενείς που βρέθηκαν στον γήπεδο, ενώ την παράσταση έκλεψε και η Καλομοίρα η οποία πριν την έναρξη της αναμέτεησης τραγούδησε τον  Εθνικό Ύμνο.

Ελλάδα: Γλύκος (46′ Καπίνο), Βύντρα, Τζαβέλλας, Μόρας, Μανωλάς, Σάμαρης (63′ Τζιόλης), Καραγκούνης (46′ Κονέ), Ταχτσίδης, Φετφατζίδης (74′ Σαμαράς), Γκέκας (63′ Μήτρογλου), Χριστοδουλόπουλος (80′ Σαλπιγγίδης).

6 Ιουνίου
Φιλικό
Ελλάδα-Βολιβία: 2-1

Η Εθνική μας ομάδα έκλεισε με θετικό πρόσημο την προετοιμασία της καθώς επικράτησε με 2-1 της Βολιβίας στο New Jersey. Τα γκολ πέτυχαν ο εκπληκτικός Κονέ και ο πολύπειρος Κατσουράνης, ενώ ο Καρντόσο απλά μείωσε για τους λατίνους. Από το ματς αυτό θα θυμόμαστε και τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες του Φάνη Γκέκα, αλλά και την γενικότερα καλή εμφάνιση λίγες μέρες πριν το Μουντιάλ της Εθνικής ομάδας.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης (59′ Ταχτσίδης), Μανωλάς (46′ Βύντρα), Μόρας, Χολέμπας, Μανιάτης, Κατσουράνης, Κονέ (59′ Καραγκούνης), Σαλπιγγίδης (59′ Φετφατζίδης), Σαμαράς (78′ Χριστοδουλόπουλος), Γκέκας (65΄Μήτρογλου).

Στις 7 του μηνός η Εθνική μας ομάδα αναχώρησε από την Νέα Υόρκη για το Σάο Πάολο κι από εκεί για το Αρακαζού. Ένα πρόβλημα στο αεροσκάφος που θα μετέφερε την Εθνική μας ομάδα είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην αναχώρηση της αποστολής. Εν τέλει η Εθνική μας μέσω Σάο Πάολο προσγειώθηκε στο Αρακαζού στις 13.30 το μεσημέρι της Κυριακής 8 Ιουνίου.

Το δικό μας Αρακαζού

Μία περιοχή που μπήκε στον χάρτη του Μουντιάλ εξαιτίας της Εθνικής μας ομάδας, το Αρακαζού, αγάπησε την Ελλάδα περισσότερο κι από τον Νεϊμάρ. Η υποδοχή συγκινητική. Σε ένα μέρος που δεν φημίζεται για τις ομορφιές του. Με υγρασία, ζέστη αλλά και σωστή απομόνωση, προτιμήθηκε από Φύσσα και Σάντος ώστε να μειωθούν οι αποστάσεις στα ταξίδια για τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων. Μάλιστα το απόγευμα της πρώτης μέρας πραγματοποιήθηκε και η παρθενική προπόνηση στο Αρακαζού παρά την μεγάλη ταλαιπωρία.

Πρώτη στάση: Μπέλο Οριζόντε

Στις 12 Ιουνίου η Εθνική μας ομάδα ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και αναχώρησε για το Μπέλο Οριζόντε, έχοντας μαζί και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο που ήταν έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ματς με την Κολομβία. Η ομάδα του Πέκερμαν ήταν το μεγάλο φαβορί, ωστόσο η Ελλάδα ήθελε να πάρει από το ματς ότι της αναλογούσε.

14 Ιουνίου
Κολομβία-Ελλάδα: 3-0

Αδικώντας τον εαυτό της η Ελλάδα ηττήθηκε 3-0 στην πρεμιέρα του Μουντιάλ από την Κολομβία που αξιοποίησε τις ευκαιρίες που τις παρουσιάστηκαν εν αντιθέσει με την ελληνική ομάδα.

Δύο γκολ στο ξεκίνημα κάθε ημιχρόνου, έδωσαν προβάδισμα 2-0 στους Λατινοαμερικανούς (Αρμέρο, Γκουτιέρεζ) με την Ελλάδα να έχει δοκάρι με τον Γκέκα αμέσως μετά. Το 3-0 πέτυχε ο Ροντρίγκεζ στις καθυστερήσεις.

Τοροσίδης, Κονέ και Σαμαράς (περισσότερο στο πρώτο ημίχρονο οι δύο τελευταίοι) ήταν οι πιο επικίνδυνοι παίκτες μας επιθετικά, με την ομάδα του Σάντος να χάνει ευκαιρίες να ισοφαρίσει όσο το σκορ έμενε στο 1-0. Αδικεί το σκορ την Ελλάδα,  που θα μπορούσε να φύγει με κάτι περισσότερο από το παιχνίδι.

Οι συνθέσεις:

Κολομβία (Πέκερμαν): Οσπίνα, Ζαπάτα, Γέπες, Σάντσεζ, Αρμέρο (Αρίας 74′), Αγκιλάρ (Μεχία 68′), Γκουτιέρεζ (Μαρτίνεζ 76′), Ροντρίγκεζ, Κουαδράδο, Ιμπάρμπο, Ζουνίγκα

Ελλάδα (Σάντος): Καρνέζης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Μανιάτης, Κονέ (Καραγκούνης 78′), Σαμαράς, Γκέκας (Μήτρογλου 64′), Σαλπιγγίδης (Φετφατζίδης 57′)

Νέα στιγμή έντασης, στιγμή συσπείρωσης

Αν η ήττα από την Κολομβία απογοήτευσε μια φορά, πολλές περισσότερες απογοήτευσε ένα περιστατικό στην προπόνηση της 17ης Ιουνίου στο Αρακαζού ανάμεσα στον Μανιάτη και τον Τζαβέλλα.  Ο Σάντος πήρε την πρωτοβουλία με τον Φύσσα να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στους παίκτες του, οι οποίοι μόνοι τους κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου και έδωσαν όρκο τιμής για να παλέψουν με όλη τους την ψυχή για την Εθνική Ελλάδος. Η ΕΠΟ με αφορμή το περιστατικό ανακοίνωσε: «Η Εθνική ήταν είναι και θα παραμείνει ομάδα».

Δεύτερη στάση: Νατάλ

Στις 18 Ιουνίου η Εθνική μας ομάδα προσγειώθηκε στο Νατάλ και ο Φερνάντο Σάντος στην συνέντευξη τύπου μία μέρα πριν τον αγώνα δήλωσε: «Θα γράψουμε ιστορία», παρά το ατυχές αποτέλεσμα της πρεμιέρας και όλα όσα «έτρωγαν» τους κόλπους της ομάδας.

19 Ιουνίου
Ελλάδα-Ιαπωνία: 0-0

Μία Εθνική με χαρακτήρα, με πάθος και με θέληση κατάφερε να μείνει ζωντανή και να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στην Ιαπωνία (0-0), αν και για 50 λεπτά αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του Κατσουράνη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα άντεξε στην πίεση των Ασιατών και θα μπορούσε να είχε σκοράρει, αν ο Καβασίμα δεν… απογειωνόταν δύο φορές στο σουτ του Τοροσίδη και στην κεφαλιά του Γκέκα.

Με το βαθμό αυτό η Εθνική μας παρέμεινε ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης στους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έπρεπε βέβαια να νικήσει την τελευταία αγωνιστική την Ακτή Ελεφαντοστού και παράλληλα η Ιαπωνία να μην νικήσει την αδιάφορη βαθμολογικά Κολομβία.

Οι συνθέσεις

Ιαπωνία (Αλμπέρτο Τζακερόνι): Καουασίμα, Ουσίντα, Γιοσίντα, Ναγκατόμο, Κόνο, Χασέμπε (46΄ Έντο), Γιαμαγκούσι, Χόντα, Οκαζάκι, Οκούμπο, Οσάκο (57΄ Καγκάουα)

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας, Φετφατζίδης (41΄Καραγκούνης), Κατσουράνης, Μανιάτης, Κονέ (81΄ Σαλπιγγίδης), Σαμαράς, Μήτρογλου (35΄ Γκέκας).

Η Εθνική μας ομάδα λοιπόν έπρεπε να προετοιμαστεί για τον μεγάλο τελικό με την Ακτή Ελεφαντοστού με μοναδική παρακαταθήκη τον έναν χρυσό βαθμό που πήρε από την Ιαπωνία. Μια Εθνική γεννημένη για δύσκολες καταστάσεις απέναντι στους Ελέφαντες του Ντιντιέ Ντρογκμπά έπρεπε για μια ακόμη φορά να ξεπεράσει τον εαυτό της.

Στο Αρακαζού οι μέρες πέρασαν γρήγορα, οι δοκιμές του Σάντος έδιναν κι έπαιρναν, οι δηλώσεις συσπείρωσης και αυτοπεποίθησης των διεθνών και του Σάντος πήραν την θέση των κακόβουλων κριτικών που προέρχονταν από εξωαγωνιστικούς παράγοντες και ατσαλώθηκε για τον νυν υπέρ πάντων αγών.

Στην Φορταλέζα της πρόκρισης

24 Ιουνίου
Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού: 2-1

Η Εθνική μας πραγματοποίησε την καλύτερη της εμφάνιση -τουλάχιστον- σε Μουντιάλ και με νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού (2-1) πέρασε στις 16 κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Εκεί μας περίμενε η Κόστα Ρίκα του Κάμπελ με τα όνειρα πρόκρισης στους οκτώ του Μουντιάλ να είναι κοντά στο να γίνουν πραγματικότητα.  Οι Έλληνες δεν τα παρατούν ποτέ και το απέδειξαν για ακόμα μία φορά, κατακτώντας τη νίκη στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Το πέναλτι του Σαμαρά στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης αποκατέστησε την ποδοσφαιρική αδικία των προηγούμενων 90 λεπτών. Η μπάλα μπορεί να αναπαύτηκε στα δίχτυα του Μπάρι δύο φορές από τα πόδια των Σάμαρη (42′) και Σαμαρά (90+), αλλά χτύπησε και τρεις φορές στο δοκάρι του Ιβοριανού γκολκίπερ από τα σουτ των Χολέμπας, Καραγκούνη και Τοροσίδη. Η Ακτή Ελεφαντοστού είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Μπονί (74′), στη μόνη φορά που η ελληνική άμυνα δεν αντέδρασε σωστά.

Για ακόμα μία φορά οι διεθνείς μας ξεπέρασαν τον εαυτό τους, αν και έπαιζαν με το πιστόλι στο κρόταφο. Η ελληνική ψυχή, το ελληνικό πάθος για ακόμα μία φορά έκαναν την εμφάνιση τους και τη διαφορά σε ένα παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε μία ομάδα με ταχύτητα και τελικά αυτό απέδωσε. Ο Χριστοδουλόπουλος με τον Σαλπιγγίδη στα άκρα της μεσαίας γραμμής βοηθούσαν τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά, ενώ ο Σαμαράς στην κορυφή της επίθεσης είχε διπλό ρόλο, αυτό του εκτελεστή και του δημιουργού.

Ο Κονέ δεν πρόλαβε να αγωνιστεί αρκετά, αλλά η αναγκαστική του αλλαγή έκανε καλό στην Εθνική μας, καθώς ο Σάμαρης που τον αντικατέστησε κατάφερε να σκοράρει. Μανιάτης και Καραγκούνης “κατάπιαν” πολλά χιλιόμετρα και σταμάτησαν τη δράση του Γιάγια Τουρέ στον άξονα. Όσο για την τετράδα της άμυνας, Χολέμπας και Τοροσίδης ήταν αλάνθαστοι στα μετόπισθεν και δημιούργησαν ρήγματα μπροστά με τις προωθήσεις τους, ενώ Παπασταθόπουλος και Μανωλάς “εξαφάνισαν” τον Ντρογκμπά.

Οι συνθέσεις

Ελλάδα: Καρνέζης (24′ Γλύκος), Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας, Μανιάτης, Κονέ (12′ Σάμαρης), Καραγκούνης (77′ Γκέκας), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς.

Ακτή Ελεφαντοστού: Μπαρί, Αουριέ, Κόλο Τουρέ, Μπόκα, Μπαμπά, Γιάγια Τουρέ, Ζερβινιό (83′ Σιό), Τιοτέ (61′ Μπονί), Καλού, Ντιέ, Ντρογκμπά (78′ Ντιομαντέ).

Η δήλωση του Γιώργου Σαμαρά, «Τι ένιωθα πριν το πέναλτι; Τίποτα απολύτως», ήρθε για να ολοκληρώσει το ψηφιδωτό των επιτυχιών της εθνικής ομάδας με την πιο ιστορική της νίκη μετά την νίκη επί της Πορτογαλίας στον τελικό του 2004. Το γκολ αυτό προστέθηκε στο πάνθεον των μεγάλων στιγμών του ελληνικού αθλητισμού και πανηγυρίστηκε σε όλη την Ελλάδα αλλά και όπου υπάρχει ελληνισμός από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία. Ο Φερνάντο Σάντος έδινε το στίγμα της επόμενης μέρας λέγοντας: «Να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία.»

27 Ιουνίου: Η μετάβαση από το ελληνικό Αρακαζού στο Ρεσίφε

Με ενθύμια τα δάκρυα των απλών κατοίκων του Αρακαζού στις 27 Ιουνίου, η Εθνική αποχαιρέτησε το ορμητήριο της το οποίο τόσο επικρίθηκε αλλά τόσο βοήθησε αποτελώντας την καλύτερη επιλογή βάσης από τον Σάντος και τον Φύσσα. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο ξενοδοχείο λίγο πριν η Εθνική φύγει για πάντα από το Αρακαζού θα μείνουν για πάντα χαραγμένες σε όλους όσους είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί.

29 Ιουνίου
Ελλάδα-Κόστα Ρίκα

Το ταξίδι της Εθνικής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ολοκληρώθηκε στους “16”, καθώς ηττήθηκε από την… άτονη επιθετικά Κόστα Ρίκα στα πέναλτι με 5-3 (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση). Ο Γκέκας ήταν ο μοιραίος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη… ρώσικη ρουλέτα.  Η στιγμή αυτή θα συνοδεύει πάντα τον ίδιο αλλά και όλους τους Έλληνες.

Ζήσαμε στιγμές απίστευτες. Στιγμές βγαλμένες από τα καλύτερα παιδικά μας όνειρα. Ζήσαμε για πρώτη φορά την διαδικασία των πέναλτι. Αλλά ο Νάβας ήταν ανίκητος. Παίκτης της Ρεάλ πλέον κέρδισε πολλά από αυτή του την εμφάνιση.

Η Κόστα Ρίκα που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 66′ χρωστάει αυτή την πρόκριση στον τερματοφύλακας της, ο οποίος πραγματοποίησε δύσκολες αποκρούσεις στα 120 λεπτά, ενώ στα πέναλτι σταμάτησε την μπάλα στο σουτ του Γκέκα.

Στο 53′ ο Ρουίς με ένα «κρύο» γκολ έβαλε μπροστά την ομάδα του στο σκορ με πλασέ συρτό από το ύψος της περιοχής που αιφνιδίασε Καρνέζη και αμυνόμενους. Από το 66΄και μετά οι διεθνείς μας πάλεψαν «σκυλίσια» και το γκολ του Παπασταθόπουλου στις καθυστερήσεις ήταν το γκολ που ίσως έχει πανηγυριστεί περισσότερο από κάθε άλλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πέναλτι του Γκέκα ίσως πανηγυριζόταν περισσότερο. Η εκτέλεση ήταν πολύ καλή. Αλλά ο Νάβας ήταν εξαιρετικός.

Η Εθνική μας έφυγε με ψηλά το κεφάλι, έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις και έχοντας πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση. Η ατυχία και η αστοχία της στην τελική προσπάθεια της… στοίχισε την πρόκριση στις οκτώ καλύτερες χώρες του πλανήτη.

Συνθέσεις

Κόστα Ρίκα (Χόρχε Λουίς Πίντο): Νάβας, Γκαμπόα (77΄ Ακόστα), Ουμάνια, Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ντίας, Μπολάνιος (83΄ Μπρένες), Τεχέδα (66΄Κουμπέρο), Μπόρχες, Ρουίς, Κάμπελ.

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας, Μανιάτης (78΄Κατσουράνης), Σάμαρης (58΄ Μήτρογλου), Καραγκούνης, Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης 69΄Γκέκας), Σαμαράς.

Το κλάμα του Γκέκα, η δήλωση περηφάνιας του Σάντος που εκπροσώπησε την Ελλάδα, το «είμαστε λυπημένοι και περήφανοι» του Καραγκούνη ο οποίος επίσης θα αποχαιρετούσε την αγαπημένη του Εθνική ομάδα και όλες οι στιγμές μετά το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης δεν προμήνυαν το τι θα επακολουθούσε τις επόμενες μέρες.

Τι έγινε με τον Σάντος

Ο Φερνάντο Σάντος ουδέποτε ήθελε να φύγει από την Εθνική με τον τρόπο που του χρεώθηκε. Ο Πορτογάλος είχε εισιτήριο για Πορτογαλία για μετά το ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού απευθείας από την Φορταλέζα, όπως συνέβη με πολλούς παράγοντες ομάδων που αποκλείονταν στο Μουντιάλ.

Η Εθνική όμως συνέχισε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Από την ΕΠΟ κλείστηκαν και πάλι εισιτήρια για τον Σάντος και για μετά το ματς με την Κόστα Ρίκα. Η προσήλωση του Πορτογάλου στον στόχο της πρόκρισης όμως δεν τον έφερε σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους της Ομοσπονδίας με αποτέλεσμα μετά τον αποκλεισμό και σε όλο αυτό τον κυκεώνα των συναισθημάτων να έχει εισιτήριο απευθείας για Πορτογαλία. Αυτό του στοίχισε. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Ο Φύσσας του εξήγησε ότι αν ήθελε θα έβγαινε άλλο εισιτήριο και πως μπορούσε να επιστρέψει μαζί με την ομάδα στην Αθήνα για να αποθεωθεί κι εκείνος. Ήταν όμως τόσο θολωμένος που δεν μπήκε καν στην διαδικασία να ζητήσει αλλαγή εισιτηρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια άσχημη διαδικασία δηλώσεων με εκατέρωθεν κατηγορίες για τον τρόπο που έγινε αποχωρισμός που δεν συνάδουν με την προσφορά του στην Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όπως και να’ χει όλοι οι Έλληνες είμαστε ευγνώμονες για όσα πρόσφερε και θα είναι για πάντα στις καρδιές μας ως άξιος συνεχιστής στην μετά Ρεχάγκελ εποχή. Κι όλα αυτά ενώ η συμφωνία με τον Ρανιέρι θεωρείτο ήδη δεδομένη. Όπως και ότι ο Τάκης Φύσσας αλλά και ο Λεωνίδας Βόκολος δεν θα συνέχιζαν στην Εθνική. Κινήσεις που εκ των αποτελεσμάτων κρίθηκαν λανθασμένες.

Ο αριθμός 139 του μεγάλου αρχηγού


Εκτός από το αντίο του Σάντος, ένα άλλο μεγάλο αντίο σημάδεψε τον αγώνα με την Κόστα Ρίκα. Η 139η συμμετοχή (και τι συμμετοχή!!!) του Γιώργου Καραγκούνη με την αγαπημένη του Εθνική ομάδα έμελλε να είναι και η τελευταία με το εθνόσημο στο στήθος. Τα  δάκρυα στο Ρεσίφε όταν ανακοίνωνε το τέλος, και η συγκίνηση όλων ταρακούνησαν το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ήταν σίγουρα μια απόφαση λογικής και όχι καρδιάς για τον «τυπάρα». Η καρδιά του θα είναι για πάντα γαλανόλευκη, και εκείνος θα είναι πάντα η «καρδιά» της Εθνικής μας ομάδας.

25 Ιουλίου ξεκινά η εποχή Ρανιέρι

Ο Ιταλός τεχνικός με το πλούσιο βιογραφικό έφτασε στην χώρα μας στις 24 Ιουλίου και την επομένη αφού ξεναγήθηκε στο Γουδί και στον Άγιο Κοσμά υπέγραψε το διετές συμβόλαιό του με την ελληνική ομοσπονδία. Όπως είπε στόχος του ήταν να διατηρήσει την αμυντική λειτουργία σε υψηλά επίπεδα αλλά και να βελτιώσει το επιθετικό κομμάτι ζητώντας γκολ.

Από νωρίς ξεκίνησε το scouting και θέλησε να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό την Εθνική ομάδα αλλάζοντας τελείως την φιλοσοφία της. Ωστόσο δεν είχε μαζί του τον Φύσσα, τον Βόκολο, αλλά και τους παίκτες ηγέτες της περασμένης δεκαετίας (Καραγκούνη, Κατσουράνη). Η θέλησή του και η πλούσια καριέρα του άφηναν θετικά μηνύματα, αλλά το γεγονός ότι δεν είχε δουλέψει ξανά σε Εθνική ομάδα του στοίχισαν.

Προκριματικά EURO 2016

7 Σεπτεμβρίου
Ελλάδα-Ρουμανία: 0-1

Η Ελλάδα άρχισε με τον χειρότερο τρόπο τα προκριματικά του Εuro 2016, χάνοντας από τη Ρουμανία στο άδειο, λόγω τιμωρίας, «Γ. Καραϊσκάκης» με 1-0. Με μείον το ντεμπούτο του Ρανιέρι, το γκολ με πέναλτι στο 10΄ ο Μαρικά που αποβλήθηκε στο 53΄!

Η Ρουμανία που αποκλείστηκε στο Βουκουρέστι από την Εθνική, στα μπαράζ για το Μουντιάλ, είχε μόλις τρία ίδια πρόσωπα στην ενδεκάδα του αγώνα για την πρεμιέρα των προκριματικών ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016 που θα διεξαχθή στη Γαλλία. Ο Βίκτορ Πιτσούρκα, ωστόσο, κατάφερε να πάρει τη ρεβάνς με μία νίκη πολύτιμη ακόμη και για την πρωτιά του 6ου ομίλου όσο νωρίς κι αν είναι.

Η Ρουμανία εκμεταλλεύτηκε με γρανιτένια άμυνα το γκολ-πέναλτι του Μαρικά από το 10΄, με τον σκόρερ να γίνεται ο μοιραίος αντικρίζοντας μέσα σε οκτώ αγωνιστικά λεπτά δύο κίτρινες κάρτες!

Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, μόνο το δοκάρι του Τοροσίδη στο 88΄ μπορεί να χαρακτηριστεί ως σοβαρή ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία από τους «16» του Μουντιάλ και τον αποκλεισμό με ψηλά το κεφάλι από την Κόστα Ρίκα παρουσίασε προβλήματα στη μεσαία γραμμή, τα οποία την οδήγησαν στη μη δημιουργία φάσεων και σ΄ ένα κακό αποτέλεσμα απέναντι σ΄ έναν αντίπαλο που έκανε, απλώς, τα στοιχειώδη για να φθάσει στην τελική νίκη.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ελλάδα: Καρνέζης, Μανωλάς, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μάνταλος (65΄ Χριστοδουλόπουλος), Σάμαρης (65΄ Κονέ), Ταχτσίδης, Μήτρογλου, Σαμαράς (46΄ Διαμαντάκος), Σαλπιγγίδης.

Ρουμανία: Ταταρουσάνου, Ρατς, Ταμάς, Κίρικες, Γκριγκόρε, Χομπάν (84΄ Πρεπελίτσα), Κίπτσιου (90΄ Τόρζε), Πιντίλιι, Μαξίμ (68΄ Ενάσε), Μαρικά, Στάνκου. 

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι είπε μετά το ματς: «Μπορούσαμε την ισοπαλία. Θα προκριθούμε, αλλιώς θα είναι καταστροφή.» Ο Μανωλάς με την σειρά του θεωρούσε την πρόκριση δεδομένη, ενώ ο Κονέ προέτρεπε εαυτόν και συμπαίκτες να παραδειγματιστούν από την ομάδα του 2004.

3 Οκτωβρίου: Η μέρα που επέστρεψε ο «Κάρα»

Μετά την ήττα από την Ρουμανία είχε διαφανεί πως ο Ρανιέρι χρειαζόταν έναν σύμβουλο. Ο ιδανικότερος ήταν ασφαλώς ο Γιώργος Καραγκούνης. Χωρίς να έχει αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του δέχθηκε πιέσεις από την ΕΠΟ και τον Ρανιέρι στο να επιστρέψει στην Εθνική από το πόστο του διεθυντή ποδοσφαίρου έχοντας έναν ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα στους παίκτες και τον προπονητή.

Στις 3 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε και επίσημα από την Ομοσπονδία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια βουτιά στα βαθιά. Αλλά όπως λέτε κι εσείς ξέρω από βουτιές», ανακοινώνοντας παράλληλα και το τέλος της μεγάλης και λαμπρής ποδοσφαιρικής του καριέρας.

11 Οκτωβρίου
Φινλανδία-Ελλάδα

Ένα κακό ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο στοίχισε στην Ελλάδα που παρά το ότι προηγήθηκε με τον Καρέλη, συμβιβάστηκε τελικά με το 1-1 κόντρα στη Φινλανδία στο Ελσίνκι, μένοντας χωρίς νίκη για έκτο ματς απέναντι στους Σκανδιναβούς.

Το πολύ όμορφο γκολ του Νίκου Καρέλη (24′) στο ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα, δεν έφτασε τελικά στην Εθνική για να πάρει το πρώτο της τρίποντο στα προκριματικά του Γιούρο της Γαλλίας.

Χωρίς να εντυπωσιάσουν, οι Φινλανδοί μπήκαν δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, εκμεταλλεύτηκαν τη νωθρότητα των Ελλήνων παικτών σε αυτό το διάστημα και έφτασαν στο γκολ με τον Χούρμε στο 55′.

Βγήκαν μπροστά στη συνέχεια οι παίκτες του Ρανιέρι, με τον τελευταίο να «παλεύει» το ματς από τον πάγκο αλλάζοντας σύστημα (3-5-2) ωστόσο δεν προέκυψε η μεγάλη φάση.

Οι συνθέσεις:

Φινλανδία (Πάατελαϊνεν): Μάενπαα, Χούρμε, Μοϊσάντερ, Τοΐβιο, Αρκίβουο, Χετεμάι (Χαμαλάινεν 46′), Σπαρβ, Ρινγκ, Ρίσκι (Ταΐνιο 88′), Ερεμένκο, Πούκι (Πογιάνπαλο 70′).

Ελλάδα (Ρανιέρι): Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Βύντρα, Σάμαρης, Μανιάτης, Ταχτσίδης, Μαυρίας (Μόρας 70′), Καρέλης (Σαμαράς 81′), Αθανασιάδης (Μήτρογλου 84′).

Μετά το ματς ο Κλαούντιο Ρανιέρι δήλωνε: «Αυτή είναι η ομάδα του μέλλοντος. Έμεινα ευχαριστημένος από τους νέους που έπαιξαν.» Ακολουθούσε το ματς με την Βόρειο Ιρλανδία στο Καραϊσκάκη εκεί όπου η Εθνική ήθελε νίκη και μόνο νίκη ώστε να μείνει σε τροχιά δυάδας στον όμιλο.

14 Οκτωβρίου
Ελλάδα-Βόρεια Ιρλανδία

Η Εθνική ομάδα πραγματοποιώντας πολύ κακή εμφάνιση, ηττήθηκε 2-0 από τη Βόρεια Ιρλανδία στο «Γ. Καραϊσκάκης», έμεινε με έναν βαθμό μετά από τρεις αγωνιστικές και μπήκε από νωρίς σε μπελάδες όσον αφορά το θέμα πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2016.

Η ομάδα του Ρανιέρι αν και παρατάχθηκε με πιο επιθετικογενές σχήμα σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, δεν είχε πλάνο με αποτέλεσμα να «εγκλωβιστεί» στην άμυνα των φιλοξενούμενων, δημιούργησε λιγοστές ευκαιρίες, τις οποίες και δεν αξιοποίησε και μοιραία γνώρισε τη δεύτερη ήττα της μετά από τρεις αγωνιστικές.

Το παράδοξο είναι ότι ο Ιταλός στην συνέντευξη τύπου μετά το ματς με τη Φινλανδία είχε πει πως δεν μπορεί να παίξει με επιθετικό σχήμα, διότι οι διεθνείς δεν είναι ακόμη έτοιμοι να το αφομοιώσουν. Στο Καραϊσκάκη όμως παρέταξε την ομάδα με σύστημα 4-2-4. Ο Γουόρντ στο 9′ και ο Λάφερτι λίγο πριν το τέλος ήταν οι σκόρερ της αναμέτρησης.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Κλαούντιο Ρανιέρι): Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Βύντρα (16′ Σταφυλίδης), Ταχτσίδης, Μανιάτης, Καρέλης, Σαμαράς (67′ Σαλπιγγίδης), Αθανασιάδης (46′ Σάμαρης), Μήτρογλου.

Βόρεια Ιρλανδία (Μάικλ Ο’ Νιλ): Κάρολ, ΜακΛάφλιν, ΜακΚόλεϊ, Μπερντ, Ντέιβις, Λάφερτι (73′ Μαγκένις), Φέργκιουσον (78′ Ριβς), Έβανς, Νόργουντ, Χιουζ, Γουόρντ (59′ ΜακΓκίβερν).
«Νιώθω σαν να έχουμε χάσει την ταυτότητά μας» δήλωνε ο Τοροσίδης λίγη ώρα μετά το ματς και λίγους μήνες μετά την σπουδαία πορεία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η ΕΠΟ θα έδινε άλλη μια ευκαιρία στο Ρανιέρι, καθώς ακολουθούσε το εύκολο ματς με τα Φερόε και από εκεί κι έπειτα θα όδευαν για τον τελικό του Μαρτίου στην Βουδαπέστη με την Ουγγαρία.

14 Νοεμβρίου
Ελλάδα-Νησιά Φερόε

Έγινε κι αυτό! Η Ελλάδα ηττήθηκε, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με 1-0 από τα Νησιά Φερόε, έμεινε χωρίς νίκη στον έκτο προκριματικό όμιλο του Euro 2016 και πλέον βλέπει τα τελικά της Γαλλίας με το κυάλι…

Το παιχνίδι που αναμενόταν ως μία δυνατότητα επανεκκίνησης για την Ελλάδα, τη «χαντακώνει» τελικά στην προσπάθειά της για να καλύψει το χαμένο έδαφος στο δρόμο για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας.

Μετά από τέσσερις αγωνιστικές, πλέον, η Ελλάδα είναι τελευταία στον έκτο όμιλο με έναν πόντο, στο -9 από την πρώτη Ρουμανία και στο -8 από τη δεύτερη Ιρλανδία. Ούγγροι (7 πόντοι), Φινλανδοί (4) και οι νησιώτες από τα Φερόε (3) αφήνουν την Εθνική του Κλαούντιο Ρανιέρι ουραγό και με την πλάτη στον τοίχο αναφορικά με την πρόκριση στα τελικά του Euro 2016.

Και σε ότι έχει να κάνει με το ματς, το να λέμε ότι το 0-1 μοιάζει φτωχό και αδικεί τα Νησιά Φερόε είναι πέρα για πέρα αληθινό. Για την ιστορία το γκολ πέτυχε ο οδοποιός Έντμουνσον στο 61ο λεπτό της πιο ιστορικής νίκης των Νήσων Φερόε.

Οι συνθέσεις

Ελλάδα (Κλαούντιο Ρανιέρι): Καρνέζης – Καράμπελας (78΄ Μάνταλος), Μόρας, Μανωλάς, Τοροσίδης – Σάμαρης, Κονέ, Μανιάτης – Χριστοδουλόπουλος, Γκέκας (46΄ Αθανασιάδης), Καρέλης (62΄ Μαυρίας)

Νησιά Φερόε (Λαρς Όλσεν): Νίλσεν – Ντάβιντσεν, Νάτεσταντ, Γκρέγκερσεν, Νες – Χολστ (75΄ Γιαστίνιουσεν), Χάνσον, Μπενγιάμισεν, Μπράντουρ Όλσεν (88΄ Κλέμιντ Όλσεν), Βάτνχαμαρ – Έντμουντσον (86΄ Φάερε)

«Πάμε να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε με αίμα» δήλωνε ο Καραγκούνης την ώρα που ο Ρανιέρι δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί. Ο Σαρρής ξημερώματα της επόμενης μέρας αναλάμβανε την ευθύνη της πρόσληψης Ρανιέρι και προανήγγειλε το τέλος του Ιταλού.

Το τέλος Ρανιέρι

Στις 15 Νοεμβρίου έγινε γνωστό από την ΕΠΟ ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία της με τον Ρανιέρι, με την υπόθεση όμως να κρύβει πολλά επεισόδια καθώς δεν η ρήτρα ήταν ψηλή και η χρυσή τομή ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί. Πάντως ο Ιταλός δεν θα ήταν ούτε στον πάγκο στο φιλικό με την Σερβία στα Χανιά στις 18 Νοεμβρίου. Εκεί το τιμόνι θα αναλάμβανε ο πιστός στρατιώτης Κώστας Τσάνας.

18 Νοεμβρίου
Ελλάδα-Σερβία

Την τέταρτη σερί εντός έδρας ήττα γνώρισε η Εθνική μας ομάδα που έχασε στα Χανιά και από την Σερβία στο τελευταίο παιχνίδι για το 2014. Οι Σέρβοι σκόραραν δις στο δεύτερο ημίχρονο με τους Πέτροβιτς στο 62′ και Γκουντέλι στις καθυστερήσεις. Πολύ σημαντική ήταν η στήριξη του κόσμου των Χανίων αποδεικνύοντας ότι η επαρχία διψά για την Εθνική ομάδα ακόμα και τώρα στα δύσκολα.

Ελλάδα (Κ. Τσάνας): Γλύκος, Τοροσίδης (61′ Μπακάκης), Παπαδόπουλος, Μανωλάς (73′ Μόρας), Βύντρα, Μανιάτης, Σάμαρης (79′ Μάνταλος), Κονέ (64′ Τζιόλης), Μαυρίας (71′ Κολοβός), Χριστοδουλόπουλος, Αθανασιάδης (64′ Γκέκας).
Σερβία(Ράντοβαν Τσούρτσιτς): Στόικοβιτς, Ιβάνοβιτς, Τόμοβιτς, Α. Τόσιτς, Μακσίμοβιτς (88′ Στ. Μίτροβιτς), Πέτροβιτς (82′ Γκούντελ), Μάτιτς, Γιόγιτς (66′ Τζούριτσιτς), Μάρκοβιτς (66′ Λάζοβιτς), Ζ. Τόσιτς (89′ Ρουκάβινα), Αλ. Μίτροβιτς

Κάπως έτσι η Εθνική μας ομάδα από την 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην αρχή του έτους και από την συγκλονιστική πορεία της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας έπεσε στην 24η θέση μετά από πολλά χρόνια. Ο Γιώργος Καραγκούνης έχει αναλάβει να βρει τον νέο τεχνικό και στο τέλος του Δεκέμβρη βρέθηκε στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις θα έρθουν με το νέο έτος ελπίζοντας η Εθνική να βρει και πάλι την χαμένη της ταυτότητα.