Ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου της ασιατικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, εξέδωσαν οι γαλλικές αρχές, σύμφωνα με δικαστική πηγή, η οποία επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα της Equipe.

Ο Καταριανός επιχειρηματίας (δεύτερος από αριστερά στη φωτό) θεωρείται ύποπτος για δωροδοκία, σε μία υπόθεση που αφορά την ανάθεση από τη FIFA στο Κατάρ της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Όπως αναφέρει η Equipe, το ένταλμα εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου, αφού ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ δεν ανταποκρίθηκε σε μια σειρά κλήσεων από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος της AFC και αντιπρόεδρος της FIFA έχει τιμωρηθεί με δια βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο, στη βάση κατηγοριών για διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων.

Η έρευνα των γαλλικών αρχών επικεντρώνεται στην υπόθεση του πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Ωκεανίας, Ρεϊνάλντ Τεμάριι από την Ταϊτή, ο οποίος στις 17 Νοεμβρίου 2010 είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός έτους από τη FIFA, για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας. Αν και αρχικά δήλωσε ότι αποδέχεται την ποινή, ο Τεμάριι κατέθεσε τελικά έφεση τη νύχτα της 30ής Νοεμβρίου προς 1η Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αφαίρεσε από τη συνομοσπονδία της Ωκεανίας μία ψήφο στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA, η οποία θα αποφάσιζε για την ανάθεση του Μουντιάλ 2022. Ο επιλεγείς ως αντικαταστάτης του Τεμάριι είχε δηλώσει δημόσια ότι θα ψήφιζε υπέρ της Αυστραλίας και, σε περίπτωση αποκλεισμού της τελευταίας, υπέρ των ΗΠΑ, που ήταν ο βασικός αντίπαλος του Κατάρ στη μάχη για την ανάληψη της διοργάνωσης.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ πλήρωσε για την υπεράσπιση του παράγοντα από την Ταϊτή, ένα ποσό της τάξης των 305.000 ευρώ, ενώ παράλληλα χρηματοδότησε ένα ταξίδι του Τεμάριι στην Κουάλα Λουμπούρ, προκειμένου να τον συναντήσει, τις ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της τιμωρίας του και της ψηφοφορίας στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, τόσο κατά του Ρεϊνάλντ Τεμάριι, όσο και κατά του συμβούλου Ζαν-Σαρλ Μπριζάρ και της δικηγόρου Ζεραλντίν Λεζιέρ. Μία άλλη έρευνα που διεξάγεται παράλληλα, έχει θέσει στο «στόχαστρο» τον τότε πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είχε υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Κατάρ.