Η FIFA φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μία νέα επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί την ύπαρξή της.

Η FIFA φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μία νέα επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί την ύπαρξή της. Για πρώτη φορά υπάρχει ένορκη κατάθεση μάρτυρα, που αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο αγοράστηκε στο Κατάρ! Για την ακρίβεια ο μάρτυρας κατέθεσε την εξαγορά τουλάχιστον τριών ψήφους των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

Η μαρτυρία είναι του Αλεχάντρο Μπουρσάκο, που ο ίδιος κατέβαλε μίζες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στη Νότια Αμερική και τώρα συνεργάζεται με τις ανακριτικές αρχές των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οι πληρωμές για τις ψήφους από το Κατάρ, ξεπεράσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Είναι ο πρώτος που μιλά γι αυτό το θέμα, καταθέτοντας ένορκα και αναφέρεται στον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας της Αργεντινής, Χούλιο Γκροντόνα, που βρέθηκε με λογαριασμούς εκατομμυρίων, κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή και πέθανε το 2014, τον Ρικάρντο Τεξέιρα, πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας της Βραζιλίας και τον Νικόλας Λεόν, μέχρι το 2013, πρόεδρο της συνομοσπονδίας Νότιας Αμερικής.

Η FIFA δεν έχει σχολιάσει ακόμα σχετικά. Ο πρόεδρός τη Τζάνι Ινφαντίνο, ο οποίος ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Welt, φαίνεται να έχει πλέον μόνο μία επιλογή. Να πάρει από το Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε μια άλλη χώρα να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τεσσεράμισι χρόνια μέχρι το καλοκαίρι του 2022, προκειμένου να παρουσιάσει ένα καλό τουρνουά.
 
Μπορεί να συμβεί αυτό; Δύσκολα. Το Κατάρ θα διαμαρτυρόταν και ταυτόχρονα θα παρουσίαζε στους φιλάθλους όλες τις «βρώμικες» προσφορές. Ενας «σεισμός» που δύσκολα θα μπορούσε να αντέξει τη FIFA.
 
Όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό αντίπαλο, τις αμερικανικές αρχές που αντιμετωπίζουν το σκάνδαλο διαφθοράς. Η FIFA βρίσκεται στο αδιέξοδο. Από τη μία πλευρά, οι ερευνητές παραμονεύουν …με χειροπέδες, από την άλλη το Κατάρ με τους δικηγόρους. Ετσι κι αλλιώς φαίνεται ότι δεν είναι μακριά η ώρα της κρίσης.