Οι… γιγάντιοι δολοφόνοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Ιάπωνες, θα προσπαθήσουν να κάνουν άλλο έναν άθλο στο τουρνουά, με αντίπαλο την Κροατία στη σύγκρουση των «16» της Δευτέρας (17.00), στο Στάδιο «Al Janoub».

Οι παίκτες του Μοριάσου, τερμάτισαν πρώτοι στον 5ο Όμιλο, πάνω από την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ οι δευτεραθλητές του 2018, αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με τη δεύτερη θέση στον 6ο Όμιλο, πίσω από το Μαρόκο.

Οποιαδήποτε ομάδα νικήσει τους παγκόσμιους πρωταθλητές του 2010 και του 2014 σε ένα τουρνουά, αναμφίβολα αξίζει μια θέση στους νοκ άουτ γύρους. Η Ιαπωνία εξακολουθεί να περιμένει την πρώτη της εμφάνιση σε προημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και δεν είναι άγνωστη σε αυτή, η διαδικασία «είμαι με την πλάτη στον τοίχο».

Με μέσο όρο κατοχής μόλις 32,3% στα τρία πρώτα ματς, οι «Samurai Blue» πρέπει να συνεχίσουν να αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικοί, όσο ποτέ. Η απόδοση του Σον μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική, εάν ο άσος της Τότεναμ, βελτιώσει τον ασήμαντο αριθμό για την κλάση του, του ενός γκολ στις τελευταίες 13 τελικές που έχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αν ο Ρομέλου Λουκάκου είχε καταφέρει να ολοκληρώσει μια από τις πολλές ευκαιρίες που έχασε ανεξήγητα, οι Κροάτες θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν φύγει από τη διοργάνωση. Μεγάλο τους όπλο, η καλή αμυντική λειτουργία, καθώς μόνο ο Ντέιβις του Καναδά έχει καταφέρει να παραβιάσει την εστία τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι «καρό» μπαίνουν τώρα στη σύγκρουση των «16» με ένα σερί αήττητου εννέα αγώνων σε όλα τα τουρνουά και προχώρησαν και στις δύο προηγούμενες παρουσίες τους σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης. Πάντως η ομάδα του Ντάλιτς δεν μπορεί να θεωρήσει τίποτα δεδομένο, απέναντι στην καλοδουλεμένη «μηχανή» που είναι η Ιαπωνία.

Από τότε που υπέστη ήττα με 4-3 στην πρώτη της συνάντηση με την Ιαπωνία πριν από 25 χρόνια, η Κροατία κέρδισε από τότε τους «Μπλε Σαμουράι» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998,  πριν φέρει ισοπαλία χωρίς γκολ στο 2006. Για τους Ασιάτες τιμωρημένος είναι ο στόπερ Ιτακούρα και εξαιρετικά αμφίβολος ο μπακ Σακάι. Πλήρης θα παραταχθεί η Κροατία του Ζλάτκο Ντάλιτς.

Πιθανή ενδεκάδα Ιαπωνίας (4-2-3-1): Γκόντα – Γιαμάνε, Γιοσίντα, Τομιγιάσου, Ναγκατόμο – Τανάκα, Μορίτα – Ντόαν, Καμάντα, Μιτόμα – Μαέντα

Πιθανή ενδεκάδα Κροατίας (4-3-3): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβαρντιόλ, Μπάρισιτς (Σόσα) – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Κράμαριτς, Πέτκοβιτς (Λιβάγια), Πέρισιτς