Το Ιράν επικράτησε της Ουαλίας με 2-0 χάρη σε δύο γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα με “δράστες” τους Τσεζμί (98′) και Ρεζαϊάν (101′). Η Ουαλία “πλήρωσε” το “απονενοημένο διάβημα” του Χένεσι στο 84′ ο οποίος δικαιολογημένα αποβλήθηκε για σκληρό μαρκάρισμα μακριά από την περιοχή του στον Ταρεμί.
Συνολικά το Ιράν ήταν καλύτερο της Ουαλίας, η οποία δεν είχε σε καθόλου καλή μέρα τον Μπέιλ. Οι “Πέρσες” με σωστή στρατηγική, είχαν σε πολύ καλή μέρα και τους Μοχαμαντί και Χατζισαφί, μαζί με τους Αζμούν και Ταρεμί. Αλλά σε πολύ καλή μέρα ήταν και ο Κεϊρόζ, με τις παρεμβάσεις του στο ματς. Έτσι το Ιράν πλέον με τρεις βαθμούς θα έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση πρόκριση στο τελευταίο ματς απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ η Ουαλία με έναν βαθμό και την Αγγλία την τελευταία αγωνιστική μάλλον θα πρέπει να σκέφτεται την επιστροφή στην πατρίδα.
Ό,τι και να γραφτεί πάντως για το παιχνίδι αυτό θα ωχριά μπροστά στις συγκλονιστικές εικόνες κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου του Ιράν. Αυτή τη φορά οι παίκτες του Κεϊρόζ αποφάσισαν να μην σιωπήσουν, αλλά να τραηγουδήσουν για τα δικά τους ιδανικά. Πολύς κόσμος στις εξέδρες αποδοκλιμαζε τον ύμνο, την ώρα που άλλοι έκλαιγαν με λυγμούς.
Το ματς
Στο παιχνίδι ασφαλώς δεν ξεκίνησε ο άτυχος γκολκίπερ του Ιράν Αλιρέζα Μπεϊρανβάντ ο οποίος τραυματίστηκε στο ματς με την Αγγλία. Αντιθέτως οι δύο ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, Μοχαμαντί και Χατζισαφί ήταν στο αρχικό σχήμα του Κάρλος Κεϊρόζ. Από την άλλη βασικός στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Κίφερ Μουρ, με τον Μπέιλ να ξεκινά τις προσπάθειές του από τη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης.
Υπό το άγχος του αποκλεισμού
Στο πρώτο δεκάλεπτο το ματς είχε ρυθμό, με τις δύο ομάδες να επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις. Ήδη τα πρώτα σουτ από Γουίλσον και Αζμούν έδωσαν το στίγμα. Στο 12′ ο Κίφερ Μουρ είδε τον Χοσεϊνί να του λέει ένα μεγαλοπρεπές “όχι” στην προβολή του. Η φάση αυτή θορύβησε του Πέρσες. Προσεκτικές στην άμυνά τους στη συνέχεια οι δύο ομάδες, αλλά με ξεκάθαρο στόχο το γκολ μιας και στη δεύτερη αγωνιστική πλέον και οι δύο ομάδες είχαν ανάγκη τη νίκη, με το Ιράν πιο επιτακτικά.
Μάλιστα στο 17′ πέυτυχε γκολ ύστερα από ωραία αντεπίθεση με τελικό αποδέκτη τον Αλί Γκολιζαντέχ, ο οποίος όμως ήταν εκτεθειμένος. Η Ουαλία στη συνέχεια κράτησε περισσότερο τη μπάλα και το ματς πήρε μορφή κατοχής 60-40 με το Ιράν να αμύνεται σωστά και να προσπαθεί να βγει στην κόντρα με Ταρεμί και Αζμούν. Και κάπως έτσι ο ρυθμός έπεσε και οι φάσεις λιγοστέψανε. Στις καθυστερήσεις το Ιράν έγινε πιο επιθετικό, είχε ένα μακρινό σουτ με τον Εζατολαχί και χωρίς άλλες φάσεις οι δύο ομάδες μπήκαν στα αποδυτήρια για να αναδιοργανωθούν.
Τριπλή ευκαιρία με δύο δοκάρια το Ιράν
Ήταν δεδομένο πως οι δύο ομάδες έπρεπε να ψάξουν το γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Το Ιράν λοιπόν έφτασε μια ανάσα από αυτό στο 51′. Όλα ξεκίνησαν από μια “μαγική” μπαλιά του Χατζισαφί με την οποία έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Αζμούν ο οποίος σημάδεψε το δοκάρι, στη συνέχεια της φάσης ο Γκολιζαντέχ με τρομερό αριστερό φαλτσαριστό σουτ σημάδεψε κι αυτός το δοκάρι για να τελειώσει το ουαλικό μαρτύριο με τρίτη τελική του Αζμούν που έβγαλε εξ επαφής ο Χένεσι. Ασύλληπτη ευκαιρία.
Στο 53΄ από σέντρα του Μπέιλ ο Μουρ πήρε κεφαλιά πάνω από τον Χοσεϊνί αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από την εστία. Το παιχνίδι κινήθηκε σε τεντωμένο σκοινί και όλα τα αποτελέσματα έμοιαζαν ανοιχτά. Είτε από κάποια οργανωμένη επίθεση της Ουαλίας που κατέληγε σε σέντρα, είτε από κάποια γρήγορη μετάβαση του Ιράν που ήταν και πιο απειλητικό στο παιχνίδι. Στο 68′ πέρασε στο παιχνίδι και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ο οποίος έφτασε τις 95 εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος.
Το Ιράν ήταν καλύτερο από το 65′ και μετά, ήταν πιο επιθετικό και στο 72′ ο Εζατολαχί έκανε ένα διαγώνιο σουτ έξω από την περιοχή, με τον Χένεσι να τεντώνει το κορμί του χαμηλά στη δεξιά γωνιά και να παραχωρεί κόρνερ. Στο 83′ ήρθε και η πρώτη ευκαιρία της Ουαλίας στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ντέιβις να κάνει δυνατό σουτ και τον Χοσεϊνί σε ετοιμότητα να διώχνει σε κόρνερ.
Δραματικό φινάλε με αποβολή Χένεσι
Στο 84′ ο Ταρεμί έφυγε στην αντεπίθεση τσίμπησε τη μπάλα και ο Χένεσι με άτσαλη και άστοχη έξοδο μακριά από την περιοχή του γκρέμισε τον Ταρεμί. Με τη βοήθεια του VAR ο διαιτητής αντιλήφθηκε τη σφοδρότητα του χτυπήματος και άλλαξε την αρχική του κίτρινη κάρτα σε κόκκινη. Έτσι, στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα η Ουαλία έμεινε με παίκτη λιγότερο.
Συο 88′ ο Ανσαριφάρντ είχε ένα σουτ στα σώματα και εν σευνεχεία στην επαναφορά έστρωσε τη μπάλα στον Τοραμπί ο οποίος σούταρε δυνατά αλλά ελάχιστα έξω από το αριστερό δοκάρι του Γουόρντ (ο οποίος μπήκε στο ματς αντί του Ράμσεϊ μετά την αποβολή του Χένεσι).
Γκολ στο 98′ ο Τσεζμί! Γκολ κι ο Ρεζαϊάν στο 101′!
Φτάσαμε λοιπόν στο 98ο λεπτό με το Ιράν να πιέζει εκμεταλλευόμενο και το αριθμητικό του πλεονέκτημα. Έτσι ένα λεπτό πριν το τέλος του χρόνου των καθυστερήσεων, ο Τσεζμί έλαβε τη μπάλα δέκα μέτρα έξω από την περιοχή και δοκίμασε ένα ακόμα σουτ το οποίο αυτή τη φορά βρήκε στόχο με τον Γουόρντ να μην μπορεί να αποκρούσει. Άλλη μια σπουδαία μουντιαλική στιγμή.
Το κερασάκι στην τούρτα για το Ιράν ήρθε στο 101′ όταν με την Ουαλία να είναι όλη ψηλά στο γήπεδο, το Ιράν βγήκε στην κόντρα, ο Ταρεμί περίμενε συμπαίκτη του και το στήριγμα του το έδωσε ο δεξιός μπακ της ομάδας, ο Ρεζαϊάν, που πλάσαρε σωστά τον Γουόρντ και έκανε το 2-0 που ήταν και αποτέλεσμα του αγώνα.
Οι συνθέσεις
Ουαλία (Ρομπ Πέιτζ): Χένεσι, Μίφαμ, Ρόντον, Ντέιβις, Ρόμπερτς (58΄Τζέιμς), Γουίλιαμς, Άμπαντου (77′ Άλεν), Ράμσεϊ (88′ Γουόρντ), Μπέιλ, Γουίλσον (58′ Τζόνσον), Μουρ.
Ιράν (Κάρλος Κεϊρόζ): Χοσεΐνι, Πουραλιγκάντζι, Ρεζαεϊάν, Μοχαμάντι, Γκολιζαντέχ (77′ Τζάχανμπανκς), Χατζισαφί (77′ Τοραμπί), Εζατολάχι (83′ Καρίμι), Νουρολάχι (78′ Τσεζμί), Αζμούν (68′ Ανσαριφάρντ), Ταρεμί.