Όπως έχει αναφερθεί 344 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15.280 συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες των διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μαντίλα δημόσια.
Οι παίκτες του Ιράν κάλυψαν το σήμα της εθνικής τους ομάδας όταν έπαιξαν με δύο φιλικά τον Σεπτέμβριο, κάτι που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη υποστήριξης στις διαδηλώσεις.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχουν επικριθεί έντονα στο Twitter επειδή συναντήθηκαν με Ιρανούς ηγέτες πριν από την αναχώρησή τους για τη Ντόχα, όπου προπονήθηκαν για πρώτη φορά σήμερα.
«Οι παίκτες είναι ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν όπως θα έκαναν αν ήταν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, εφόσον συμμορφώνεται με τους κανονισμούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου και είναι στο πνεύμα του παιχνιδιού», είπε ο Κεϊρόζ σε συνέντευξη Τύπου.
«Αλλά πρέπει επίσης να σκεφτούν το παιχνίδι. Οι παίκτες έχουν μόνο ένα πράγμα στο μυαλό τους και αυτό είναι να παλέψουν για να προκριθούν στον δεύτερο γύρο», είπε.
Ο Κεϊρόζ ρωτήθηκε επίσης αν ήταν περήφανος που προπονούσε μια χώρα που καταπιέζει τις γυναίκες και σε μια τεταμένη απάντηση ρώτησε τον δημοσιογράφο πόσα θα τον πλήρωνε για να απαντήσει στην ερώτηση.
Ο προπονητής είπε ότι οι παίκτες του Ιράν έχουν βάλει στόχο να φτάσουν στον δεύτερο γύρο, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε έναν δύσκολο όμιλο (2ο) με Αγγλία, Ουαλία και Ηνωμένες Πολιτείες..
Το Ιράν απέτυχε στα πέντε προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα να φτάσει στον δεύτερο γύρο. «Δεν θέλουν μόνο να είναι μέρος της ιστορίας αλλά και να γράψουν ιστορία», πρόσθεσε ο Κεϊρόζ.
«Αν φέρνουμε χαρά και ευχαρίστηση στον κόσμο, τότε έχουμε κάνει τη δουλειά μας ως ποδοσφαιριστές και αυτό είναι το πιο σημαντικό θέμα για εμένα ως προπονητής της εθνικής ομάδας».