«Οι άνθρωποι που ζητούν μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ προέρχονται από μια χούφτα χώρες που δεν αντιπροσωπεύουν τον υπόλοιπο κόσμο που ανυπομονεί για το τουρνουά» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde".

Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί την τελική φάση του Μουντιάλ, αλλά έχει δεχθεί έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια για τη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων και τους περιοριστικούς κοινωνικούς νόμους.

Το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του Κόλπου οδήγησε σε εκκλήσεις προς ομάδες και παράγοντες να μποϊκοτάρουν το τουρνουά, αλλά ο σεΐχης υπενθύμισε ότι τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

«Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για το μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν αθροίζονται. Υπάρχει πολλή υποκρισία σε αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες αγνοούν όλα όσα έχουμε πετύχει» δήλωσε ο σεΐχης.

«Το λέει ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων, το πολύ σε 10 χώρες, που δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικοί του υπόλοιπου κόσμου. Είναι ειλικρινά ατυχές. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος ανυπομονεί γι’ αυτή τη γιορτή. Πάνω από το 97% των εισιτηρίων έχουν πουληθεί» τόνισε.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ακόμη ελλείψεις» που προσπαθούν να διορθώσουν.

«Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν δέχονται ότι μια μικρή χώρα στη Μέση Ανατολή φιλοξενεί μια τέτοια παγκόσμια εκδήλωση» πρόσθεσε, ενώ είπε επίσης ότι, αν και τα γήπεδα είναι κλιματιζόμενα, δεν θα λειτουργεί ο κλιματισμός κατά τη διάρκεια των αγώνων στο Κατάρ.

«Οι θερμοκρασίες στο Κατάρ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι πιο δροσερές από τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επομένως, δεν θα χρησιμοποιηθεί κλιματισμός» είπε.

Η FIFA προέτρεψε με επιστολή της τις ομάδες να επικεντρωθούν στο τουρνουά του Κατάρ και να μην αφήσουν το ποδόσφαιρο να παρασυρθεί σε όλες τις ιδεολογικές ή πολιτικές μάχες που υπάρχουν.

Η επιστολή επικρίθηκε από την Διεθνή Αμνηστία, η οποία επανέλαβε την έκκλησή της προς τη FIFA να αποζημιώσει τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαθέτοντας 440 εκατομμύρια δολάρια.