To Κατάρ διοργανώνει Μουντιάλ και έμαθε να παίζει μπάλα (pics)

Το novasports.gr παρουσιάζει το μικρότερο κράτος που θα φιλοξενήσει τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, το φιλόδοξο και... πολυεθνικό Κατάρ.

Με τις αντιδράσεις για τους χιλιάδες θανάτους εργατών στο Κατάρ να πυκνώνουν και να γίνονται εντονότερες, κυρίως στην Ευρώπη, η αραβική χώρα ετοιμάζεται για δύο ιστορικές στιγμές και μπόλικα ρεκόρ. Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα, θα φιλοξενήσει την παρθενική διοργάνωση τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου σε αραβικό έδαφος και παράλληλα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Μουντιάλ (προκρίθηκε εδώ και… δέκα χρόνια ως διοργανώτρια).

Το Κατάρ γίνεται επίσης το πρώτο μουσουλμανικό κράτος, το οποίο θα διοργανώσει Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και η μικρότερη πληθυσμιακά… οικοδέσποινα στην ιστορία της διοργάνωσης, με πληθυσμό μόλις 2.795.484 κατοίκους!

Από την αφάνεια στην… επιφάνεια

Το άσημο Κατάρ δεν είχε τίποτα να επιδείξει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέχρι το 2019. Για την ακρίβεια, το ποδόσφαιρο ήταν αρκετά παραμελημένο από τους Καταριανούς και οι διακρίσεις ελάχιστες. Μόλις δύο παρουσίες στην προημιτελική φάση του Ασιατικού Κυπέλλου. Η πρώτη το 2000 και η δεύτερη το 2011.

Οι Καταριανοί άρχισαν να παίρνουν αρκετά πιο σοβαρά το… θέμα μόλις κατέθεσαν την υποψηφιότητα τους για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και από το 2010 και μετά (όταν και πήραν το… χρίσμα από την FIFA) επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα, με “διαμάντι” τη φημισμένη, πλέον, Aspire Academy.

Το πρώτο… μπαμ ήρθε αρκετά γρήγορα, καθώς το 2014 η Εθνική Νέων του Κατάρ, η οποία αποτελούνταν από απόφοιτους της Ακαδημίας Aspire, κέρδισε το Ασιατικό Πρωτάθλημα. Αυτή η “χρυσή φουρνιά”, οδήγησε το Κατάρ λίγα χρόνια αργότερα (2019) και στην κατάκτηση του Ασιατικού Πρωταθλήματος Ανδρών και πάλι με τους απόφοιτους της Ακαδημίας σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο Αμπού Ντάμπι, το Κατάρ σήκωσε το πρώτο μεγάλο τρόπαιο της ιστορίας του, συντρίβοντας στα ημιτελικά με 4-0 τα Η.Α.Ε. τα οποία διοργάνωσαν το τουρνουά, ενώ στον τελικό έκαναν… πλάκα στους Ιάπωνες, τους οποίους κέρδισαν με 3-1.

Συμμετοχή σε Κόπα Αμέρικα και CONCACAF Gold Cup

H έλλειψη εμπειρίας από σημαντικούς διεθνείς αγώνες, οδήγησε τους υπεύθυνους της Εθνικής ομάδας του Κατάρ σε… εναλλακτικούς τρόπους ποδοσφαιρικού “ψησίματος” των παικτών. Το Κατάρ συμμετείχε το 2019 στο Κόπα Αμέρικα με πρόσκληση και έπαιξε σε όμιλο απέναντι στην Παραγουάη, την Κολομβία και την Αργεντινή. Οι Άραβες είχαν αξιοπρεπή παρουσία και πήραν έναν βαθμό στο ματς με την Παραγουάη (2-2), ενώ ηττήθηκαν στα υπόλοιπα δύο ματς. Παράλληλα το Κατάρ θα συμμετάσχει και στο CONCACAF Gold Cup του 2021 (πάλι με την ίδια διαδικασία) και βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με την Ονδούρα, τον Παναμά και την Γρενάδα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.