Η Αργεντινή τα βρήκε σκούρα απέναντι στο εξαιρετικό Ιράν και χρειάστηκε το 40ό γκολ του Μέσι με το εθνόσημο, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων για να πάρει τη νίκη (1-0) και την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Αργεντινή τα βρήκε σκούρα απέναντι στο εξαιρετικό Ιράν και χρειάστηκε το 40ό γκολ του Μέσι με το εθνόσημο, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων για να πάρει τη νίκη (1-0) και την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ομάδα του Σαμπέγια σε ακόμη ένα παιχνίδι δεν έπεισε με την απόδοση του απέναντι στο μαχητικό Ιράν που λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Εξαιρετικός ο Ρομέρο σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε.

Τα πλάνα των προπονητών…

Ο Αλεχάντρο Σαμπέγια σε αντίθεση με το παιχνίδι κόντρα στη Βοσνία, παρέταξε την Αργεντινή με σύστημα 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Ρομέρο, δεξιά στην άμυνα βρέθηκε ο Ζαμπαλέτα, αριστερά ο Ρόχο και κεντρικό δίδυμο οι Γκαράι και Φερνάντεζ. Στα χαφ ο 59χρονος προπονητής τοποθέτησε τους Ντι Μαρία, Μασεράνο και Γκάκο και στην επίθεση τους Αγκουέρο (δεξιά), Ιγκουαίν (αριστερά) και Μέσι.

Από την άλλη πλευρά, ο Κάρλος Κεϊρόζ επέλεξε σύστημα 4-2-3-1 για να παρατάξει το Ιράν. Κάτω από την εστία κάθισε ο Χαγκιγκί, στο δεξί άκρο της άμυνας βρέθηκε Μονταζερί, στο αριστερό ο Πουλαντί και στο κέντρο οι Χοσεϊνί και Σαντεγκί. Στη μεσαία γραμμή ο Πορτογάλος προπονητής επέλεξε τους Τεϊμουριάν και Νεκουνάμ, δεξιά και πιο προωθημένο τον Σοζαεί, αριστερά τον Χαϊσαφί και πίσω από τον Χουτσανεζάντ τον Ντεζάγκα.

Η Αργεντινή την κατοχή, το Ιράν τις εντυπώσεις

Η Αργεντινή όπως ήταν φυσικό από το ξεκίνημα του ματς είχε την κατοχή και κυκλοφορούσε τη μπάλα ψάχνοντας τρόπο να διασπάσει την άμυνα του Ιράν, το οποίο ήταν πίσω από το κέντρο και αμυνόταν. Η πρώτη καλή στιγμή για την ομάδα του Αλεχάντρο Σαμπέγια ήρθε στο 13′, όταν ο Γκάγκο βρήκε εξαιρετικά τον Ιγκουαϊν μέσα στην περιοχή, όμως το σουτ που δοκίμασε ο επιθετικός της Νάπολι εξουδετερώθηκε από τον Χαγκιγκί.

Με τον Μέσι να είναι καλά κλεισμένος, η Αργεντινή προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα από τα άκρα, όμως με εξαίρεση ένα σουτ του Αγκουέρο (22′), το οποίο έδιωξε ο Χαγκιγκί, τα είχε βρει σκούρα απέναντι στην πολυπρόσωπη και καλά οργανωμένη άμυνα του Ιράν.

Οι ποδοσφαιριστές του Κάρλος Κεϊρόζ με διπλή ζώνη άμυνας και χωρίς να αναλώνονται σε αβίαστα λάθη (40/63 εύστοχες πάσες) είχαν καταφέρει να μπλοκάρουν επιθετικά την «αλμπισελέστε», ενώ στο 42′ έχασαν και μία καλή ευκαιρία με τον Χοσεϊνί για να ανοίξουν το σκορ. 

Λύτρωση με Μέσι

Στο δεύτερο ημίχρονο η Αργεντινή μπήκε πιο αποφασισμένη, έκλεισε τους Ιρανούς στο μισό γήπεδο όμως και πάλι δεν έβρισκε τρόπο για να απειλήσει ουσιαστικά. Αντίθετα, οι τυπικά φιλοξενούμενοι σε μία από τις λιγοστές αντεπιθέσεις τους στο παιχνίδι άγγιξαν το γκολ, όταν ο Χουτσανεζάντ στο 53′ έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, όμως ο Ρομέρο του είπε «όχι» και κράτησε το μηδέν για την εστία του.

Η απάντηση των Αργεντινών ήρθε με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, όταν ο Μέσι βρήκε για πρώτη φορά λίγο χώρο και έπιασε το σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής, με τη μπάλα να περνάει ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Χαγκιγκί. Οι Ιρανοί αν και έβλεπαν την ομάδα του Σαμπέγια να ανεβάζει ρυθμό όσο περνούσε η ώρα, δεν το έβαλαν κάτω και στο 67′ έχασαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους στον αγώνα με τον Ντεζάγκα.

Στο 77′ και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν για την Αργεντινή ο Σαμπέγια έριξε στο παιχνίδι τους Παλάσιο και Λαβέτσι, όμως δεν άλλαξε κάτι. Αντίθετα, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε ο Χουτσανεζάντ βρέθηκε απέναντι από τον Ρομέρο, όμως έχασε την ευκαιρία να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και να βάλει το Ιράν σε θέση οδηγού. Τελικά, η λύτρωση για την Αργεντινή ήρθε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Λιονέλ Μέσι. Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα με ένα άπιαστο σουτ από δεξιά νίκησε τον εξαιρετικό μέχρι εκείνη την ώρα Χαγκιγκί και γλίτωσε την Αργεντινή από το κάζο. 

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Αργεντινή (Αλεχάντρο Σαμπέγια): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Φερνάντεζ, Γκαράι, Ρόχο, Ντι Μαρία (90+4′ Μπίλια), Μασεράνο, Γκάκο, Αγκουέρο (77′ Λαβέτσι), Μέσι, Ιγκουαίν (77′ Παλάσιο).

Ιράν (Κάρλος Κεϊρόζ): Χαγκιγκί, Μονταζερί, Χοσεϊνί, Σαντεγκί, Πουλαντί, Τεϊμουριάν, Νεκουνάμ, Σοζαεϊ (77′ Χεϊνταρί), Ντεζαγκά (85′ Αλιρεζά), Χαϊσαφι (88′ Χαγκιγκί), Χουτσανεζάντ.