Το μοιραίο αυτογκόλ

Ο Αντρές Εσκομπάρ έχει μείνει στη μνήμη των φίλων του ποδοσφαίρου ως μια απ' τις πιο τραγικές φιγούρες στην ιστορία του αθλήματος. Ο Κολομβιανός αμυντικός δολοφονήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1994 σε ηλικία 27 ετών!

Ο Αντρές Εσκομπάρ έχει μείνει στη μνήμη των φίλων του ποδοσφαίρου ως μια απ’ τις πιο τραγικές φιγούρες στην ιστορία του αθλήματος. Ο Κολομβιανός αμυντικός δολοφονήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1994 σε ηλικία 27 ετών!

Ο λόγος ήταν το αυτογκολ που πέτυχε λίγες μέρες πριν στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ για το παγκόσμιο κύπελλο. Η ομάδα του ηττήθηκε με 2-1 και αυτό προκάλεσε μεγάλες στοιχηματικές απώλειες στους ηγέτες των καρτέλ της Κολομβίας. Αυτό λένε πολλοί πως όπλισε το χέρι του Ουμπερτο Κάστρο Μουνιόθ.

Ο “καμπαλέρο” της Κολομβίας

Ο Εσκομπάρ έφτιαξε το όνομα του στην Ατλέτικο Νασιονάλ του Μεντεγίν της Κολομβίας και το πρώτο του πέρασμα στην Ευρώπη και στην ελβετική Γιουνγκ Μπόις δεν ήταν επιτυχημένο. Επέστρεψε στην πατρίδα του και στη Νασιονάλ και εύκολα πήρε θέση για το παγκόσμιο κύπελλο των ΗΠΑ το 1994. Η ομάδα του Φρανσίσκο Ματουράνα με τον έμπειρο Βαλντεράμα, αλλά και τους Ασπρίγια και Ρινκόν έμοιαζε αξιόμαχη, όμως δεν κατάφερε πολλά απέναντι σε Ρουμανία, Ελβετία και ΗΠΑ, για να μείνει στην τέταρτη θέση του ομίλου.

Μεγάλες προσδοκίες

Στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ (το δεύτερο στον όμιλο), η Κολομβία ηττήθηκε με 2-1. Ο Εσκομπαρ με αυτογκολ έγραψε το 1-0, ο Στιούαρτ έκανε το 2-0 στο 52′ και ο Βαλένσια απλά μείωσε στο 90ο λεπτό για τους Κολομβιανούς. Ήταν ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα που ουσιαστικά σήμαινε και πρόωρο αποκλεισμό για την Κολομβία που ταξίδεψε στις ΗΠΑ με μεγάλες βλέψεις.

Πράξη ντροπής

Μετά το παιχνίδι ο Εσκομπάρ δήλωσε “η ζωή δεν τελειώνει εδώ”, όμως τον περίμενε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Περίπου δέκα μέρες αργότερα δεχόταν τις σφαίρες του Μουνιόθ έξω από το κλαμπ “Ίντιο”. Έξι σφαίρες στην πλάτη ήταν αρκετές για να βυθίσουν στο σκοτάδι τον “Καμπαλέρο” (τζέντλμαν) και ολόκληρη την κοινωνία της Κολομβίας στην ντροπή και την ανυποληψία.

Τα αφεντικά των καρτέλ

Πρώτο όνομα στη λίστα των «νονών» που θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του τραγικού ποδοσφαιριστή δεν ήταν άλλο από τους επιγόνους του Πάμπλο Εσκομπάρ! Ο βαρόνος της κοκαΐνης είχε εντάξει στο κοινωνικό του έργο την ανέγερση γηπέδων ποδοσφαίρου σε όλη την κολομβιανή επικράτεια, με πολλούς από τους χρυσούς ποδοσφαιριστές της Κολομβίας του ’94 να έχουν πράγματι μάθει μπάλα στα γήπεδα του Εσκομπάρ! Ο Πάμπλο ήταν εξάλλου ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, της Ατλέτικο Νασιονάλ του Μεντεγίν, κάτι που του επέτρεπε να ξεπλένει εκατομμύρια δολάρια μέσω των παχυλών μεταγραφών που έκανε, στήνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο δίκτυο παράνομου στοιχήματος της Κολομβίας.

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας Φρανσίσκο Ματουράνα δήλωσε με νόημα λίγες μέρες μετά το τραγικό συμβάν: “Η κοινωνία μας πίστεψε ότι το ποδόσφαιρο σκότωσε τον Αντρές, όμως στην πραγματικότητα ο Αντρές σκοτώθηκε απ’ την κοινωνία»…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.