Αλήθεια, τι μπορεί να ζητάει η Αυστραλία σε έναν όμιλο με τις δυο ομάδες που έφθασαν στον τελικό του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου, Ισπανία και Ολλανδία, αλλά και τη Χιλή; Μάλλον μια αξιοπρεπή παρουσία.

Αλήθεια, τι μπορεί να ζητάει η Αυστραλία σε έναν όμιλο με τις δυο ομάδες που έφθασαν στον τελικό του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου, Ισπανία και Ολλανδία, αλλά και τη Χιλή; Μάλλον μια αξιοπρεπή παρουσία.

Μόλις τρεις συμμετοχές…
Η Αυστραλία δεν έχει μακρά παρουσία σε τελική φάση παγκοσμίων κυπέλλων. Η συμμετοχή της στα γήπεδα της Βραζιλίας θα είναι μόλις η τέταρτη στην ιστορία της. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε σε αυτό το επίπεδο ήταν το 1974, όπου χωρίς να σκοράρει κατάφερε απλά να αποσπάσει μια ισοπαλία.
Η δεύτερη φορά που συναντήσαμε την Αυστραλία ήταν και η καλύτερη. Η “χρυσή γενιά” του 2005 με Κέιχιλ, Αλοίζι, Μπρεσιάνο, Σβάρτσερ και λοιπούς εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα στα γήπεδα της Ευρώπης, έφθασε μέχρι τη φάση των “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία με εύστοχο πέναλτι του Τότι στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων!
Η ίδια γενιά προσπάθησε να διακριθεί και το 2010, έφθασε πολύ κοντά, αλλά αποκλείστηκε στη διαφορά τερμάτων, ούσα ισόβαθμη στη δεύτερη θέση με την Γκάνα (πρώτη η Γερμανία)…

Της πάει και η Ασία…
Μην μετέχοντας πια στη ζώνη της Ωκεανίας (από το 2006) όπου έκανε περίπατο, η Αυστραλία έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της και στη ζώνη της Ασίας, όπου ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις την Ιαπωνία.
Για να περάσει στην τελική φάση χρειάστηκε να περάσει δυο φάσεις ομίλων. Στην πρώτη αντιμετώπισε το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και την Ταϊλάνδη και τερμάτισε στην πρώτη θέση έχοντας πέντε νίκες και μια ήττα σε έξι παιχνίδια.
Στην τελική φάση των ομίλων, αντιμετώπισε Ιαπωνία, Ιορδανία, Ομάν και Ιράκ. Τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Ιαπωνία έχοντας μόλις τρεις νίκες σε σύνολο οκτώ αγώνων, αλλά τελικά προκρίθηκε. Για να το καταφέρει αυτό, όμως, χρειάστηκε να παίξει με τη φωτιά. Ηρωάς της ο Τζος Κένεντι (απουσιάζει από το Παγκόσμιο Κύπελλο), ο οποίος μπήκε αλλαγή στο ματς με το Ιράκ, σκόραρε και έστειλε την ομάδα του στη χώρα του καφέ και όχι για διακοπές…

Στο όριο του παραλογισμού…
Τα «καγκουρό» μπορεί να μάχονται πάντα μέχρι εσχάτων και ενδεχομένως να το πράξουν και αυτή τη φορά, αλλά είναι αλήθεια ότι στερούνται ποιότητας. Αν παρουσιάσουν το χάλι της προκριματικής φάσης ή των φιλικών με Βραζιλία και Γαλλία το 2006 θα περάσουν άσχημες στιγμές. Από τότε το μόνο που άλλαξε είναι ο τεχνικός, αφού ο αποτυχημένος Χόλγκερ Οσιεκ έδωσε τη θέση του στον Αντζε Ποστέκογλου. Δεν τον ξέρετε; Ούτε εμείς…

Θα βγάλει πάθος, θα βγάλει δύναμη, θα είναι δυνατή στα στημένα γιατί έχει παίκτες με αυτή την ικανότητα, αλλά θα πρέπει να είναι κακοί οι αντίπαλοί της για να μπορέσει έστω και να σκεφτεί την πιθανότητα πρόκρισης…

Ο «γερόλυκος» Τιμ…
Η ζωντανή ιστορία της Αυστραλίας στο ποδόσφαιρο θα είναι παρούσα και σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο και ακούει στο όνομα Τιμ Κέιχιλ. Ο άσος των Red Bulls της Νέας Υόρκης έχει πραγματοποιήσει 69 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και έχει σημειώσει 32 γκολ. Είναι ο φυσικός της ηγέτης και σταρ και από τα πόδια του περνούν σχεδόν όλες οι επιθέσεις της ομάδας του.