Ο Στίβεν Μπεϊτασούρ αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση ανάμεσα στους Μουντιαλικούς παίκτες: έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, αλλά αγωνίζεται στην Εθνική Ιράν!

Ο Στίβεν Μπεϊτασούρ αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση ανάμεσα στους Μουντιαλικούς παίκτες: έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, αλλά αγωνίζεται στην Εθνική Ιράν!

Η εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πασίγνωστη, με τους ηγέτες τους να επικοινωνούν το 2013 για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, διάστημα στο οποίο υπήρξε πολλές φορές η απειλή πολεμικής σύρραξης. Ακόμα και σήμερα, ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις.

Ποδοσφαιρικά, οι Ιρανοί θεωρούν ακόμα τη νίκη επί των ΗΠΑ στο Μουντιάλ του 1998 στη Λιόν, ως τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας τους στο άθλημα, σε ένα από τα πιο πολιτικά φορτισμένα παιχνίδια όλων των εποχών.

Ο Μπεϊτασούρ, ο οποίος βρίσκεται στην αποστολή του Ιράν για το Μουντιάλ, ζει ανάμεσα στους δύο κόσμους.

Γεννημένος το 1987 στην Καλιφόρνια από Ιρανούς γονείς που είχαν μεταναστεύσει εκεί πριν από την Ισλαμική επανάσταση, ο 27χρονος σήμερα αμυντικός έχει το ιδιαίτερο προνόμιο του να κατέχει τόσο την αμερικανική, όσο  και την ιρανική υπηκοότητα. Μιλά άπταιστα αγγλικά, ενώ είναι αρκετά καλός και στα Φαρσί, καθώς ήθελε από τα νεανικά του χρόνια να συνδεθεί περισσότερο με την πατρίδα των γονιών του, έχοντας επισκεφθεί ως νεαρός δύο φορές την Τεχεράνη με τους γονείς του.

Στη Βραζιλία όμως,  ο παίκτης των Βανκούβερ Γουάιτκαπς (αγωνίζονται στην MLS)  δηλώνει πως πήγε για να παίξει μόνο ποδόσφαιρο, αφήνοντας έξω την πολιτική. Τονίζει πάντως πως αρνήθηκε πρόσκληση του Γιούργκεν Κλίνσμαν να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, αλλά είπε «ναι» στο αντίστοιχο κάλεσμα του Κάρλος Κεϊρός, προπονητή του Ιράν.

Από τότε, η …μισή ιρανική κοινότητα του Βανκούβερ, που αριθμεί περίπου 30.000 άτομα, τον έχει καλέσει για φαγητό! Στην Εθνική Ιράν, έκανε τελικά ντεμπούτο τον Οκτώβριο του 2013 απέναντι στην Ταϊλάνδη, με 100.000 φιλάθλους στο εθνικό στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης να απαιτούν εν χορώ: «Βάλτε μέσα τον Μπεϊτασούρ»!

Παρ’ όλα αυτά, λόγω των αυστηρών ισλαμικών κανόνων της χώρας, η μητέρα του Πάρι, η οποία βρισκόταν στην Τεχεράνη εκείνο τον καιρό, αναγκάστηκε να δει το ματς από την τηλεόραση, καθώς στο Αζάντι απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες.

«Το 2011 ο Κεϊρός ήρθε σε επαφή μαζί μου και με ρώτησε αν ήθελα να παίξω στην Εθνική Ιράν. Αργότερα, όταν έκανα  καλή σεζόν με την ομάδα μου, με πήραν και από τις ΗΠΑ, όπου η διαδικασία θα ήταν σαφώς ευκολότερη. Είμαι όμως εκεί που θέλω να είμαι. Ξέρω πως η περίπτωσή μου είναι ασυνήθιστη, αλλά για μένα έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο. Κάθε φορά που με ρωτούν για πολιτική, προσπαθώ να το αποφύγω. Είναι όνειρο για μένα να παίζω στο Μουντιάλ, κάτι που δεν περίμενα ποτέ να μου συμβεί», είπε ο Μπεϊτασούρ, που είχε παρακολουθήσει το ματς του 1998 στο σπίτι του στο Σαν Χοσέ, απαντώντας διπλωματικά όσον αφορά το ποιον υποστήριζε: «Ήλπιζα απλά να δω ένα καλό παιχνίδι».

Ο Μπεϊτασούρ, αρνείται πάντως να διαχωρίσει τις πολιτισμικές και θρησκευτικές συνήθειες των δύο «πατρίδων» του, δηλώνοντας πως τις απολαμβάνει όλες:

«Οι γονείς μου γεννήθηκαν στο Ιράν, αλλά έχω πολλούς συγγενείς στις ΗΠΑ. Απολαμβάνω τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους. Όπως γιορτάζω τις κύριες ιρανικές γιορτές, το ίδιο κάνω και με τα Χριστούγεννα. Δεν διαλέγω τίποτα».

Όσο βρίσκεται με Ιρανούς πάντως, ο Μπεϊτασούρ είναι αναγκασμένος να …ξεχνά το όνομά του, Στίβεν, καθώς οι συμπατριώτες του τον φωνάζουν Μεχρντάντ, ή αλλιώς Μιθριδάτη!