Τα πράγματα για το Καμερούν είναι περίπλοκα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όντας η αφρικανική χώρα με τις περισσότερες παρουσίες σε τελική φάση Μουντιάλ (έξι συμμετοχές: 1982, 1990, 1994, 1998, 2002 και 2010)θέλει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που έχουν οι φίλαθλοί της αλλά και ο ποδοσφαιρικός πλανήτης γενικότερα για μια πορεία αξιοπρόσεκτη.
Τα «λιοντάρια» του Φίνκε θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω στη Βραζιλία δικαιολογώντας τις συζητήσεις που θέλουν το συγκεκριμένο ρόστερ να είναι το καλύτερο όλων των εποχών για την αφρικανική χώρα.
Ο Γερμανός τεχνικός γνωρίζει ότι έχει παίκτες που μπορούν να φτάσουν ψηλά την ομάδα του (Ετό, Σονγκ, Μακούν κ.α.) αλλά η θεά Τύχη δεν ήταν με το μέρος του στην κλήρωση και έτσι θα έχει πολύ δύσκολο έργο στη φάση των ομίλων. Το Καμερούν βρίσκεται στον πρώτο όμιλο και έχει να αντιμετωπίσει αρκετά σκληρές και ποιοτικές ομάδες. Αρχικά, στο γκρουπ της βρίσκεται η διοργανώτρια Βραζιλία. Όλα τα «φώτα» είναι στραμμένα πάνω της και το ρόστερ της καταδεικνύει ότι μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά στη διοργάνωση. Οι Καμερουνέζοι έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης την Κροατία με τους «δικούς» μας Σίλντενφελντ και Πράνιτς που αγωνίζονται στον Παναθηναϊκό. Η Κροατία ήταν ανέκαθεν μια σκληροτράχηλη ομάδα και το φετινό της ρόστερ δείχνει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει μια αρκετά καλή πορεία.
Τέλος, ο τρίτος αντίπαλος του Καμερούν στη φάση των ομίλων είναι το Μεξικό. Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής έρχεται με «κεκτημένη» ταχύτητα απ’ το Παγκόσμιο του 2010 όταν και όντας το απόλυτο αουτσάιντερ κατάφερε να αποκλείσει στη φάση των ομίλων τη διοργανώτρια Νότιο Αφρική αλλά και τη Γαλλία. Ωστόσο, η εικόνα του στο Συνομοσπονδιών άφησε κακές εντυπώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να περάσει τον όμιλο.
Αυτή είναι η έβδομη συμμετοχή του Καμερούν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όντας η αφρικανική ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε Μουντιάλ. Η αρχή έγινε το 1982 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Στη συνέχεια, τα «λιοντάρια» δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για το Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό αλλά έδωσαν το «παρών» σε τρία συνεχόμενα Μουντιάλ (1990, 1994, 1998) βάζοντας για τα καλά το στίγμα τους στο χάρτη του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου.
Η καλύτερη πορεία που πραγματοποίησε ποτέ το Καμερούν σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 1990 στην Ιταλία. Τα «λιοντάρια» προκρίθηκαν στα ημιτελικά αλλά εκεί συνάντησαν την Αγγλία και αποκλείστηκαν στην παράταση.
Ετό λαμπρός την οδηγεί!
Το αστέρι αυτής της ομάδας είναι αναμφίβολα ο Σαμουέλ Ετό. Με θητεία στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης ο Σάμουελ Ετό είναι το βαρύ χαρτί του Καμερούν. Έχοντας πατήσει τα 33 χρόνια είναι πρώτη επιλογή του Ζοσέ Μουρίνιο στην επίθεση της Τσέλσι και αυτό αν μη τι άλλο δείχνει πως παραμένει κορυφαίος στράικερ. Η τεράστια εμπειρία του αλλά και η βοήθεια στην κυκλοφορία της μπάλας θα είναι απόλυτα χρήσιμα στην ομάδα του Καμερούν που περιμένει από τον ηγέτη και πρώτο σκόρερ της να την σπρώξει προς την επιτυχία.
Επίσης, το Καμερούν έχει να καταδείξει και μια αξιοπρόσεκτη αμυντική λειτουργία. Με τους Ν’Κουλού της Μαρσέιγ, Ορελίν Σετζού της Γαλατασαράι και βασικά τον Ζόελ Μάτιπ της Σάλκε, έχει να υπερηφανεύεται πως διαθέτει μία πολύ αξιόπιστη αλλά και γεμάτη ταλέντο αμυντική γραμμή.
Να ξεπεράσει κάθε προσδοκία!
Αυτό που θέλει το Καμερούν είναι να ακουστεί. Να κάνει ηχηρή την παρουσία του. Παρόλα αυτά βασικός στόχος των Λιονταριών είναι να καταφέρουν περισσότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες Αφρικανικές χώρες. Αν για παράδειγμα προκριθεί το Καμερούν στην επόμενη φάση και αυτό δεν το καταφέρει καμία άλλη εκ των Αφρικανικών ομάδων θα μιλάμε για τεράστια επιτυχία. Αντίστοιχα, η αίγλη της πρόκρισης θα εξαλειφθεί αν προκριθούν περισσότερες από μία ομάδες από την Αφρικανική Ήπειρο.
Επιβλητικό Καμερούν κόντρα στην Τυνησία!
Το Καμερούν έφτασε στην τελική φάση καθώς τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της στα προκριματικά και στη συνέχεια στα πλέι οφ κατάφερε να προκριθεί εις βάρος της Τυνησίας παίρνοντας το εισιτήριο με μία ισοπαλία εκτός έδρας και μία νίκη εντός έδρας.