Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις τελικές αποστολές των 32 φιναλίστ του Μουντιάλ έδωσε στη δημοσιότητα η ΦΙΦΑ. Σε ένα από αυτά πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Καραγκούνης.

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις τελικές αποστολές των 32 φιναλίστ του Μουντιάλ έδωσε στη δημοσιότητα η ΦΙΦΑ. Σε ένα από αυτά πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Καραγκούνης.

Αναλυτικά μερικά χαρακτηριστικά νούμερα των 736 «Μουντιαλικών»
αλλά και των 32 προπονητών:

236 είναι οι παίκτες που έχουν κληθεί για τουλάχιστον ένα Μουντιάλ στο παρελθόν. Η Ισπανία έχει στις τάξεις της 16 «βετεράνους» Παγκοσμίων Κυπέλλων, η Ουρουγουάη 15 και το Καμερούν 13. Ο Φαρίντ Μοντραγκόν της Κολομβίας είναι ο γηραιότερος, έχοντας συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Μουντιάλ το 1994, ενώ ο Τζανλουίτζι Μπουφόν της Ιταλίας είναι ο τρίτος παίκτης στην ιστορία μετά τον Μεξικανό Καρβαχάλ και τον Γερμανό Ματέους που καλείται σε πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο, έστω και αν σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους, θα έχει αγωνιστεί μόνο σε τέσσερα, μια και δεν έπαιξε σε αυτό του 1998. Προς τέταρτη συμμετοχή οδεύουν οι Μπίσλι (ΗΠΑ), Κασίγιας, Τσάβι (Ισπανία), Ετό (Καμερούν), Κλόζε (Γερμανία) και Μάρκες (Μεξικό).

100 τοις εκατό των Ρώσων της αποστολής αγωνίζονται στο εθνικό τους πρωτάθλημα, ρεκόρ για τις 32 ομάδες της Βραζιλίας. Στην Εθνική Αγγλίας, ποσοστό 95.6% αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ (μόνο ο τερματοφύλακας Φόρστερ παίζει στη Σκωτία με τη Σέλτικ). Στον αντίποδα, μόλις το 4.3% των Βόσνιων, Γκανέζων, Ουρουγουανών και Ιβοριανών  παίζει στο εθνικό πρωτάθλημα, δηλαδή μόλις ένας στους 23.

68 ετών θα γίνει στις 18 Ιουνίου ο Φάμπιο Καπέλο, ο γηραιότερος κόουτς του τουρνουά και τέταρτος γηραιότερος στην ιστορία των Μουντιάλ, λίστα στην οποία πρώτος είναι ο Ότο Ρεχάγκελ, 71 ετών όταν οδήγησε την Ελλάδα στα τελικά του 2010. Δεύτερος γηραιότερος κόουτς του τρέχοντος Μουντιάλ είναι ο Ταμπάρες της Ουρουγουάης (67 ετών, 3 μηνών), τρίτος ο Χότζον της Αγγλίας (66 ετών, 10 μηνών), ενώ νεότερος είναι ο Κόβατς της Κροατίας (42 ετών, οκτώ μηνών), μόλις ένα μήνα νεότερος από τον Λαμουσί της Ακτής Ελεφαντοστού.

58 παίκτες θα γιορτάσουν γενέθλια κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Οι Ίσλα (Χιλή) και Γκαλέκοβιτς (Αυστραλία) θα σβήσουν κεράκια την πρώτη μέρα του τουρνουά (12/6). Ο Μοντραγκόν θα γίνει 43 ετών (!) στις 23 του μήνα και ο Λέο Μέσι 27 ετών την επόμενη μέρα. Οι Μενσά (Γκάνα) και Οτσόα (Μεξικό) έχουν γενέθλια στις 13 Ιουλίου, ημέρα του τελικού, ωστόσο δύσκολα θα το γιορτάσουν στον αγωνιστικό χώρο…

52 διαφορετικά πρωταθλήματα θα εκπροσωπηθούν στο Μουντιάλ. Το 15.4% των παικτών αγωνίζεται στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ ή στις χαμηλότερες κατηγορίες της Αγγλίας και μάλιστα σε 28 διαφορετικές αγγλικές ομάδες.  Η Μπάγερν Μονάχου και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έχουν τους περισσότερους διεθνείς στο Μουντιάλ (14 έκαστη), μετά την απόσυρση του Φρανκ Ριμπερί των Βαυρών. Από τις χώρες που δεν συμμετέχουν στο Μουντιάλ, η Τουρκία εκπροσωπείται από τους περισσότερους παίκτες, μια και 26 Μουντιαλικοί αγωνίζονται σε ομάδες του πρωταθλήματος των γειτόνων. Το 76% των παικτών αγωνίζεται σε ομάδες της Ευρώπης, ενώ για δεύτερη φορά στην ιστορία υπάρχει ομάδα στην οποία οι 23 αγωνίζονται σε διαφορετική ομάδα έκαστος. Η πρώτη ήταν η Σερβία πριν από τέσσερα χρόνια, φέτος είναι η Αλγερία.

43 ετών όπως προαναφέραμε θα γίνει κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ο Μοντραγκόν, μακράν ο γηραιότερος παίκτης της διοργάνωσης, ακολουθούμενος από τον συμπαίκτη του Μάριο Γέπες (39), τον Γιώργο Καραγκούνη (37 ετών, 4 μηνών) και τον Μπουφόν (36 ετών και 5 μηνών). Ο Μοντραγκόν είναι μεγαλύτερος από τους δύο νεαρότερους κόουτς της διοργάνωσης, Κόβατς και Λαμουσί! Αν ο Μοντραγκόν αγωνιστεί έστω και ένα λεπτό θα γίνει ο μεγαλύτερος ενεργός παίκτης σε Μουντιάλ στην ιστορία ξεπερνώντας τον Καμερουνέζο Μιλά (42 ετών, ενός μηνός). Νεαρότερος παίκτης της διοργάνωσης είναι ο Καμερουνέζος Φαμπρίς Ολινγκά και αν παίξει θα είναι ο ένατος νεότερος στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Νόρμαν Γουάιτσαϊντ είναι ακόμα ο νεότερος σε Μουντιάλ, παίζοντας το 1982 με τη φανέλα της Β. Ιρλανδίας σε ηλικία  17 ετών και 41 ημερών.

20 παίκτες από τους 736 έχουν σηκώσει στο παρελθόν το Μουντιάλ. Είναι οι 16 της Ισπανίας που ήταν παρόντες το 2010, καθώς και οι Ιταλοί Μπαρτσάλι, Μπουφόν, Ντε Ρόσι και Πίρλο, πρωταθλητές κόσμου του 2006.

14 γκολ σε τελικές φάσεις έχει πετύχει ο Γερμανός Μίροσλαβ Κλόζε, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον κάνει το ταξίδι στη Βραζιλία. Ο Κλόζε θέλει άλλο ένα γκολ για να ισοφαρίσει το ρεκόρ όλων των εποχών του Βραζιλιάνου Ρονάλντο, αλλά και για να γίνει μόλις ο τρίτος στην ιστορία που σκοράρει σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις μετά τον συμπατριώτη του Ούβε Ζέελερ και τον μεγάλο Πελέ.