Μόνιμα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποδοσφαιρική κορυφογραμμή από το 2004 και μετά, η Ελλάδα συμμετέχει σε δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μετά τον στόχο της πρώτης νίκης σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο οποίος επετεύχθη το 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, οι Έλληνες πλέον γλυκοκοιτάζουν την πρόκριση από τον τρίτο όμιλο του τουρνουά.

Μόνιμα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποδοσφαιρική κορυφογραμμή από το 2004 και μετά, η Ελλάδα συμμετέχει σε δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μετά τον στόχο της πρώτης νίκης σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο οποίος επετεύχθη το 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, οι Έλληνες πλέον γλυκοκοιτάζουν την πρόκριση από τον τρίτο όμιλο του τουρνουά.

Τα παιχνίδια που θα δώσει η Ελλάδα στη Βραζιλία, θα είναι τα τελευταία του Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία, ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια (ανέλαβε μετά το Μουντιάλ του 2010) κουνάει «γαλανόλευκο» μαντήλι. Στα 59 του, ο Πορτογάλος θα αφήσει πίσω του μόνο επιτυχίες, αφού έχει να επιδείξει την πρόκριση στα προημιτελικά του Γιούρο 2012, ενώ η παρουσία της Ελλάδας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συνιστά από μόνο του σημαντικό κατόρθωμα. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη πρόκριση από τους ομίλους, θα έβαζε το πιο… γευστικό κερασάκι στην τούρτα των ημερών του Σάντος στον πάγκο της Ελλάδας.

Σημαντικότερη απουσία λογίζεται αυτή του Δημήτρη Σιόβα, ο οποίος «πλήρωσε» την αγωνιστική του απραξία, απόρροια του τραυματισμού του που τον άφησε ανενεργό για αρκετό καιρό από τις υποχρεώσεις του με τον Ολυμπιακό.

Παρουσίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Ελλάδα θα βρεθεί για τρίτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρώτη και… χειρότερη, αυτή του 1994, όταν σε όμιλο με Αργεντινή, Βουλγαρία και Νιγηρία, το συγκρότημα του Αλκέτα Παναγούλια γνώρισε τρεις ήττες χωρίς να σκοράρει (0-10) και κατέλαβε την τελευταία θέση του τουρνουά (24η). Το 2010 μπορεί και πάλι να μην ξεπέρασε το εμπόδιο των ομίλων (Νότια Κορέα, Νιγηρία, Αργεντινή) αλλά τουλάχιστον πέτυχε την πρώτη της νίκη και τερμάτισε στην τρίτη θέση του γκρουπ.

Πως έφτασε στη Βραζιλία

Τερματίζοντας δεύτερη πίσω από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη στον έβδομο όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης (8-1-1), η Ελλάδα πήρε το εισιτήριο για τα μπαράζ. Εκεί αντιμετώπισε σε διπλά ματς τη Ρουμανία και μετά τη νίκη της με 3-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», κλείδωσε την πρόκριση με 1-1 στο Βουκουρέστι.

Η πρόβλεψη

Σε έναν από τους πιο ισορροπημένους ομίλους της διοργάνωσης (τρίτος), με αντιπάλους -κατά σειρά- τις Κολομβία, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού, τα πάντα είναι ανοιχτά για τους Έλληνες. Με στόχο την πρώτη πρόκριση στην ιστορίας της από ομίλους Μουντιάλ, η Ελλάδα είναι μάλλον η λιγότερο ταλαντούχα ομάδα επιθετικά στον όμιλο αλλά ταυτόχρονα μία από τις πιο σφριγηλές αμυντικά σε όλο το Μουντιάλ. Λογικά θα παλέψει για την πρόκριση στους «16», ενώ σε περίπτωση που αυτή επιτευχθεί, θα πέσει πάνω σε μία εκ των Ιταλία, Αγγλία και Ουρουγουάη, με τα πράγματα να δυσκολεύουν. Πάντως, ομάδα με την αμυντική προσήλωση της Ελλάδας δύσκολα την ξεγράφεις σε νοκ άουτ παιχνίδια…

Το αστέρι

Ο Κώστας Μήτρογλου είναι το σημείο αναφοράς στην ελληνική επίθεση και εκεί που ποντάρουν οι Έλληνες, ούτως ώστε να εξαργυρώσουν την αμυντικά καλή τους παρουσία. Μέτα από ένα εκπληκτικό μισό χρονιάς με τον Ολυμπιακό (19 εμφανίσεις, 17 γκολ) ο τραυματισμός του στις 27 Νοεμβρίου κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, τον έφερε πολύ πίσω αγωνιστικά.

Μετά τη μεταγραφή του στη Φούλαμ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, αγωνίστηκε σε τρία μόλις παιχνίδια Πρέμιερ Λιγκ, ενώ είχε δύο γκολ σε δύο εμφανίσεις με την ομάδα Κ21 του συλλόγου. Ζητούμενο παραμένει η εύρεση αγωνιστικού ρυθμού, αφού η εκτελεστική δεινότητα είναι το μεγάλο όπλο του 26χρονου. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είχε δύο γκολ στη φάση των ομίλων, ενώ ήταν καθοριστικός στα μπαράζ με τη Ρουμανία, όταν πέτυχε τρία γκολ σε δύο ματς.