Ξεπερνώντας το εμπόδιο της Ισλανδίας στα μπαράζ των προκριματικών της Ευρωπαϊκής ζώνης η Κροατία εξασφάλισε για 4η φορά στην μικρή ιστορία της σαν κράτος, την συμμετοχή της σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Οι πάντα φιλόδοξοι και υπερφίαλοι Κροάτες πάνε στα γήπεδα της Βραζιλίας με υψηλές προσδοκίες καθώς το χάλκινο μετάλλιο από το Μουντιάλ της Γαλλίας έχει αρχίζει να ξεθωριάζει από τα χρόνια.
Τα προβλήματα δεν λείπουν για τον τεχνικό Νίκο Κόβατς καθώς εκτός της πολύ μεγάλης απώλειας του Κράνιτσαρ, δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε στους Στρίνιτς και Ιλίσεβιτς .
Οι Κροάτες θα ανοίξουν την αυλαία του 20ου Παγκοσμίου κυπέλλου στη χώρα του καφέ με την οικοδέσποινα Βραζιλία και ελπίζουν, σύμφωνα και με την παράδοση να χαλάσουν το πάρτι του Νεϊμάρ και της παρέας του.
Οι αναμνήσεις του 1998
Η διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας βρήκε τη νεοσύστατη Κροατία να διαθέτει την ποδοσφαιρική αφρόκρεμα της πάλε ποτέ ενωμένης βαλκανικής χώρας. Συνολικά έχει συμμετάσχει σε τρία Μουντιάλ με την παρουσία της στη Βραζιλία να είναι η 4η στο μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Η πρώτη και η καλύτερη παρουσία της, έως τώρα, ήταν στη Γαλλία το 1998, με τους Κροάτες να κάνουν την μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης και να καταλαμβάνουν την 3η θέση. Με παίκτες όπως ο Ασάνοβιτς, ο Σούκερ, ο Προσινέτσκι, ο Μπόμπαν, ο Βλάοβιτς και πολλά ακόμα αστέρια, η Εθνική ομάδα της Κροατίας αποκλείοντας με 3-0 τους Γερμανούς έφτασαν στα ημιτελικά όπου αποκλείστηκαν από την οικοδέσποινα και μετέπειτα Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Στον μικρό τελικό όμως επικράτησαν με 2-1 των Ολλανδών και πήραν το χάλκινο μετάλλιο.
Οι επόμενες παρουσίες της όμως δεν ήταν ανάλογες. Το 2002 στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας αλλά και το 2006 στη Γερμανία οι Κροάτες δεν κατάφεραν να περάσουν ούτε από τους ομίλους, ενώ το 2010 ήταν απόντες από τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.
Συνολικά εχουν δώσει 13 παιχνίδια σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου και έχουν 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες με τέρματα 15 υπέρ και 11 κατά.
Πως προκρίθηκε
Για να πάρει το εισιτήριο για τα γήπεδα της Βραζιλίας η Κροατία πέρασε από την διαδικασία των μπαράζ. Η τύχη της χαμογέλασε στην κλήρωση καθώς αντιμετώπισε την θεωρητικά ασθενέστερη των 8 ομάδων Ισλανδία. Η θεωρία βέβαια επιβεβαιώθηκε και στην πράξη με τους Κροάτες να παίρνουν εύκολα 0-0 ισοπαλία στο Ρέικιαβικ και να επικρατούν 2-0 στο Ζάγκρεμπ με τα γκολ των Μάντζουκιτς και Σρνα.
Για να φτάσει στα μπαράζ βέβαια πάλεψε με την Σερβία για την 2η θέση καθώς το Βέλγιο ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα και πήρε άνετα την 1η θέση. Οι Κροάτες νίκησαν τους Σέρβους 2-0 στο Ζάγκρεμπ, ενώ δεν έχασαν στο Βελιγράδι(1-1) τερματίζοντας έτσι δεύτεροι με 17 βαθμούς. Στον όμιλο εκτός από το Βέλγιο και την Σερβία οι Κροάτες αντιμετώπισαν ακόμα την Σκωτία, την ΠΓΔΜ και την Ουαλία
Οι στόχοι
Για τους αλαζόνες Κροάτες θα είναι αποτυχία να μην προκριθούν από έναν όμιλο με Βραζιλία, Καμερούν και Μεξικό, αφού εκτός των γηπεδούχων τους άλλους δύο πραγματικά .»δεν τους βλέπουν!»
Οι Κροάτες θεωρούν πως διαθέτουν μια ισχυρή και έμπειρη ομάδα, με τους βασικούς τους ποδοσφαιριστές στο ποδοσφαιρικό αποκορύφωμά τους. Η πρόκριση στα νοκ άουτ θεωρείται από τον Κόβατς και τους παίκτες του ένας εφικτός στόχος και στη συνέχεια με λίγη τύχη θέλουν να πιστεύουν πως θα σβήσουν επιτέλους τις αναμνήσεις του 1998! Αυτά βέβαια τα λένε οι Κροάτες. Εμείς θα λέγαμε πως η πρόκριση στους 16 θα συνιστούσε επιτυχία.
Ο Κόβατς θα στηριχτεί πολύ στο 4-2-3-1, όμως η έλλειψη καλών εξτρέμ δημιουργεί ανισορροπία στην δημιουργία παιχνιδιού από τα πλάγια με την ανάπτυξη από τον άξονα να καταντάει μονότονη και φυσικά προβλέψιμη.
Ο Μόντριτς και η παρέα του.
Το μεγάλο αστέρι της Κροατίας δεν είναι άλλο από τον κεντρικό χαφ της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκας Μόντριτς. Στην εθνική ομάδα παίζει πιο πολύ σαν δεύτερος αμυντικός χαφ προκειμένου να χωρέσει και ο Ράκιτιτς, ενώ βέβαια στην επίθεση το βαρύ πυροβολικό είναι ο Μάριο Μάντζουκιτς. Ο επιθετικός της Μπάγερν προέρχεται από πολύ καλή σεζόν και στηρίζει πολλά στην αποτελεσματικότητα του ο Κόβατς.
Ο παίχτης ο οποίος όμως περιμένουν οι Κροάτες να εντυπωσιάσει στο Παγκόσμιο της Βραζιλίας και να είναι η αποκάλυψη του τουρνουά, είναι ο Ματέο Κόβασιτς.
Ο 20χρονος επιτελικός χαφ της Ίντερ θεωρείται ότι καλύτερο έχει βγάλει το ποδόσφαιρο της Κροατίας την τελευταία πενταετία.
Η θέση του στο 4-2-3-1 είναι πίσω από τον επιθετικό, καθώς διαθέτει καταπληκτική κάθετη, ενώ είναι εξαιρετικός τεχνίτης και πολύ εκρηκτικός παίχτης.