Η Βραζιλία ανακάλυψε το playstation το 1970!

Ίσως μιλάμε για την κορυφαία ομάδα όλων των εποχών σε παγκόσμιο κύπελλο. Είναι η Βραζιλία του 1970 με παίκτες όπως ο Πελέ, ο Ζέρσον, ο Ζαϊρζίνιο, ο Ριβελίνο και ο Τοστάο.

Ίσως μιλάμε για την κορυφαία ομάδα όλων των εποχών σε παγκόσμιο κύπελλο. Είναι η Βραζιλία του 1970 με παίκτες όπως ο Πελέ, ο Ζέρσον, ο Ζαϊρζίνιο, ο Ριβελίνο και ο Τοστάο. Μια ομάδα που έφτασε αήττητη στo παγκόσμιο κύπελλο του 1970 απ’ τα προκριματικά και το κατέκτησε με τον ίδιο τρόπο. Κερδίζοντας όλα τα παιχνίδια της τελικής φάσης του τουρνουά που διεξήχθηκε στο Μεξικό. Μια απ’ τις σπουδαιότερες στιγμές του παγκοσμίου κυπέλλου του 1970 ήταν το γκολ που πέτυχε στις 21 Ιουνίου και στον μεγάλο τελικό του «Αζτέκα» ο αρχηγός της Σελεσάο, Κάρλος Αλμπέρτο. 107 περίπου χιλιάδες θεατές είδαν από κοντά και πολλά ακόμα εκατομμύρια τηλεθεατές -και μάλιστα για πρώτη φορά σε έγχρωμη μετάδοση-, ένα απ’ τα πιο ιστορικά τέρματα του μουντιάλ. Ήταν ένα γκολ βγαλμένο απ’ το μέλλον και το playstation, πολλές δεκαετίες πριν την κυκλοφορία του.

Το σκορ ήταν 3-1 για τη Βραζιλία στον τελικό με την Ιταλία και το ματς ήδη κυλούσε προς το 86ο λεπτό. Ο Κλοντοάλντο χόρεψε τους μέσους της Ιταλίας και η μπάλα έφτασε στον Ζαιρζίνιο. Εκείνος κινήθηκε απ’ τα αριστερά προς τον άξονα και πέρασε για τον Πελέ. Εκείνος αφού στάθηκε μπροστά απ’ την άμυνα της Ιταλίας άνοιξε την μπάλα στα δεξιά και σε ιδανικό χρόνο ο Κάρλος Αλμπέρτο σούταρε για το τελικό 4-1! Ο αρχηγός της Βραζιλίας και αμυντικός της Σάντος μόλις είχε πετύχει ένα φανταστικό τέρμα.

Όπως ο ίδιος περιέγραψε αργότερα είχε διαβάσει τη φάση από τότε που η μπάλα βρισκόταν στα αριστερά και άρχισε να ανεβαίνει προς την αντίπαλη άμυνα. Ο δεξιός οπισθοφύλακας της Βραζιλίας έκανε κάτι που μπορεί να φάινεται συνηθισμένο στο μοντέρνο ποδόσφαιρο, όμως τότε ήταν κάτι το διαφορετικό και επαναστατικό.

«Το γκολ ήταν μια μικρή λεπτομέρεια, αλλά ο τρόπος ανάπτυξης απ’ την άμυνα ήταν εξαιρετικός. Όλοι μπορούν να σκοράρουν, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση εννέα διαφορετικοί παίκτες άγγιξαν την μπάλα πριν το γκολ! Εγώ απλά ήμουν ο τυχερός…», είπε μετά από χρόνια ο Κάρλος Αλμπέρτο.

Χαρακτηριστική είναι και η φράση του Πελέ, σχετικά για το πως κατάφερε να μοιράσει την μπάλα σε τόσο ιδανικό χρόνο στον Κάρλος Αλμπέρτο. «Δεν τον είδα, τον άκουσα!», είπε ο Πελέ και χάρισε ένα κλασικό γνωμικό στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το γκολ ανακυρήχθηκε απ’ τη Fifa ως το κορυφαίο γκολ όλων των εποχών, αφήνοντας στη δεύτερη θέση εκείνο του Μαραντόνα στα προημιτελικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 1986 με την Αγγλία, όταν ο Αργεντινός πέρασε όλη την ομάδα για να σκοράρει!

Για την ιστορία η Βραζιλία επικράτησε 4-1 με τέρματα των Πελέ (11′), Ζέρσον (66′), Ζαϊρζίνιο (71′) και Κάρλος Αλμπερτό (86′). Η Ιταλία του Φερούτσιο Βαλκαρέτζι ισοφάρισε πρόσκαιρα με τον Μπονινσένγκα (37′). Ήταν το τρίτο παγκόσμιο κύπελλο για την ομάδα του Μάριο Ζαγκάλο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.