1962: H μάχη του Σαντιάγο

Έχει μείνει στην ιστορία ως ένα απ' τα πιο σκληρά παιχνίδια στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου. Ήταν 2 Ιουνίου του 1962 και η οικοδέσποινα Χιλή υποδεχόταν στο Νασιονάλ του Σαντιάγο σε τεταμένο κλίμα την Ιταλία, σε μια αναμέτρηση για τη φάση των ομίλων.

Έχει μείνει στην ιστορία ως ένα απ’ τα πιο σκληρά παιχνίδια στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου. Ήταν 2 Ιουνίου του 1962 και η οικοδέσποινα Χιλή υποδεχόταν στο Νασιονάλ του Σαντιάγο σε τεταμένο κλίμα την Ιταλία, σε μια αναμέτρηση για τη φάση των ομίλων.

Το κλίμα ήταν καυτό καθώς το προηγούμενο διάστημα δύο Ιταλοί ανταποκριτές στο Σαντιάγο της Χιλής είχαν αναφερθεί με υποτιμητικό τρόπο στην ίδια την πόλη, αλλά και στο γυναικείο πλυθησμό της πόλης. Τα σχόλια εξόργισαν τους ντόπιους και καθώς η ημερομηνία του παιχνιδιού πλησίαζε ανέβαινε και το θερμόμετρο! Αυτή ήταν η αφορμή, η αιτία της κόντρας λέγεται πως ήταν άλλη. Η ιταλική ομοσπονδία είχε ζητήσει τη διεξαγωγή του τουρνουά σε άλλη χώρα, καθώς θεωρούσε πως η Χιλή δεν μπορούσε αν αναλάβει τη διοργάνωση, λόγω των συνεπειών του φονικου σεισμού της Βαλδίβια το 1960.

 Ο τύπος της Χιλής καλλιέργησε πολεμικό κλίμα και είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι αποχώρησαν απ’ τη χώρα με το φόβο του λιντσαρίσματος. Ένας Αργεντίνος δημοσιογράφος είχε την κακή τύχη εκείνες τις μέρες να βρεθεί σε ένα μπαρ και να τον μπερδέψουν με Ιταλό. Το αποτέλεσμα ήταν να τον ξυλοκοπήσουν άγρια!

Σε αυτό το σκηνικό ξεκίνησε το παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων και φυσικά το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν με σκληρό και αντιαθλητικό τρόπο και ο Βρετανός διαιτητής Κεν Άστον ήρθε πολλές φορές σε δύσκολη θέση. Τότε δεν υπήρχε κίτρινη κάρτα, αλλά μόνο απευθείας αποβολή και ο Βρετανός πήρε αυτή την απόφαση δύο φορές για Ιταλούς ποδοσφαιριστές. Οι Ιταλοί Μάριο Νταβίντ και Τζιόρτζιο Φερίνι αποχώρησαν ύστερα από αλλεπάληλες συρράξεις, με τον Βρετανό να εκαντλεί όλη του την αυστηρότητα στους φιλοξενούμενους. Είναι χαρακητιστικό πως ο Ραουλ Σάντσες έσπασε τη μύτη του Ιταλού Ουμπέρτο Μάσιο, αλλά ο διαιτητής δεν τον τιμώρησε. Άγνωστο αν έπαιξε ρόλο η εμπειρία του σ’ εκείνο το ματς, αλλά ο Κεν Άστον τα επόμενα χρόνια εισήγαγε την κίτρινη καρτα και την κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο!

Στο αγωνιστικό κομμάτι η Ιταλία δεν κατάφερε να αντισταθεί αγωνιζόμενη με εννέα παίκτες απ’ το 41ο λεπτό. Η Χιλή επικράτησε 2-0 με γκολ των Ραμίρεζ και Τόρο μπροστα σε 62.000 θεατές. Οι Χιλιανοί πήραν την πρόκριση ως δεύτεροι, πίσω απ’ τη Δυτική Γερμανία, απέκλεισαν και τη Σοβιετική Ένωση και έφτασαν ως τα ημιτελικά, όπου ηττήθηκαν απ’ τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Βραζιλία!

Οι εικόνες έφτασαν στη Μεγάλη Βρετανία δύο ημέρες αργότερα και χαρακτηριστικές είναι οι λέξεις με τις οποίες το περιέγραψε ο δημοσιογράφος του BBC, Ντέιβιντ Κόλεμαν. «Είναι η πιο ηλίθια, φρικτή, αηδιαστική και επαίσχυντη εικόνα του ποδοσφαίρου, ίσως στην ιστορία του παιχνιδιού!»…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.