1930: Ουρουγουάη κερνάει, Ουρουγουάη πίνει

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη το 1930 στην Ουρουγουάη, με την οικοδέσποινα να μένει στην ιστορία ως η πρώτη κάτοχος του τροπαίου.

Το 1930 διεξήχθη το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη. Άλλες τέσσερις χώρες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν το πρώτο Μουντιάλ, ωστόσο ανατέθηκε στη χώρα της λατινικής Αμερικής για τρεις λόγους. Ο ένας γιατί η Εθνική ομάδα της Ουρουγουάης είχε κατακτήσει τα δύο προηγούμενα τουρνουά ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο δεύτερος γιατί αναλάμβανε όλα τα έξοδα για τους συμμετέχοντες και ο τρίτος επειδή το 1930 θα συμπλήρωνε 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της.
 
Η ανταπόκριση δεν ήταν μεγάλη στο αρχικό κάλεσμα της FIFA, αλλά χρειάστηκαν να ασκηθούν κάποιες πιέσεις από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία για να δηλώσουν συνολικά 13 ομάδες ενδιαφέρον. Αυτές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους (1ος ομιλος: Αργεντινή, Χιλή, Γαλλία, Μεξικό. 2ος Ομιλος: Γιουγκοσλαβία, Βραζιλία, Βολιβία. 3ος Ομιλος: Ουρουγουάη, Ρουμανία, Περού. 4ος Ομιλος: ΗΠΑ, Παραγουάη, Βέλγιο) με τον πρώτο να περνά στην ημιτελική φάση (Αργεντινή-ΗΠΑ 6-1 και Ουρουγουάη – Γιουγκοσλαβία 6-1) και τους νικητές των δύο παιχνιδιών να διεκδικούν στη συνέχεια το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη.
 
Οι αγώνες του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου φιλοξενήθηκαν σε τρία γήπεδα. Όλα στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης. Συγκεκριμένα τα γήπεδα ήταν το Estadio Centenario (Στάδιο της Εκατονταετηρίδας), το οποίο χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και τα Estadio Pocitos (έδρα της Πενιαρόλ), Estadio Parque Central (έδρα της Νασιονάλ).
 
Οι δύο ιστορικοί πρώτοι αγώνες που ξεκίνησαν την ίδια ώρα, ήταν μεταξύ Γαλλίας, Μεξικού και ΗΠΑ, Βελγίου. Οι “τρικολόρ” επικράτησαν 4-1 με τον Λοράν να πετυχαίνει το πρώτο γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ στο άλλο ματς οι ΗΠΑ πανηγύρισαν τη νίκη με 3-0.
 
Στον πρώτο τελικό αναμετρήθηκε η οικοδέσποινα Ουρουγουάη με την Αργεντινή στο Estadio Centenario. Νικήτρια ήταν η Ουρουγουάη με 4-2 (12′ Ντοράδο, 57′ Σέα, 68′ Ιριάρτε, 89′ Κάστρο – 20′ Πεουσέγιε, 37′ Στάμπιλε), ενώ πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Γκιγιέρμο Στάμπιλε της Αργεντινής με 8 γκολ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.