Το παγκόσμιο κύπελλο της Σουηδίας το 1958 θα μείνει στην ιστορία σαν τη διοργάνωση, μέσω της οποία συστήθηκε παγκοσμίως στους φιλάθλους ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ή κατά κόσμον, Πελέ. Η Βραζιλία κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της στα γήπεδα της σκανδιναβικής χώρας, παρουσιάζοντας μια ομάδα, η οποία θα επαναλάμβανε τον θρίαμβό της και τέσσερα χρόνια αργότερα, στα γήπεδα της Χιλής.
Η διοργάνωση ανατέθηκε στη Σουηδία, καθώς ήταν η μόνη χώρα, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει τη διεξαγωγή του έκτου παγκοσμίου κυπέλλου. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί οκτώ χρόνια νωρίτερα (1950), στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Στην προκριματική φάση της διοργάνωσης πήραν μέρος συνολικά 56 ομάδες.
Στην τελική φάση πήραν μέρος συνολικά 16 ομάδες, εκ των οποίων οι δυο θέσεις δόθηκαν στη διοργανώτρια Σουηδία και στην κάτοχο του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου Δυτική Γερμανία. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε τελική φάση, οι Βόρειος Ιρλανδία, Ουαλία και Σοβιετική Ένωση.
Οι ομάδες που έδωσαν το «παρών» στα τελικά ήταν οι Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Αγγλία, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Γαλλία, Ουγγαρία, Βόρειος Ιρλανδία, Σκωτία, ΕΣΣΔ, Δυτική Γερμανία, Σουηδία, Ουαλία και Γιουγκοσλαβία. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε δώδεκα γήπεδα της Σουηδίας.
Αναλυτικά: Ρασούντα Στάδιο (50.000), Ουλέβι (43.200), Μάλμε Στάδιο (26.500), Τούναβαλεν (20.000), Ιντροσπάρκεν (20.000), Γερνβάλεν (20.000) Ολύμπια Στάδιο Χέλσινγκμποργκ (16.000), Ριαβάλεν (15.000), Όρτζαν Βαλ (15.000), Βερν Αρένα (13.000), Ρίμνερσβάλεν(12.000), Άροσβαλεν (10.000).
Συνολικά τη διοργάνωση, η οποία είχε 35 αναμετρήσεις, παρακολούθησαν 919.580 φίλαθλοι, κάτι που σημαίνει πως ανά αγώνα βρέθηκαν στις εξέδρες 26.274 θεατές. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχτηκε ο Ζιστ Φοντέν, ο οποίος σημείωσε 13 γκολ. Στη δεύτερη θέση, βρέθηκε ο Πελέ με τον Χέλμουτ Ραν, οι οποίο σημείωσαν από έξι γκολ.
Οι 16 ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους, όπου οι δυο πρώτοι από κάθε όμιλο, πήραν την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Αναλυτικά, οι προημιτελικοί:
Δυτική Γερμανία-Γιουγκοσλαβία 1-0
Σουηδία-ΕΣΣΔ 2-0
Γαλλία-Βόρειος Ιρλανδία 4-0
Βραζιλία-Ουαλία 1-0
Στα ημιτελικά, οι Βραζιλία και Σουηδία πήραν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό:
Δυτική Γερμανία-Σουηδία 1-3
Γαλλία-Βραζιλία 2-5
Στην τρίτη θέση της διοργάνωσης τερμάτισε η Γαλλία, η οποία συνέτριψε στον μικρό τελικό του Γκέτεμποργκ, τη Δυτική Γερμανία με 6-3. Ο τελικός της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου στο Στάδιο Ρασούντα, παρουσία 51.800 θεατών. Τη αναμέτρηση διεύθυνε ο Γάλλος διαιτητής, Μορίς Γκιγκ.
Οι Σουηδοόι προηγήθηκαν στο 4′ με τον Νιλς Λίντχολμ, όμως η συνέχεια ανήκε στους Βραζιλιάνους. Ο Βαβά ισοφάρισε στο 9′, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 32′ έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Οι Πελέ στο 55′ και Μάριο Ζαγκάλο στο 68′, έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στη «σελεσάο», με τον Άγκνε Σίμονσον να μειώνει προσωρινά το σκορ στο 80′ για τους Σκανδιναβούς. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε και πάλι ο Πελέ στο 90′.
Οι συνθέσεις του τελικού:
Σουηδία (Τζορτζ Ρέινορ): Σβένσον, Μπέργκμαρκ, Άξμπομ, Λίντχολμ, Πάρλινγκ, Γκούσταβσον, Μπέργιεσον, Χάμριν, Γκρεν, Σίμονσον, Σκόγκλουντ.
Βραζιλία (Βισέντε Φεόλα): Ζιλμάρ ντος Σάντος, Μπελίνι, Τζάλμα, Νίλτον, Πεσάνια ντε Καρβάλιο, Ντίντι, Ζαγκάλο, Γκαρίντσα, Ζίτο, Πελέ, Βαβά.