Το αυτογκόλ που του στοίχισε τη ζωή

Ένα αυτογκόλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και τον Πάμπλο Έσκομπαρ, οι απειλές και η δολοφονία του Άντρες Έσκομπαρ.

Ο Αντρές Εσκομπάρ δολοφονήθηκε λίγες μέρες μετά το αυτογκόλ που πέτυχε στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Κολομβίας με 2-1 και τον αποκλεισμό της από τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακόμη και σήμερα, παραμένει ένα μεγάλο σοκ στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Όταν η Κολομβία προσγειώθηκε στις ΗΠΑ, ήταν ένα από τα φαβορί για να τα πάει καλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. To 1990 η Κολομβία είχε τερματίσει στην τρίτη θέση του τέταρτου ομίλου, με τον προπονητή της Γερμανίας και κάτοχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκείνη τη χρονιά, Φραντζ Μπέκενμπάουερ να δηλώνει πως: «Είστε μια καλή ομάδα αλλά δεν έχετε ιστορία».

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά, η Κολομβία είχε μια σαφώς πιο έμπειρη ομάδα, έχοντας χάσει μόλις ένα ματς στα τελευταία τους 26 ματς. Είχαν δεχτεί μόλις δύο γκολ στα προκριματικά, για να εξασφαλίζουν την συμμετοχή τους στην τελική φάση. Μάλιστα είχαν επικρατήσει της Αργεντινής με 5-0 στο Μπουένος Άιρες με τον κόσμο να χειροκροτά τη νίκη τους αυτή! Είχαν παίκτες που εντυπωσίαζαν. Βαλντεράμα, Ασπρίγια, Ρινκόν αλλά και παίκτες που έφερναν σταθερότητα, Άλβαρες, Έσκομπαρ.

Η ομάδα αυτή στην Κολομβία δεν ήταν μόνο το φαβορί. Ήταν ένα σύμβολο ελπίδας για τον κόσμο της Κολομβίας. Η Εθνική ήταν ένας τρόπος, ώστε ο κόσμος να ξεχνά τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα καρτέλ των ναρκωτικών. Η ομάδα ωστόσο δεν ήταν…απομονωμένη από αυτή τη διαμάχη καθώς όπως έλεγαν οι παίκτες, δεν γίνονταν να είναι απομονωμένοι από τα κοινωνικά προβλήματα.

Ο Πρόεδρος Γκαβίρια, ήθελε να καθαρίσει τ΄όνομα της Κολομβίας, που ήταν συνώνυμο των καρτέλ και των ναρκωτικών.

Ο προπονητής της Νασιονάλ καθώς και αρκετοί παίκτες, αγωνίστηκαν στην ομάδα την περίοδο που θεωρούνταν «πλυντήριο» του Πάμπλο Έσκομπαρ. Τα τεράστια ποσά που πέρασαν από την ομάδα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη ομάδα από την Κολομβία που κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Ο Όσκαρ Ταβάρες τοτε είχε δηλώσει: «Η Εθνική ομάδα της Κολομβίας είναι η μόνη που μπορεί να προπονείται καθημερινά καθώς η ομάδα απαρτίζεται από τη Νασιονάλ».

Αυτό όμως περνούσε σε δεύτερη μοίρα στην Κολομβία, καθώς το κυρίαρχο θέμα ήταν ο πόλεμος κατά του Έσκομπαρ. Οι Los Pepes, ειδικές δυνάμεις από την Κολομβία και την Αμερική κυνηγούσαν και τελικά κατάφεραν να σκοτώσουν τον Έσκομπαρ, τον Δεκέμβριο του 1993. Άπαντες εύχονταν αυτή η εξέλιξη να έβαζε τέλος στην βία. Ο θάνατος του όμως δημιούργησε ένα μεγάλο κενό.

Ο γιος του ποδοσφαιριστή Ερέρα, έπεσε θύμα απαγωγής, κάτι που ο Έσκομπαρ δεν επέτρεπε να γίνει.

«Προσπαθούμε να μην επικεντρωθούμε στην βία. Ο μοναδικός τρόπος να παίξουμε καλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι να συγκεντρωθούμε στο ποδόσφαιρο» τόνιζε ο Άντρες Έσκομπαρ.

Το πρώτο ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν καταστροφή για μια ομάδα που ζούσε μέσα στο φόβο. Ήττα με 3-1 από τη Ρουμανία. Τα πράγματα ήταν δύσκολα μετά από την ήττα, ωστόσο ήξεραν πως μπορούσαν να κερδίσουν τις ΗΠΑ και ν΄αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων. Τα νέα όμως που έφτασαν στην ομάδα δεν ήταν καθόλου καλά. Είχε δολοφονηθεί ο αδερφός του Ερέρα ενώ την ίδια ώρα στις τηλεροάσεις των ποδοσφαιριστών στο ξενοδοχείο έπαιζε ένα μήνυμα.

«Αν αγωνιστεί ο Γκόμεζ θα σας σκοτώσουμε όλους».

Το μήνυμα λογικά είχε έρθει από ιδιοκτήτες ομάδων που ήθελαν να δουν τους δικούς τους παίκτες, ν΄αγωνίζονται ώστε να μπορούν έπειτα να τους πουλήσουν. Ο κόουτς αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει και η αστυνομία φυλούσε τις οικογένειες των ποδοσφαιριστών.

Απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κολομβία είχε ξεκινήσει καλά. Στο 34ο λεπτό, ο Άντρες Εσκομπάρ στην προσπάθεια του να κόψει ένα σουτ, έκανε τάκλιν με τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της ομάδας του η οποία τελικά ηττήθηκε με 2-1 και αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι παίκτες επέστρεψαν στην Κολομβία, έχοντας αστυνομική προστασία ενώ ο προπονητή αμέσως παραιτήθηκε. Ο Έσκομπαρ, αποφασισμένος να συνεχίσει να βοηθά την ομάδα του, έγραψε άρθρο σε εφημερίδα που έλεγε: «Η ζωή δεν τελειώνει εδώ πρέπει να συνεχίσουμε».

Μόλις εννέα μέρες μετά, ο Έσκομπαρ, αποφάσισε να βγει από την «κρυψώνα» του ώστε να ζήσει και πάλι μια κανονική ζωή.

Κατά την διάρκεια νυχτερινής εξόδου, ο Έσκομπαρ πυροβολήθηκε έξι φορές στην πλάτη και πέθανε 45 λεπτά μετά. Περίπου 100.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών στην κηδεία του. Υπάρχουν πολλές φήμες για την δολοφονία του με την κυριότερη ν΄αναφέρει πως ο λόγος έχει να κάνει με χρήματα που έχασαν οι έμποροι ναρκωτικών εξαιτίας του αυτογκόλ του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.