Αν έπρεπε να κρατήσουμε μόνο μία είδηση από το 2013 στο διεθνές ποδόσφαιρο, αυτή δεν θα ήταν άλλη από το κλείσιμο της θητείας του σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η Μπάγερν Μονάχου κυριάρχησε στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που φεύγει σε Γερμανία και Τσάμπιονς Λιγκ, η Τσέλσι κατάφερε να συμπληρώσει τη συλλογή της από ευρωπαϊκά τρόπαια, ενώ η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στον θρόνο του ισπανικού ποδοσφαίρου, η Γιουβέντους διατήρησε το θρόνο της στην Ιταλία και η Παρί επέστρεψε στην κορυφή της Γαλλίας. Αναλυτικά η αναδρομή του πρώτου μισού του ημερολογιακού έτους 2013 όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και τα κυριότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου.
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Γερμανική και.βαυαρική κυριαρχία
Η 58η έκδοση της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης ήταν γερμανική και εν τέλει βαυαρική υπόθεση. Η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε τον πέμπτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της και πρώτο μετά από αυτό του 2001, κερδίζοντας τη συμπατριώτισσα Μπορούσια Ντόρτμουντ με 2-1 σε έναν δραματικό γερμανικό «εμφύλιο» στον τελικό της 25ης Μαΐου στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου.
Η ομάδα του Γιουπ Χάινκες, απέκλεισε στη φάση των «16» την Άρσεναλ και στους «8» κατατρόπωσε τη Γιουβέντους, πριν απομυθοποιήσει στα ημιτελικά τη Μπαρτσελόνα με δύο νίκες και συνολικό σκορ 7-0.
Απέναντί της στον τελικό βρήκε την εκπληκτική Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία έβγαλε έξω στους «16» τη Σαχτάρ Ντόνετσκ και στους «8» γλίτωσε το κάζο από την πρωτάρα Μάλαγα, κερδίζοντάς την στη ρεβάνς του «Signal Iduna Park» με ένα αξέχαστο 3-2, χάρη σε δύο γκολ στις καθυστερήσεις! Στα ημιτελικά, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με ένα εκπληκτικό «καρέ» έβαλε τις βάσεις για πρόκριση χάρη στο 4-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης εντός έδρας, ενώ παρά το 2-0 των Μαδριλένων στη ρεβάνς, η ομάδα του Κλοπ πήρε την πρόκριση για τον τελικό.
Πριν από το «Γουέμπλεϊ» κυριάρχησε στην επικαιρότητα η γνωστοποίηση της καλοκαιρινής μετακόμισης του Μάριο Γκέτσε από τη Ντόρτμουντ στη Μπάγερν, αλλά και η ανακοίνωση της πρόσληψης του Πεπ Γκουαρντιόλα στη θέση του Γιούπ Χάινκες για τη σεζόν 2013-14. Στον τελικό πάντως, ο Χάινκες έμελλε να απολαύσει ίσως τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, σε ηλικία 68 ετών.
Η ομάδα του προηγήθηκε στο 60ό λεπτό με τον Μάντζουκιτς, η Ντόρτμουντ ισοφάρισε οκτώ λεπτά αργότερα με πέναλτι του Γκουντογκάν, όμως ένα λεπτό πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας ο Άριεν Ρόμπεν χάρισε το τρόπαιο στους Βαυαρούς, που πήραν επιτέλους τη ρεβάνς για τους χαμένους τελικούς του 2010 και του 2012.
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
Τα πάντα όλα για Τσέλσι!
Αφού συνήλθε από την ταπείνωση του να γίνει η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης που δεν θα περνούσε ούτε τον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν, η Τσέλσι πήρε στα σοβαρά τον «υποβιβασμό» στο Γιουρόπα Λιγκ. Έτσι έγινε μόλις η τέταρτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατακτά όλους τους τίτλους της ΟΥΕΦΑ μετά από Γιουβέντους, Άγιαξ και Μπάγερν Μονάχου.
Οι Λονδρέζοι, με τον Ράφα Μπενίτεθ να έχει αντικαταστήσει στον πάγκο τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο, απέκλεισαν κατά σειρά Σπάρτα Πράγας, Στεάουα Βουκουρεστίου, Ρούμπιν Καζάν και Βασιλεία για να φτάσουν στον τελικό του Άμστερνταμ. Εκεί τους περίμενε η Μπενφίκα, η οποία διεκδικούσε πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Πορτογαλία και ήθελε να κάνει το «τρεμπλ», έχοντας αποκλείσει στο Γιουρόπα Λιγκ τις Λεβερκούζεν, Μπορντό, Νιούκαστλ και Φενέρμπαχτσε.
Ο τελικός όμως (όπως και γενικότερα το τέλος της σεζόν 2012/13) θα αποδεικνυόταν τραυματικός για τους Πορτογάλους. Στις 15 Μαΐου του 2013 στο Άμστερνταμ, η Τσέλσι προηγήθηκε στο 60ό λεπτό με τον Τόρες, αλλά η ομάδα του Ζόρζε Ζέσους ισοφάρισε στο 68′ με πέναλτι του Καρντόσο. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων όμως ο Μάτα εκτέλεσε κόρνερ, ο Ιβάνοβιτς έπιασε κεφαλιά και χάρισε το τρόπαιο στους Λονδρέζους.
ΑΓΓΛΙΑ
Τέλος εποχής
Στις 8 Μαΐου του 2013, όλα τα αθλητικά ΜΜΕ παγκοσμίως «έπαιζαν» ταυτόχρονα την ίδια είδηση: ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον μόλις είχε ανακοινώσει πως στο τέλος της σεζόν θα άφηνε τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από 26 ολόκληρα χρόνια στον πάγκο, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις που ακόμα γίνονται αισθητές όχι μόνο στο «Όλντ Τράφορντ» αλλά και σε ολόκληρη την Πρέμιερ Λιγκ.
Προηγουμένως, ο σκωτσέζος τεχνικός είχε φροντίσει να οδηγήσει τους «κόκκινους διαβόλους» στην κατάκτηση του 20ού πρωταθλήματος Αγγλίας, αποσπώντας τον τίτλο από τα χέρια της γειτόνισσας Σίτι με πρωταγωνιστή και αρχισκόρερ τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι.
Στις 19 Μαΐου, ο σερ Άλεξ κάθισε στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 1500ή (!) και τελευταία φορά, σε ένα εκπληκτικό 5-5 στην έδρα της Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον στο κλείσιμο της Πρέμιερ Λιγκ. Αποχώρησε έχοντας κατακτήσει με τη Γιουνάιτεντ 38 τίτλους και πιο συγκεκριμένα 12 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 10 Τσάριτι/Κομιούνιτι Σιλντ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό και 1 Παγκόσμιο Συλλόγων. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε ότι διάδοχός του θα ήταν ο μέχρι τότε τεχνικός της Έβερτον Ντέιβιντ Μόγιες. Μία συναρπαστική εποχή, η πρώτη 25ετία της Πρέμιερ Λιγκ είχε λάβει μόλις τέλος.
Στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος τερμάτισε η Σίτι, που μαζί με Άρσεναλ και Τσέλσι κέρδισαν τα εισιτήρια για το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η ΚΠΡ, Ρέντινγκ και Γουίγκαν υποβιβάστηκαν, με την τελευταία να πέφτει λίγα 24ωρα αφότου κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, το Κύπελλο Αγγλίας, κερδίζοντας με 1-0 στον τελικό τη Μάντσεστερ Σίτι! Νωρίτερα στη σεζόν, η Σουόνσι είχε κατακτήσει το Λιγκ Καπ με το 5-0 επί της Μπράντφορντ.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρώτη με «κατοστάρα» η Μπαρτσελόνα
Η σεζόν 2012-13 και πιο συγκεκριμένα το πρώτο μισό του 2013 δεν θα μείνει στην ιστορία ως η πιο «λαμπερή» περίοδος στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, ωστόσο η σεζόν θα είχε happy end για τους Καταλανούς. Λίγο πριν μπει το 2013, ανακοινώθηκε ότι ο τεχνικός Τίτο Βιλανόβα έπασχε για δεύτερη φορά από καρκίνο, με αποτέλεσμα να λείψει για αρκετό καιρό από τον πάγκο λόγω χημειοθεραπείας, αφήνοντας στο πόδι του τον Τζόρντι Ρόουρα. Τελικά ο Βιλανόβα επέστρεψε στον πάγκο τον Μάρτιο και μπορεί στο Τσάμπιονς Λιγκ οι Καταλανοί να υπέστησαν πανωλεθρία από τη Μπάγερν, αλλά στο πρωτάθλημα κυριάρχησαν.
Η Μπαρτσελόνα με τον Λιονέλ Μέσι να σκοράρει 46 φορές κατέκτησε τον 22ο τίτλο της ιστορίας της συγκεντρώνοντας 100 πόντους, 15 λιγότερους από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης, για την οποία η σεζόν έληξε απολύτως άδοξα. Οι Μαδριλένοι παρά τα 34 γκολ του Ρονάλντο όχι μόνο τερμάτισαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι στο πρωτάθλημα, αλλά έχασαν και τον τελικό του Κυπέλλου με 2-1 από την συμπολίτισσα Ατλέτικο, με τον Ζοσέ Μουρίνιο να αφήνει το «Μπερναμπέου» με άδεια χέρια.
Την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισαν Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο και Σοσιεδάδ, ενώ υποβιβάστηκαν Μαγιόρκα, Λα Κορούνια και Σαραγόσα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η χρονιά της Μπάγερν
Τα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας της Μπάγερν τα αναφέραμε παραπάνω, όμως οι Βαυαροί κυριάρχησαν και εγχώρια στη σεζόν 2012/13 κατακτώντας το νταμπλ , για να το τοποθετήσουν τα δύο τρόπαια δίπλα σε αυτό του Τσάμπιονς Λιγκ, στην πιο επιτυχημένη χρονιά της ιστορίας τους.
Η ομάδα του Γιουπ Χάινκες έκανε κυριολεκτικά περίπατο στη Μπουντεσλίγκα, κατακτώντας τον 23ο τίτλο των Βαυαρών με μόλις μία ήττα όλη τη σεζόν και διαφορά 25 πόντων από τη δεύτερη Ντόρτμουντ! Βαυαροί και «κιτρινόμαυροι» βγήκαν στο Τσάμπιονς Λιγκ μαζί με Λεβερκούζεν και Σάλκε, ενώ αποχαιρέτισαν την κατηγορία Φορτούνα Ντίσελντορφ και Γκρόιτερ Φιρτ.
Βαυαρική υπόθεση όμως ήταν και το Κύπελλο Γερμανίας, όπου η Μπάγερν αναδείχτηκε νικήτρια κερδίζοντας στον τελικό με 3-2 τη Στουτγκάρδη, στέλνοντας.ευτυχισμένο στη σύνταξη τον Γιουπ Χάινκες λίγες μέρες μετά το θρίαμβο του «Γουέμπλεϊ».
ΙΤΑΛΙΑ
«Κυρία» και πάλι
Στην Ιταλία και η σεζόν 2012/13 ανήκε στη Γιουβέντους, η οποία κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση τον 29ο τίτλο Σέριε Α και δεύτερο συνεχόμενο. Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε τερμάτισε με 87 βαθμούς, ενώ δεύτερη ήταν η Νάπολι με 78 και τρίτη η Μίλαν με 72. Οι τρεις παραπάνω ομάδες πήραν και τα εισιτήρια του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ οι Παλέρμο, Σιένα και Πεσκάρα αποχαιρέτησαν τα «σαλόνια». Όσο για την Ίντερ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2010 έκανε μία απογοητευτική σεζόν τερματίζοντας ένατη!
Το «Κόπα Ιτάλια» αντίθετα ήταν υπόθεση της πρωτεύουσας. Στις 26/5 στο «Ολίμπικο» μονομάχησαν στον τελικό Ρόμα και Λάτσιο, με τη δεύτερη να πανηγυρίζει τον τίτλο κερδίζοντας με 1-0 χάρη σε γκολ του Λούλιτς στο 61′.
ΓΑΛΛΙΑ
Η «πόλη του Φωτός» .και του «Ίμπρα»!
Το 2013 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που η μακρά αναμονή της Παρί Σεν Ζερμέν για έναν τίτλο πρωταθλήτριας Γαλλίας πήρε οριστικά τέλος.
Οι Παριζιάνοι, χρηματοδοτούμενοι από τα πετροδόλαρα του Αλ Κελαϊφί, καθοδηγούμενοι από τον Κάρλο Αντσελότι και από τα 30 γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, πάτησαν κορυφή για πρώτη φορά από το 1994, αφήνοντας πίσω τους με 12 πόντους διαφορά τη Μαρσέιγ, ενώ η Λιόν εξασφάλισε το τρίτο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Νανσί, Τρουά και Μπρεστ είπαν αντίο στην κατηγορία, ενώ η Μπορντό αναδείχτηκε Κυπελλούχος, κερδίζοντας με 3-2 την Εβιάν στον τελικό.
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ
«Αυτοκτονία» Μπενφίκα
Από την υπόλοιπη δραστηριότητα στην Ευρώπη, ξεχώρισαν φυσικά οι «αυτοκτονικές» τάσεις της Μπενφίκα. Προηγουμένως αναφέραμε πώς οι Λουζιτανοί έχασαν το Γιουρόπα Λιγκ από την Τσέλσι, ωστόσο και στον εγχώριο τομέα κατάφεραν να χάσουν τα πάντα στο τέλος!
Την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος η ομάδα της Λισσαβώνας έπαιζε με την Πόρτο και της αρκούσε απλά μία ισοπαλία για να αρπάξει τον τίτλο. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο πρώτο ημίχρονο με τον Λίμα, αλλά οι «δράκοι» ισοφάρισαν με αυτογκόλ του Περέιρα και στο 90+2′ πήραν το ματς με τον Κέλβιν. Την τελευταία αγωνιστική κέρδισαν και την Πάσος Φερέιρα, κατακτώντας τον 27ο τίτλο της ιστορίας τους.
Το κακό για τη Μπενφίκα ολοκληρώθηκε και στον τελικό του Κυπέλλου, όπου προηγήθηκε απέναντι στη Γκιμαράες αλλά έχασε 2-1 με δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο!
Στην Ολλανδία, ο Άγιαξ επέστρεψε στους τίτλους (32ος) τερματίζοντας πρώτος με επτά βαθμούς διαφορά από την Αϊντχόφεν, η οποία έχασε και στον τελικό Κυπέλλου από την Άλκμααρ με 2-1.
Στη Σκωτία η Σέλτικ έκανε περίπατο με 15 πόντους διαφορά από τη δεύτερη Μάδεργουελ (44ο πρωτάθλημα), την ώρα που η αιώνια αντίπαλος Ρέιντζερς κέρδιζε την άνοδο στην τρίτη τη τάξει κατηγορία της χώρας. Η Σέλτικ πανηγύρισε και το νταμπλ κερδίζοντας με 3-0 στον τελικό τη Χιμπέρνιαν.
Στο Βέλγιο η Άντερλεχτ πήρε το 32ο πρωτάθλημά της αφήνοντας δεύτερη την έκπληξη της σεζόν Ζούλτε Βάρεγκεμ, ενώ το Κύπελλο κατέκτησε η Γκενκ με νίκη 2-0 στον τελικό επί της Σερκλ Μπριζ.
Στην Τουρκία πρωταθλήτρια για 19η φορά αναδείχτηκε η Γαλατάσαραϊ με δέκα πόντους διαφορά από τη Φενέρμπαχτσε, η οποία παρηγορήθηκε νικώντας στον τελικό Κυπέλλου με 1-0 την Τράμπζονσπορ.
Στη Ρωσία ήταν η χρονιά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που άφησε πίσω της μόλις δύο πόντους τη Ζενίτ για τον 11ο τίτλο της, με τους Μοσχοβίτες να πανηγυρίζουν και το Κύπελλο νικώντας στον τελικό στα πέναλτι την Ανζί.
Στην Κύπρο, ο ΑΠΟΕΛ αναδείχτηκε πρωταθλητής για 22η φορά με διαφορά έξι πόντων από την Ανόρθωση, ενώ ο Απόλλων Λεμεσού κατέκτησε το Κύπελλο κερδίζοντας στον τελικό την ΑΕΛ με 2-1 στην παράταση.