Η Γερμανία ήταν καλύτερη καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα ωστόσο στο πρώτο ημίχρονο έπεφτε σε «βράχο» για 39′ λεπτά. Σε εκείνο το λεπτό ο Λαμ, που δημιούργησε πολλά προβλήματα στον Νίνη, με εκπληκτικό σουτ άνοιξε το σκορ. Ο Σάντος άλλαξε τα πάντα (δύο αλλαγές και σύστημα) στο δεύτερο ημίχρονο και ο Σαμαράς έδωσε παράταση στο ελληνικό όνειρο.
Ωστόσο στη συνέχεια επήλθε η κατάρρευση της Εθνικής μας ομάδας. Στο 61′ ο κορυφαίος Κεντίρα εκμεταλλεύτηκε το πρώτο κενό στην ελληνική άμυνα για το 2-1. Κάπου εκεί οι παίκτες του Σάντος άδειασαν και ακολούθησε το γκολ του Κλόζε από λάθος έξοδο του Σηφάκη, αλλά και του Ρόις για να βάλει τέλος στην υπόθεση πρόκριση. Στον προημιτελικό γράφτηκε και το κύκνειο άσμα της καριέρας του Νίκου Λυμπερόπουλου.
Ο Φερνάντο Σάντος όπως αναμενόταν παρέταξε την ομάδα με τον Σηφάκη κάτω από τα γκολπόστ, τους Παπασταθόπουλο και Κυριάκο Παπαδόπουλο στο κέντρο της άμυνας, τον Τοροσίδη δεξιά και τον Τζαβέλλα ο οποίος είχε κάνει ένεση το μεσημέρι στον σφιγμένο του προσαγωγό.
Στο κέντρο Μάκος και Μανιάτης, με τον Κατσουράνη μπροστά τους. Δεξιά στην επίθεση ο Νίνης, αριστερά ο Σαμαράς και στην κορυφή ο Σαλπιγγίδης. Στο όριο των καρρών οι Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης και Τοροσίδης.
Από την άλλη ο Λεβ σε μια μέρα άλλαξε τα πάντα στην επίθεση της ομάδας του, καθώς έτσι αποφάσισε όταν ξύπνησε. Έτσι ο Νόιερ ήταν στο τέρμα, Χούμελς και Μπαντστούμπερ στο κέντρο της άμυνας, δεξιά ο Μπόατενγκ, αριστερά ο Λαμ, στο κέντρο οι Κεντίρα και Σβάινσταιγκερ, ελεύθερος ο Οζίλ, δεξιά ο Ρόις, αριστερά ο Σούρλε και στην κορυφή της επίθεσης ο Κλόζε.
Μπήκαν δυνατά οι Γερμανοί, ταύρος ο «Σαμ»
Με την έναρξη της αναμέτρησης οι Γερμανοί θέλησαν να επιβάλλουν το ρυθμό τους, έχοντας απέναντι τους μια συμπαγή ελληνική αμυντική γραμμή. Οι δύο πρώτες τελικές προσπάθειες έγιναν από τον Κεντίρα, εκ των οποίων τη μία εξουδετέρωσε ο Σηφάκης (οφ σάιντ στη συνέχεια ο Κλόζε), ενώ στην άλλη η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.
Το σουτ του Μάκου στο 8′ με το αριστερό πόδι δεν ανησύχησε τον Νόιερ, ωστόσο η Εθνική έδειξε για πρώτη φορά τις προθέσεις της, μη θέλοντας να περιοριστεί σε παθητικό ρόλο. Η πρώτη καλή ευκαιρία για τους Γερμανούς ήρθε στο 11′ ‘όταν ο Κεντίρα βρήκε ωραία τον Ρόις στην κίνηση του αλλά το σουτ του τελευταίου έφυγε άουτ από πλεονεκτική θέση.
Ο Γιώργος Σαμαράς είδε την κίτρινη κάρτα του Σκόμινα για ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Σβαίνσταιγκερ. Ο ψηλόσωμος Έλληνας επιθετικός συμμετείχε ενεργά στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας, παίζοντας και το απαραίτητο ποδοσφαιρικό «ξύλο».
Βάλαμε δύσκολα στα «πάντσερ»
Στο πρώτο εικοσάλεπτο η Εθνική μας ομάδα με σωστές αλληλοκαλύψεις δεν άφησε τους παίκτες του Λεβ να φτάσουν εύκολα στην περιοχή του Σηφάκη. Κυριάκος, Σωκράτης, Μάκος και Μανιάτης είχαν φτιάξει μια πολύ καλή τετράδα μπροστά από τα καρέ του Σηφάκη, έχοντας ως καθοδηγητή τον Κώστα Κατσουράνη.
Σωτήρας Σηφάκης σε ένα δίλεπτο
Στο δίλεπτο 23′-25′ οι Γερμανοί έχασαν τέσσερις ευκαιρίες, καθώς η Ελληνική άμυνα έχασε λίγο την αυτοσυγκέντρωση της. Πρώτα ήταν η εκπληκτική ενέργεια των Ρόις, Κλόζε και Οζίλ με τον τελευταίο να χάνει το τετ α τετ με τον Σηφάκη. Ο Έλληνας πορτιέρε έβγαλε και το επόμενο σουτ του Ρόις στο 24΄και πάλι σε κόρνερ.
Με την εκτέλεση κανείς δεν ντούμπλαρε τον Μανιάτη στο κόρνερ κι έτσι ο Ρόις βρήκε την ευκαιρία να κάνει σέντρα σουτ μέσα από την περιοχή, χωρίς ο Κλόζε να καταφέρει να τη σπρώξει στα δίχτυα. Το εφιαλτικό τετράλεπτο ολοκληρώθηκε όταν ο Ρόις μπήκε και πάλι από τα δεξιά και σούταρε έχοντας χώρο μπροστά του για να δει τη μπάλα να περνά άουτ.
Πρώτη απειλή με Νίνη στο 32′
Στο 32′ ήρθε και η πρώτη καλή στιγμή για την ελληνική ομάδα, κάτι που χρειαζόταν για να μας νιώσουν λίγο οι Γερμανοί. Ωραία προσπάθεια του Νίνη από τα αριστερά, έφερε τη μπάλα στο αριστερό πόδι και σημάδεψε την απέναντι γωνία για να δει τον Νόιερ να μαζεύει τη μπάλα με διπλή προσπάθεια.
Στο 33′ αντίστοιχη προσπάθεια του Σούρλε από την αριστερή πλευρά με το σουτ του να φεύγει έξω από το αριστερό δοκάρι του Σηφάκη. Στο 36′ μετά από πολύ όμορφη προσπάθεια του Οζίλ, ο Κεντίρα με σουτ στην κίνηση απείλησε αλλά ο Σηφάκης είπε και πάλι όχι για να απομακρύνει εν συνεχεία ο Μάκος.
Όταν ο Νίνης έχασε τον Λαμ
Το γκολ για τους Γερμανούς οι οποίοι δεν μπορούσαν να διασπάσουν την άμυνά μας ήρθε από τον αρχηγό τους τον Φίλπ Λαμ στο 39′. Ο δεξιοπόδαρος αριστερός μπακ νίκησε τον Σωτήρη Νίνη σε άλλη μια μονομαχία τους στο παιχνίδι, συνέκλινε και αφού βρήκε χώρο έπιασε ένα εκπληκτικό σουτ με το οποίο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη που όσο κι αν προσπάθησε δεν μπόρεσε να αποσοβήσει το γκολ.
Πάντως γενικότερα η δεξιά μας πλευρά στο πρώτο ημίχρονο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από τους Σούρλε και Λαμ οι οποίοι είναι και οι δύο δεξιοπόδαροι και συνέκλιναν συνεχώς δημιουργώντας κενούς χώρους και απειλές για την εστία του Σηφάκη.
Κάπως έτσι τελείωσε το πρώτο ημίχρονο, με τη Γερμανία να υπερέχει ξεκάθαρα όπως αναμενόταν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά με την Εθνική μας ομάδα να δέχεται ένα φτηνό γκολ που θα μπορούσε να είχε αποφύγει, θα μπορούσε όμως να είχε δεχθεί κάποιο άλλο.
Αλλαγή πλάνων στο δεύτερο ημίχρονο από Σάντος
Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο Σάντος άλλαξε τον Νίνη με τον Γκέκα ο οποίος πέρασε στην κορυφή της επίθεσης, με τον Σαλπιγγίδη να πηγαίνει δεξιά. Ωστόσο έκανε και δεύτερη αλλαγή καθώς ο Τζαβέλλας δεν μπόρεσε να συνεχίσει και πέρασε στη θέση του τον Φωτάκη.
Έτσι ο Μανιάτης πήγε στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Τοροσίδης στο αριστερό και στο κέντρο άλλαξε η διάταξη με τον Κατσουράνη να πηγαίνει σε ρόλο αμυντικού χαφ και τον Φωτάκη να παίρνει θέση δεξιά του με τον Μάκο αριστερά του. Τελείως αλλαγμένη η Εθνική μας στο δεύτερο ημίχρονο.
Ανταπόκριση του πλάνου και 1-1 ο «Σαμ»
Η ευελιξία της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο απέδωσε καρπούς, καθώς οι Γερμανοί θεώρησαν πως καθάρισαν το παιχνίδι, δεν υπολόγισαν όμως στην ελληνική ψυχή. Η αμυντική λειτουργία στο χώρο του κέντρου λειτούργησε άψογα, ο Φωτάκης έβγαλε εκπληκτική μπαλιά στον Σαλπιγγίδη που από δεξιά σέρβιρε τη μπάλα στον Σαμαρά σε θέση φορ με τον επιθετικό της Σέλτικ να σκοράρει με προβολή για τα ο1-1 στο 55′ στέλνοντας στα ουράνια τους 4000 Έλληνες στο Γκνατνσκ που με τη σειρά τους κέρδιζαν τη μάχη της εξέδρας.
Άμεση απάντηση των Γερμανών με Κεντίρα, Κλόζε και Ρόις
Και πάνω που η Εθνική μας ομάδα άρχισε να πιστεύει και να ισορροπεί το ματς, ήρθε το πρώτο κενό στο κέντρο της ελληνικής άμυνας. Ο Μπόατενγκ βρέθηκε στα δεξιά κι έκανε τη σέντρα στην καρδιά της άμυνας, ωστόσο εκεί ολιγώρησαν οι Έλληνες αμυντικοί, ο Μανιάτης δεν πρόσεξε στην πλάτη του και ως τρέιλερ ήρθε ο Κεντίρα για να σουτάρει δυνατά στην κίνηση και να νικήσει τον Σηφάκη για το 2-1 στο 61′.
Στο 67′ ο Λεβ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Μίλερ στη θέση του Σούρλε και δευτερόλεπτα μετά ο Κλόζε ύστερα από φάουλ του Οζίλ νίκησε στον αέρα τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο Σηφάκης έκανε άστοχη έξοδο, και με κεφαλιά έκανε το 3-1 δίνοντας σαφές προβάδισμα νίκης και πρόκρισης στους Γερμανούς.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο 74′ ο Κλόζε απείλησε από αριστερά, ο Σηφάκης έβγαλε αρχικά αλλά ο Ρόις πήρε το «ριμπάουντ» και σε κενή εστία έκανε το 4-1. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Λυμπερόπουλος έπαιρνε θέση στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Μάκου για να κλείσει με αυτό τον τρόπο μία λαμπρή καριέρα σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως ακριβώς το ήθελε. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Λεβ έριξε στο παιχνίδι τον Γκόμεζ στη θέση του Κλόζε.
Το άξιζε ο “Σάλπι”
Τα πάντα κρίθηκαν νωρίς λοιπόν για την Εθνική μας ομάδα και το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Οι Γερμανοί σε πιο χαλαρούς ρυθμούς δημιούργησαν κάποιες καλές ευκαιρίες, με την Εθνική μας ομάδα να ολοκληρώνει την παρουσία της στο EURO με το πέναλτι που εκτέλεσε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, με το οποίο μείωσε σε 4-2. Ο στόχος πάντως για την Ελλάδα που ήταν η πρόκριση τουλάχιστον στους “8” της διοργάνωσης επετεύχθει.
Παρακολουθείστε την εξέλιξη της αναμέτρησης μέσα από το Match Center:
Διοργάνωση: Euro
Φάση: Προημιτελικά
Αγώνας: Γερμανία-Ελλάδα
Γήπεδο: Γκντανσκ – PGE Αρένα
Διαιτητής:Ντάμιρ Σκόμινα
Βοηθοί:Πρίμοζ Άρχαρ, Ματέι Ζούνιτς
Οι συνθέσεις:
Γερμανία:Νόιερ, Χούμελς, Μπαντστούμπερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ, Σούρλε, Ρόις, Κλόζε.
Ελλάδα:Σηφάκης, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Μάκος, Μανιάτης, Κατσουράνης, Νίνης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης.