Η Εθνική μας ομάδα αποχαιρετά με τον καλύτερο τρόπο το 2011, έχοντας εξασφαλίσει την συμμετοχή της για τρίτη συνεχόμενη φορά στο Euro.

Η Εθνική μας ομάδα αποχαιρετά με τον καλύτερο τρόπο το 2011, έχοντας εξασφαλίσει την συμμετοχή της για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μια πορεία που πέρασε από διάφορα κύματα αλλά είχε ευτυχή κατάληξη.

Η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπά στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας το προσεχές καλοκαίρι.  Οι μεν Πολωνοί θα συμμετάσχουν για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά το 2008, ενώ οι συνδιοργανωτές Ουκρανοί θα ντεμπουτάρουν στη διοργάνωση. Εκεί θα δώσει το παρών και η δική μας Εθνική ομάδα για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Με οδηγό την ελληνική ψυχή

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμεινε αήττητο μέσα στο 2011 σε επίπεδο προκριματικής φάσης. Η δύσκολη νίκη στη Μάλτα η οποία συνοδεύτηκε από δεύτερη νίκη στο Φάληρο επί των Μεσόγειων έφερε την Ελλάδα σε ρόλο φαβορί για την πρόκριση.

Η δυάδα αγώνων με Ισραήλ κα Λετονία εκτός έδρας τον Σεπτέμβριο θα έκρινε πολλά. Το γκολ του Νίνη στο Τελ Αβίβ και αυτό του Κυριάκου Παπαδόπολου στη Ρίγα με το οποίο αποτράπηκε η ήττα διατήρησε την Ελλάδα στην κορυφή αλλά έβαλε και Κροατικούς μπελάδες, μετατρέποντας σε τελικό τον αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες στο Καραϊσκάκη τον Οκτώβριο.

Εκεί με την επιστροφή του Γκέκα, η εθνική μας ομάδα πήρε τον τελικό με 2-0 και πλέον έμενε ένα βήμα ως το όνειρο. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στην Τιφλίδα, οι Φωτάκης και Χαριστέας έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι το ελληνικό πάθος είναι ικανό για μεγάλα πράγματα.

Ας δούμε όμως τι έγινε το 2011 στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ποιες ομάδες πήραν τα υπόλοιπα 13 εισιτήρια.

Ποιος θα της αντισταθεί;

Η πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Ισπανία δεν συνάντησε καμία αντίσταση στον όμιλο με αντιπάλους τις Τσεχία, Σκοτία,  Λιθουανία και Λιχτεστάιν. Με το απόλυτο των οκτώ νικών και 26-6 τέρματα είναι πανέτοιμη για να υπερασπιστεί το στέμμα της και να κατακτήσει την τριτη της συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση μετά το το EURO σε Αυστρία-Ελβετία και το Μουντιάλ στη Νότιο Αφρική. Πρώτος σκόρερ των προκριματικών ο Νταβίντ Βίγια ο οποίος είναι πιθανό να χάσει το ευρωπαϊκό καθώς υπέστη κάταγμα κνήμης περόνης στον ημιτελικό του παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων με τη Μπαρτσελόνα.

Οράνιε για μεγάλα πράγματα

Σε ρυθμούς πολυβόλου η Ολλανδία έκανε πάρτι στον 5ο όμιλο και αφού έκανε το 9 στα 9 έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση έκανε την μοναδική της ήττα από τη Σουηδία. 37 γκολ σε δέκα ματς πέτυχαν οι Οράνιε, με τον Χούντελαρ να σκοράρει 12 και να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ όλης της προκριματικής φάσης. Από τον όμιλο αυτόν πέρασε και η Σουηδία ως η καλύτερη δεύτερη των προκριματικών, χάρη στη νίκη της την τελευταία αγωνιστική επί της Ολλανδίας.

Ατσάλινα Πάντσερ

Με το απόλυτο των δέκα νικών σε δέκα ματς τα πάντσερ της Γερμανίας δεν είχαν δύσκολο έργο κόντρα σε Τουρκία, Βέλγιο,  Αυστρία, Αζερμπαιτζάν και Καζακστάν. Σκόραραν 34 φορές και δέχθηκαν μόλις 7 γκολ αποδεικνύοντας ότι το καλοκαίρι αποτελούν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Κορυφαίος των προκριματικών για τη Γερμανία ποιος άλλος από τον Μίροσλαβ Κλόζε που σκόραρε εννιά φορές. 6 γκολ πέτυχε ο Μάριο Γκόμεζ, ενώ ο Εζίλ έβαλε 5. Η Γερμανία θα είναι η πιο έμπειρη ομάδα της τελικής φάσης καθώς θα δώσει το παρών για 11η φορά. Από το 1972 που συμμετείχε για πρώτη φορά δίνει πάντα το παρών.

Ήταν, είναι και θα είναι Ιταλία

Αήττητη και χωρίς προβλήματα πήρε την πρόκριση η Ιταλία κόντρα στις Εσθονίας, Σερβία, Σλοβενία, Βόρεια Ιρλανδία,  και Νησιά Φερόε. Η Ιταλία δέχθηκε μόλις δύο γκολ έχοντας την καλύτερη άμυνα των προκριματικών, ενώ πρώτος σκόρερ της ήταν ο Κασάνο που πέτυχε έξι γκολ. Ο επιθετικός της Μίλαν τον Νοέμβριο υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση στην καρδιά και αναμένεται να επιστρέψει σε μερικούς μήνες στην ενεργό δράση, όπως και ο Ρόσι υπέστη ρήξη χιαστών.

Για το όνειρο

Η Αγγλία τα βρήκε σκούρα από το Μαυροβούνιο για αρκετές αγωνιστικές, μέχρι που οι Βαλκάνιοι «αυτοκτόνησαν», παραχωρώντας ισοπαλία στη Βουλγαρία  στις 4 Ιουνίου, ενώ τον Σεπτέμβριο έχασαν από την Ουαλία στο Κάρντιφ για να ακολουθήσει και η αποπομπή του Ζλάτκο Κράνιτσαρ. Η ισοπαλία την προτελευταία αγωνιστική που πήρε η Αγγλία στο Μαυροβούνιο ουσιαστικά εξασφάλισε την πρώτη θέση για τα λιοντάρια.

Προσπαθεί να ξαναγίνει μεγάλη

Η Γαλλία καρδιοχτύπησε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για να πάρει την πρόκριση από τη Βοσνία. Ο Τζέκο μάλιστα άνοιξε το σκορ στο Σεντ Ντενί πριν εκπνεύσει το ημίχρονο και τα υπόλοιπα λεπτα για τους μπλε έμοιαζαν με κόλαση. Από εκεί τους έβγαλε ο Νασρί που στο 78′ ευστόχησε σε πέναλτι κάνοντας το τελικό 1-1 που έστειλε τους Βόσνιους στα μπαράζ.

Αίνιγμα για δυνατούς λύτες

Η Ρωσία κονταροχτυπήθηκε με την Ιρλανδία αλλά κατάφερε να πάρει αυτή το εισιτήριο για το EURO . Ρυθμιστής του ομίλου ήταν η Σλοβακία, η οποία την 7η αγωνιστική έκοψε δύο βαθμούς από την Ιρλανδία στο Δουβλίνο, ενώ έχασε από την Ρωσία στη Ζίλινα με 1-0. Το γκολ του Τζαγκόεφ στις 7 Οκτωβρίου ουσιαστικά έστειλε την Ρωσία στην τελική φάση.

Ρόλι-Γκανς

Στον πιο αμφίρροπο όμιλο των προκριματικών, Δανία, Πορτογαλία και Νορβηγία διεκδίκησαν την πρώτη θέση μέχρι τέλους. Οι ρόλιγκανς πιο σοβαροί στο τέλος  νίκησαν εντός έδρας τόσο τους Νορβηγού όσο και τους Πορτογάλους, ενώ πέρασαν νικηφόρα από Ισλανδία και Κύπρο κατακτώντας την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμισαν Πορτογάλοι και Νορβηγοί με τους Ίβηρες να παίρνουν το εισιτήριο για τα μπαράζ λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

Μπήκαν από το παράθυρο

Στα ψυχοφθόρα μπαράζ κρίθηκαν τα υπόλοιπα τέσσερα εισιτήρια. Στο πιο δυνατό ζευγάρι η Κροατία πήρε σπουδαία νίκη μέσα στην Τουρκία με 3-0 και ουσιαστικά από το πρώτο ματς εξασφάλισε την πρόκριση. Το δεύτερο εισιτήριο από τα μπαράζ πήρε η Ιρλανδία που είχε εύκολο έργο απέναντι στην Εσθονία ενώ και η Τσεχία πέρασε με δύο νίκες επί του Μαυροβουνίου. Η Πορτογαλία μετά το 0-0 στη Βοσνία επικράτησε με 6-2 στη Λισαβόνα και θα δώσει το παρών σε άλλη μία μεγάλη διοργάνωση.

Βρε λέτε;

Η κλήρωση του EURO έγινε στις 2 Δεκεμβρίου στο Κίεβο και προέκυψαν οι εξής όμιλοι για την τελική φάση. Στον πρώτο όμιλο η Εθνική μας ομάδα θα τεθεί αντιμέτωπη με την διοργανώτρια Πολωνία και τις Τσεχία, Ρωσία.  Στον δεύτερο όμιλο φωτιά κληρώθηκαν οι Ολλανδία, Δανία, Γερμανία και Πορτογαλία.  Στον τρίτο η Ισπανία με την Ιταλία την Ιρλανδία και την Κροατία, ενώ στον τέταρτο η Ουκρανία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Αγγλία.

Για την εθνική μας οι οιωνοί φέρνουν στο μυαλό το καλοκαίρι του 2004, καθώς η πρεμιέρα του ευρωπαϊκού μας φέρνει αντιμέτωπους με την διοργανώτρια Πολωνία. Όπως και τότε που παίξαμε με την Πορτογαλία.. Λέτε;;;