Η αντίπαλος του Ολυμπιακού αποτελεί το προσωπικό πρότζεκτ του Ρώσου μεγιστάνα Σεργκέι Γκαλίτσκι. Πως την ξεκίνησε από το μηδέν με στόχο να την φτάσει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Κρασνοντάρ αποτελεί το προσωπικό πρότζεκτ του Ρώσου μεγιστάνα Σεργκέι Γκαλίτσκι. Πώς την ξεκίνησε από το μηδέν για να την φτάσει στα πρόθυρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο άνθρωπος που ίδρυσε την προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού το 2008, γιορτάζει σήμερα (14/8) τα 52α γενέθλιά του, μία μέρα μετά τη μεγάλη πρόκριση στα πλέι – οφ της σημαντικότερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης κόντρα στην Πόρτο.

Το ξεκίνημα και η εκτόξευση

Γεννήθηκε το 1967 στο Λαζαρέφσκογιε, ένα μικρό χωριό στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ, ως Σεργκέι Νικολάγεβιτς Χαρουτουνιάν. Όπως φανερώνει και το επώνυμό του, έχει ρίζες από την Αρμενία από την πλευρά του πατέρα του. Το Γκαλίτσκι, είναι το επώνυμο της συζύγου του και μητέρας της κόρης του, Βικτόρια Νικολάγεβνα Γκαλίτσκαγια, το οποίο επέλεξε μετά τον γάμο του!

Μετά την θητεία του στον Στρατό την περίοδο 1985-87, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν και δούλεψε αρχικά στον τραπεζικό τομέα.

Το 1994 ίδρυσε μαζί με συνεργάτες του την TransAsia, εταιρία διανομής καλλυντικών και αρωμάτων, η οποία έναν χρόνο αργότερα έγινε ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Procter & Gamble στη Νότια Περιφέρεια της Ρωσίας.

Το 1998, άλλαξε τομέα και άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ Cash & Carry στο Κρασνοντάρ. Η οικονομική του εκτόξευση ξεκίνησε, καθώς το κατάστημα εξελίχθηκε από το 2000 και μετά στην τεράστια αλυσίδα Magnit, που σήμερα διατηρεί 12,434 καταστήματα σε 2,385 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη τη Ρωσία, απασχολώντας πάνω από 140.000 υπαλλήλους! Είναι πλέον η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης στη Ρωσία και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Το 2018, αποφάσισε να αποσυρθεί από την αλυσίδα και πούλησε το 29.1% των μετοχών που είχε στην κατοχή του αντί 2.45 δισ. δολαρίων στην τράπεζα VTB. «Ήθελα να ασχοληθώ λίγο περισσότερο με την οικογένειά μου αλλά και με το ποδόσφαιρο», εξήγησε σχετικά.

Σύμφωνα με το Forbes, είναι ο 32ος πλουσιότερος Ρώσος, με περιουσία που ξεπερνά τα 3.5 δισ. δολάρια. Μετακινείται με ένα αεροσκάφος Gulfstream G650 που απόκτησε τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ περνά τις διακοπές του στο πολυτελές γιοτ Quantum Blue.

Το ποδοσφαιρικό όνειρο

Πώς όμως ξεκίνησε η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο; Ο Γκαλίτσκι, ήταν πάντα fan του αθλήματος και έπαιξε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει ψηλά ως ποδοσφαιριστής, όπως όμως έχει δηλώσει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, είχε πάντα όνειρο να ιδρύσει τη δική του ποδοσφαιρική ομάδα. 

Το πραγματοποίησε το 2008 παίρνοντας το ρίσκο να συστήσει την Κρασνοντάρ, σε μία πόλη που κυριαρχούσε απόλυτα η πιο «παραδοσιακή» ομάδα της Κουμπάν. Πλέον ο Γκαλίτσκι «παίζει» μόνος του στην πόλη, καθώς η συμπολίτισσα διαλύθηκε το 2018 λόγω οικονομικών προβλημάτων!

Η νεοσύστατη ομάδα ξεκίνησε από τη δεύτερη κατηγορία της Ρωσίας, αλλά οι επενδύσεις του Γκαλίτσκι μαζί με τις οικονομικές περιπέτειες άλλων συλλόγων, την έφεραν το 2011 για πρώτη φορά στην ρωσική Πρέμιερ Λιγκ. Το 2014-15 πήρε την υψηλότερη θέση της ιστορίας της στη βαθμολογία (3η), επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα την περσινή σεζόν. Το 2014-15 επίσης έπαιξε για πρώτη φορά και στο Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας φτάσει δύο φορές στους «16», το 2016-17 και το 2018-19, όπου αποκλείστηκε από Θέλτα και Βαλένθια αντίστοιχα.

Αντίθετα με άλλους ιδιοκτήτες ρωσικών ομάδων, ο Γκαλίτσκι – που ως τώρα έχει «βάλει» πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στον σύλλογο – δεν σκοπεύει να χρηματοδοτεί για πάντα δαπανηρές μεταγραφές. Το όνειρό του, όπως το έχει εκφράσει ο ίδιος, είναι η Κρασνοντάρ να παρατάξει κάποια στιγμή 11 «προϊόντα» των τμημάτων υποδομής στον αγωνιστικό χώρο, ή «μαθητές» όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί ο ίδιος. Έτσι το 2010 ίδρυσε την Ακαδημία της ομάδας, που συγκεντρώνει τους πιο ταλαντούχους παίκτες της περιοχής, τους στεγάζει δωρεάν και τους προποπονεί εντατικά. Οι εγκαταστάσεις της ακαδημίας, περιλαμβάνουν δύο κλειστά γήπεδα για χειμωνιάτικες προπονήσεις και 12 ανοικτά, ξενώνες για τους παίκτες και τους γονείς τους, εστιατόριο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο.


Ο Γκαλίτσκι με τους «μαθητές» του.

Η δουλειά της Ακαδημίας, η οποία θεωρείται η πιο προχωρημένη από κάθε άποψη στη Ρωσία, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον 19χρονο εξτρέμ Μαγκομέντ Σάπι Σουλεϊμάνοφ, πρωταγωνιστή στην πρόκριση επί της Πόρτο.

Το «Κολοσσαίο» του Κρασνοντάρ

Ο Γκαλίτσκι όμως, «προίκισε» το ποδοσφαιρικό του «παιδί» και με ένα πολυτελέστατο γήπεδο. Το «Κρασνοντάρ», χωρητικότητας 35.179 θεατών και με τέσσερα αστέρια ΟΥΕΦΑ, άνοιξε τις πύλες του το 2016. Η κατασκευή του κόστισε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία χρηματοδότησε πλήρως ο ιδιοκτήτης και χτίστηκε σύμφωνα με το «όραμά» του, για να μοιάζει εξωτερικά με το Κολοσσαίο της Ρώμης!

Το «αφεντικό» της Κρασνοντάρ, ασχολείται επισταμένως με κάθε τομέα της ομάδας πλην του αγωνιστικού, το οποίο αφήνει στον προπονητή. Έχει καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές και καθιέρωσε την παράδοση σύμφωνα με την οποία κάθε παίκτης που αγωνίζεται σε 100 επίσημα παιχνίδια αναδεικνύεται σε «Φρουρό του συλλόγου» και λαμβάνει ως δώρο από τον πρόεδρο ένα αναμνηστικό ρολόι Rolex!

Δεν διστάζει να τα βάζει με δηλώσεις του – κυρίως μέσω Twitter, καθώς σπάνια δίνει συνεντεύξεις – με το «κατεστημένο» της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, ξεσπώντας εναντίον τους όταν το γήπεδο της Κρασνοντάρ δεν επιλέχτηκε για να φιλοξενήσει αγώνες του Μουντιάλ 2018 που φιλοξένησε η Ρωσία.

Επόμενοι στόχοι του φιλόδοξου Γκαλίτσκι, είναι να οδηγήσει την Κρασνοντάρ στην κατάκτηση του τίτλου στη Ρωσία και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της, με το «ερυθρόλευκο» εμπόδιο να ορθώνεται πλέον μπροστά του όσον αφορά τον δεύτερο στόχο…