«Αίαντας» 112 χρόνων

Τα 112α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο Άγιαξ, η πλέον επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της Ολλανδίας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης

Τα 112α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο Άγιαξ, η πλέον επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της Ολλανδίας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Ο «Αίαντας» ιδρύθηκε στις 18 Μαρτίου 1900 από τέσσερις φίλους στο πατάρι του καφέ-μπαρ «Ανατολικές Ινδίες» στο Άμστερνταμ.
 
Ήταν Κυριακή, η ώρα 9:45 το πρωί, όταν ο Φλόρις Στέμπελ, ο Κάρελ Ρίζερ και οι αδελφοί Ντάντε, Χαν και Γιόχαν, έδωσαν στον νεοσύστατο σύλλογο το όνομα του αρχαίου έλληνα πολεμιστή Αίαντα, βασιλιά της Σαλαμίνας, ο οποίος διακρίθηκε στον πόλεμο της Τροίας. Παράλληλα, διάλεξαν και τα χρώματα της φανέλας, το άσπρο και το κόκκινο.
 
Η ομάδα του Άμστερνταμ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα ολλανδικά σύνορα το 1969, όταν έφτασε στον  τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά γνώρισε την ήττα με 4-1 από τη Μίλαν. Έμελλε να φτάσει, ωστόσο, στην κορυφή δύο χρόνια αργότερα. Στις 2 Ιουνίου 1971 αντιμετωπίζει στο «Γουέμπλεϊ» τον Παναθηναϊκό και τον νικά εύκολα με 2-0. Ήταν η απαρχή θριάμβων για τον Άγιαξ.
 
Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη Κύπελλα Πρωταθλητριών (1972, 1973), με προπονητή τον Ρουμάνο Στέφαν Κόβατς. Ο Κρόιφ και η παρέα του θα γνωρίσουν τη διεθνή καταξίωση και τον θαυμασμό. Το 1972 μάλιστα, με νωπές της δάφνες από την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου, ο Άγιαξ ήρθε στην Ελλάδα, αναζητώντας τις ρίζες του. Με αρκετούς αναπληρωματικούς, αγωνίστηκε στο «ξερό» γήπεδο της Σαλαμίνας με τον τοπικό Αίαντα, τον οποίο νίκησε με 2-0.
 
Τα επόμενα χρόνια ο συνέχισε την κυριαρχία του στην Ολλανδία και είχε σποραδικές επιτυχίες στην Ευρώπη. Η εξαετία 1991-1997, με προπονητή τον Λούις Φαν Γκάαλ, θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη για τον Άγιαξ, με 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 1 Διηπειρωτικό.

Το 1996 μάλιστα, ο Άγιαξ ξαναβρήκε στο δρόμο του τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «πράσινοι» νίκησαν με 1-0 στο Άμστερνταμ και βρέθηκαν κοντά στον τελικό. Στον επαναληπτικό της Αθήνας, όμως, ο Άγιαξ ανέτρεψε την κατάσταση και προκρίθηκε πανηγυρικά με 3-0.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.