Ράι Φλουτ: Αλκοόλ, ψέματα και ένας τραγικός θάνατος

Ο παίκτης της Χεράκλες Άλμελο Ράι Φλουτ προκάλεσε τον θάνατο ενός 4χρονου σε τροχαίο, αλλά και σοκ στην Ολλανδία με τη μετέπειτα συμπεριφορά του.

Ξημερώματα 13ης προς 14η Νοεμβρίου 2021. Ο Στέφιν και η Σάνε Ρόος, μαζί με τα δύο τους παιδιά μόλις είχαν γυρίσει από μερικές μέρες διακοπών και επέστρεφαν από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, Σχίπχολ, στο σπίτι τους στο Ζούτερμιρ, πόλη της Δυτικής Ολλανδίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Α4 κοντά στο Χόοφντορπ όμως, οι ευχάριστες αναμνήσεις των διακοπών θα δώσουν τη θέση τους στην τραγωδία.

Ένα αυτοκίνητο που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, συγκρούεται με το πίσω μέρος του οχήματος της οικογένειας Ρόος. Η σύγκρουση είναι σφοδρή και ο 4χρονος γιος της οικογένειας Τζίο τραυματίζεται σοβαρά. Ο θάνατός του επιβεβαιώνεται στο νοσοκομείο λίγη ώρα αργότερα.

Η αστυνομία φτάνει και συλλαμβάνει τους επιβαίνοντες του μοιραίου αυτοκινήτου, έναν 27χρονο από το Αϊντχόφεν, ποδοσφαιριστή ομάδας τρίτης κατηγορίας της Ολλανδίας και έναν 26χρονο από το Στέιντελ, οι οποίοι έφεραν επιπόλαια τραύματα. Μερικές ώρες αργότερα, γίνεται γνωστό ότι ο 26χρονος είναι ο μεσοεπιθετικός της ομάδας της Eredivisie Χεράκλες Άλμελο, Ράι Φλουτ!

Γιός του προπονητή Βίλιαν Φλουτ – που το 2017 είχε περάσει από την Ελλάδα και τη Νίκη Βόλου – οι γονείς του τον ονόμασαν έτσι από τον Βραζιλιάνο μέσο Ραΐ, αδελφό του μεγάλου Σόκρατες, που έκανε μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο μικρός Ράι, έγινε κι αυτός ποδοσφαιριστής, ξεκινώντας την καριέρα του από τις ακαδημίες της PSV, πριν συνεχίσει σε Κάμπουουρ, FC Αϊντχόφεν, Μπρέντα, Κιάσο, Φροζινόνε, Σεντ Τράιντεν και Εξέλσιορ, για να μετακομίσει το 2020 στην Χεράκλες. Στο Άλμελο ήταν ο σταρ της ομάδας, έχοντας πετύχει 16 γκολ τη σεζόν 2020-21. Μέσα σε μία στιγμή όμως έμελλε να βάλει τέλος σε μία ζωή και πιθανότατα να καταστρέψει την καριέρα του και το όνομά του. Όχι όμως μόνο λόγω του δυστυχήματος, αλλά και των όσων συνέβησαν μετά, με μία σειρά από ψέματα που έσυραν και το όνομα της ομάδας του στη λάσπη το επόμενο δίμηνο…

«Ο Φλουτ οδηγούσε»

Οι αστυνομικοί ανακρίνουν τον Φλουτ και τον φίλο του, συνεπιβάτη στο μοιραίο αυτοκίνητο. 

Αμφότεροι θεωρούνται ύποπτοι για τον θάνατο του 4χρονου Τζίο, όμως μία μέρα μετά το περιστατικό θα αφεθούν ελεύθεροι. Η αστυνομία ανακοινώνει ότι γνωρίζει ποιος κρατούσε το τιμόνι τη στιγμή του δυστυχήματος και επιβεβαιώνει ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει αλκοόλ. Ωστόσο, λεπτομέρειες δεν ήταν δυνατόν να γίνουν γνωστές πριν ο φάκελος φτάσει στο γραφείο του Εισαγγελέα.

Τέσσερις μέρες μετά το τροχαίο όμως, η De Telegraaf επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, αποκαλύπτει ότι ο Φλουτ ήταν αυτός που οδηγούσε το αυτοκίνητο. Ο παίκτης μένει εκτός προπονήσεων της Χεράκλες μέχρι νεωτέρας, με το περιβάλλον του να τονίζει ότι είναι «συγκλονισμένος».

«Μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω»

Για λίγες εβδομάδες επικρατεί σιωπή στο θέμα. Η Χεράκλες δεν κάνει σχόλια για το περιστατικό σεβόμενη το πένθος της τραγικής οικογένειας, ο Φλουτ το ίδιο. Στις 10 Δεκεμβρίου όμως «σκάει» η είδηση: ο 26χρονος επιστρέφει στις προπονήσεις της ομάδας και θα είναι διαθέσιμος να αγωνιστεί ξανά για τον προπονητή Φρανκ Βόρμουτ.

Ο ίδιος σπάει τη σιωπή του και δηλώνει στην ιστοσελίδα του συλλόγου:

«Φυσικά σκέφτομαι το δυστύχημα και τις τραγικές του συνέπειες κάθε μέρα. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Είναι κάτι τρομερό για την οικογένεια, έχουν τη συμπάθειά μου. Το πιο δύσκολο είναι ότι συνειδητοποιώ ότι εγώ σιγά – σιγά μπορώ να αρχίσω να μαζεύω τα κομμάτια της ζωής μου σιγά – σιγά, αλλά η οικογένεια όχι».

Ο τεχνικός διευθυντής Τιμ Χίλισεν, δηλώνει ότι ο σύλλογος αποφάσισε να τον επαναφέρει μετά από πολύωρες συζητήσεις μαζί του και με τους δικηγόρους:

«Με βάση αυτές τις συζητήσεις, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει μέρος της ομάδας ξανά. Η Δικαιοσύνη θα πάρει τον δρόμο της, δεν μπορούμε και δε θέλουμε να καθίσουμε στην καρέκλα του δικαστή. Ως καλοί εργοδότες, θέλουμε να του δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψει στη δουλειά του, αλλά καταλαβαίνουμε ότι όλο αυτό προκαλεί έντονα συναισθήματα. Είναι ωστόσο μία απόφαση που σκεφτήκαμε καλά πριν την πάρουμε. Ο Ράι επιστρέφει στην ομάδα και όταν είναι στην κατάλληλη κατάσταση θα μπορεί να αγωνιστεί».

Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις σε μερίδα οπαδών της ομάδας, αλλά και από τον σύλλογο θυμάτων αυτοκινητικών δυστυχημάτων της Ολλανδίας, που εκδίδει και σχετική ανακοίνωση, ζητώντας από το κλαμπ να τον αφήσει εκτός μέχρι να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα που προκάλεσαν τον θάνατο του 4χρονου.

«Δύο ποτηράκια» κι επιστροφή στη δράση

Η Χεράκλες όμως δεν κάνει πίσω. Αργότερα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στις συζητήσεις με τον σύλλογο, ο Φλουτ παρουσιαζόταν συγκλονισμένος, αλλά ουσιαστικά έκανε λόγο για μία άτυχη στιγμή. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι είχε πιει μόλις δύο ποτήρια κρασί και έτρεχε με 130 χλμ./ω τη στιγμή του δυστυχήματος.

Έτσι στις 15 Ιανουαρίου, επιστρέφει στη δράση στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ναϊμέχεν, μπαίνοντας στο 65ο λεπτό ως αλλαγή, σε ένα ματς που έληξε ισόπαλο 0-0. Οι οπαδοί της Χεράκλες μόνο ικανοποιημένοι δεν είναι όμως με την ομάδα τους. Περίπου 100 άτομα περιμένουν έξω από το γήπεδο την επιστροφή της αποστολής το βράδυ του αγώνα αποδοκιμάζοντας. Ο Φλουτ δεν βρίσκεται όμως μέσα στο πούλμαν.

«Δεν πρέπει να κρίνουμε τόσο γρήγορα τους ανθρώπους. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να επανέλθει», δηλώνει ο προπονητής Βόρμουτ, όμως λίγοι πείθονται.

Οι σύνδεσμοι οπαδών εκδίδουν ανακοινώσεις χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστική» την επιστροφή του παίκτη, ενώ γνωστοί δημοσιογράφοι όπως ο Βαλεντάιν Ντρίσεν την χαρακτηρίζουν «χαστούκι για την οικογένεια του θύματος».

Τελικά, η Χεράκλες λυγίζει από τις δράσεις και στις 20 Ιανουαρίου ανακοινώνει ότι ο Φλουτ θα προπονείται μεν με την ομάδα, αλλά δεν θα υπολογίζεται για τα ματς.

«Έτρεχε με 203»!

Μόλις δύο μέρες μετά, η Χεράκλες θα δεχτεί το δικό της χαστούκι και η απόφαση για την επιστροφή Φλουτ θα αποδειχτεί ως μία από τις πιο λανθασμένες που έχει πάρει ποτέ ομάδα.

Η De Telegraaf βγάζει στη δημοσιότητα την επίσημη αναφορά των αρχών για το δυστύχημα και προκαλεί σοκ. Τα «δύο ποτήρια» κρασί που είχε ισχυριστεί ο παίκτης ότι είχε καταναλώσει, ήταν επίπεδο αλκοόλ στο αίμα 1.18, όταν το νόμιμο όριο στη χώρα είναι 0.5. Τα «130 χιλιόμετρα» με τα οποία έτρεχε, ήταν τελικά σύμφωνα με τον υπολογιστή του αυτοκινήτου….203 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι έκανε συνεχώς προσπεράσεις ανάμεσα σε άλλα οχήματα! 

Επίσης, η έκθεση της αστυνομίας αποκαλύπτει ότι ο Φλουτ στην πρώτη του κατάθεση αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι ο ίδιος οδηγούσε το μοιραίο όχημα. Τριπλό ψέμα δηλαδή! 

Η Χεράκλες αντιδρά ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό του παίκτη από το ρόστερ της, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Ο σύνδεσμος οπαδών Vak’74  κατακεραυνώνει τη διοίκηση ανακοινώνοντας: «Αυτός ο αηδιαστικός ηλίθιος δεν πρέπει να ξαναπατήσει στην πόλη μας. Η διοίκηση και το μάνατζμεντ του συλλόγου απέτυχαν. Διακόπτουμε άμεσα οποιαδήποτε σχέση μαζί τους και δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να συνδεόμαστε με τις αποφάσεις τους».

Ο προπονητής Βόρμουτ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δηλώνει: «Είναι μία δύσκολη κατάσταση για μένα, είχα πολλές συζητήσεις με τον παίκτη. Δεν το μετανιώνω, σκέφτηκα ως προπονητής. Όμως αν είχα αυτές τις πληροφορίες θα δρούσα διαφορετικά. Μίλησα πολλές φορές μαζί του, ξέρω ότι σε τέτοιες καταστάσεις πολλοί έχουν διαφορετική θεώρηση ενός δυστυχήματος, αλλά εδώ οι διαφορές είναι μεγάλες. Ήθελα να προστατεύσω τους παίκτες μου. Έχω 30 παιδιά εδώ, ζω μαζί τους κάθε μέρα, τους βλέπω περισσότερο από τη γυναίκα μου και νιώθω κάπως σαν πατέρας τους. Είμαι απογοητευμένος για το γεγονός ότι μου είπε ψέματα, αλλά δεν μπορώ να το αλλάξω».

«Καμία τιμωρία δεν είναι αρκετή για μας»

Τα σοκ διαδέχονται το ένα το άλλο. Η οικογένεια του θύματος αντιδρά και δηλώνει ότι ο Φλουτ δεν έχει καν έλθει σε επαφή μαζί της, έστω και για τα τυπικά συλλυπητήρια.

«Στη δήλωσή του λέει ότι μας δίνει τη συμπάθειά του, αλλά δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί μας. Κάθε είδηση που τον αφορά μας πληγώνει. Ο Ράι προπονείται ξανά, ο Ράι ξαφνικά ξαναπαίζει, τελικά ξανατιμωρείται γιατί ο σύλλογος λαμβάνει υπ΄ όψιν τον πόνο της οικογένειας. Όμως δε βλέπουμε κάτι τέτοιο. Μόνο μία επιστολή από τον σύλλογο λάβαμε, έκαναν μία ασύλληπτη γκάφα με την επαναφορά του. Η μνήμη του παιδιού μας έχει θαφτεί κάτω από τις ειδήσεις για τον Φλουτ. Είδαμε τη δήλωσή του, το παρουσίαζε σαν κάτι που ήταν κακό γι’ αυτόν. Όμως εμείς έχουμε χάσει το παιδί μας. Τραυματιστήκαμε και σωματικά, ενώ λαμβάνουμε ψυχολογική βοήθεια. Θέλουμε να ακούσουμε από αυτόν ότι ποτέ δεν έπρεπε να οδηγήσει μεθυσμένος, ότι δεν έπρεπε να τρέχει τόσο γρήγορα. Ο φίλος του έχει πάρει 6 φορές τηλέφωνο την αστυνομία και ρωτάει πώς είμαστε. Αυτός δεν έχει συναισθήματα; Όποια ποινή και αν του επιβληθεί δεν θα είναι αρκετή για μας, δεν θα πάρουμε το παιδί μας πίσω», δηλώνουν συγκλονίζοντας οι γονείς του.

Και τώρα τι;

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, οι τελευταίες μέρες δεν είναι οι πιο εύκολες για τη διοίκηση της Χεράκλες. Οι οπαδοί είναι εναντίον της, οι χορηγοί διαμαρτύρονται. Την ώρα που ο σύλλογος ψάχνει τρόπους για να σπάσει το συμβόλαιο του παίκτη, ο δικηγόρος του περνά στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι η ομάδα γνώριζε από την αρχή τις πλήρεις συνθήκες του δυστυχήματος, αλλά επέλεξε εν γνώσει της να επαναφέρει τον Φλουτ στην αγωνιστική δράση! 

Πλέον, το κουβάρι της υπόθεσης αναμένεται να ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα στα δικαστήρια, καθώς δεν έχει ακουστεί ακόμα η πλευρά του συνεπιβάτη του Φλουτ στο μοιραίο αυτοκίνητο.

Όσο για τις συνέπειες που τον περιμένουν; Σύμφωνα με τον πρώην εισαγγελέα Κόος Σπέι που ειδικεύεται σε τέτοια θέματα και μίλησε στην εφημερίδα Tubantia, ο Φλουτ δεν θα δικαστεί για δολοφονία καθώς δε στοιχειοθετείται το στοιχείο της πρόθεσης. Πιθανότατα δεν θα δικαστεί ούτε για ανθρωποκτονία, καθώς μία τέτοια κατηγορία σπάνια γίνεται δεκτή στην Ολλανδία για τροχαία δυστυχήματα.

Όμως δεν αποκλείεται καθόλου να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 ετών για επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά που οδήγησε σε θανατηφόρο δυστύχημα.

Όποια πάντως και αν είναι η ετυμηγορία, οι περισσότεροι ποδοσφαιρικοί αναλυτές στην Ολλανδία συμφωνούν ότι ο Φλουτ, ακόμα και αν γλιτώσει τη φυλακή, δύσκολα θα μπορέσει να ξαναβρεί θέση σε ομάδα της χώρας. 

Όχι μόνο για τη συμπεριφορά του τη μοιραία νύχτα, αλλά κυρίως για όσα ακολούθησαν…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.