Μερικές μέρες πριν τη συμπλήρωση 30 ετών από την πυρκαγιά στο γήπεδο της Μπράντφορντ «Βάλεϊ Παρέιντ», η οποία στοίχισε τη ζωή σε 56 άτομα, συγκλονιστικά νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια, με υπόνοιες για εμπρησμό!

Μερικές μέρες πριν τη συμπλήρωση 30 ετών από την πυρκαγιά στο γήπεδο της Μπράντφορντ «Βάλεϊ Παρέιντ», η οποία στοίχισε τη ζωή σε 56 άτομα, συγκλονιστικά νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια, με υπόνοιες για εμπρησμό!

Η τραγωδία έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου 1985 σε ματς ανάμεσα στη Μπράντφορντ και τη Λίνκολν Σίτι, με τους γηπεδούχους να γιορτάζουν την άνοδο στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. 

Σύμφωνα με τα πορίσματα των επίσημων ερευνών, η τραγωδία στην παλιά ξύλινη εξέδρα ξεκίνησε στο 40ό λεπτό του αγώνα από κάποιο αναμμένο τσιγάρο που προκάλεσε την ανάφλεξη απορριμάτων τα οποία είχαν συγκεντρωθεί χωρίς να καθαριστούν για πάνω από 20 χρόνια στο κάτω μέρος της εξέδρας.

Με τη βοήθεια του ανέμου, χρειάστηκαν λιγότερα από τέσσερα λεπτά για να επεκταθεί η πυρκαγιά σε όλη την εξέδρα. Αρκετοί φίλαθλοι ξέφυγαν μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο ένα κομμάτι της οροφής υποχώρησε από την φωτιά και έφραξε μία από τις εξόδους της κερκίδας, με αποτέλεσμα 56 άτομα να βρουν τραγικό θάνατο και να τραυματιστούν τουλάχιστον 265 άτομα.

Για χρόνια, οι περισσότεροι πίστεψαν την επίσημη εκδοχή της πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, όχι όμως και ο Μάρτιν Φλέτσερ. 

Ο 12χρονος τότε φίλος της Μπράντφορντ κατάφερε να ξεφύγει από τη φωτιά, όχι όμως ο νεότερος αδελφός του, ο πατέρας, ο παππούς και ο θείος του, που χάθηκαν μέσα στις φλόγες!

Από τότε ο Φλέτσερ αφιέρωσε τη ζωή του μαζεύοντας στοιχεία για την τραγωδία και αύριο, σχεδόν 30 χρόνια μετά, εκδίδεται το βιβλίο του «Fifty-Six – The Story of the Bradford Fire», το οποίο σύμφωνα με τον Guardian αποκαλύπτει νέα συγκλονιστικά στοιχεία.

Ο συγγραφέας, αποκαλύπτει συγκεκριμένα πως ο τότε ιδιοκτήτης της Μπράντφορντ Στάφορντ Χεγκινμπόθαμ, είχε αναμιχθεί σε τουλάχιστον άλλες οκτώ πυρκαγιές σε επιχειρήσεις του πριν από αυτή του «Βάλεϊ Παρέιντ», εισπράττοντας πάνω από 27 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις από τις ασφάλειες!

Ο Φλέτσερ ισχυρίζεται πως ο Χιγκινμπόθαμ (ο οποίος πέθανε το 1995 και δεν διώχθηκε ποτέ για την τραγωδία) ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση εκείνη την εποχή και θα χρειαζόταν περίπου 2 εκατ. ευρώ για να κάνει στο γήπεδο της απαραίτητες ανακαινίσεις λόγω της ανόδου στην ανώτερη κατηγορία.

«Όπως λένε και οι ειδικοί, οι συμπτώσεις είναι σπάνιες, ειδικά όταν είναι πολλές. Ποτέ δεν πίστεψα ότι ήταν ατύχημα και ποτέ δεν πρόκειται. Δεν νομίζω ότι ο Στάφορντ ήθελε να πεθάνουν άνθρωποι, αλλά πέθαναν, μόνο και μόνο γιατί χρησιμοποίησε τη μόνη μέθοδο που θα μπορούσε να τον σώσει από τους μπελάδες. Πλέον δεν ζω μέσα στο ψέμα, είτε στις μισές αλήθειες. Υπάρχουν πολλοί μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν», είπε στον Guardian ο Φλέτσερ, η μητέρα του οποίου είχε διεκδικήσει αποζημίωση από τη Μπράντφορντ, όμως δέχτηκε απειλές για τη ζωή της και τη ζωή του γιού της, με αποτέλεσμα  η οικογένεια να αναγκαστεί να αλλάξει σπίτι!